Vin Diesel zet met Bloodshot de toon voor de Valiant Universe

Ja, naast de Marvel Cinematic Universe (MCU) en de Detective Comics Universe (DCU) is er ook nog de Valiant Universe die zowat 1’500 karakters rijk is en gekend staat voor meer experimentele verhaallijnen, en deze Bloodshot (2020) wordt misschien wel de nieuwe Iron Man die alles op gang zet of de boel nog even vertraagt. Eén ding is zeker, we zullen nog meer Valiant films te zien krijgen via Sony Pictures Entertainment of Paramount in de nabije toekomst. En ik moet zeggen, voor hu eerste film hebben ze alles op alles gezet met een acteur als Vin Diesel in de hoofdrol. Bloodshot is het gouden kalf voor Valiant. Het is het toegangsticket voor hun comic universum.

Korte inhoud: Beveiligingsbedrijf Rising Spirit Technologies gerund door een scientist (Guy Pearce) weet met nanotechnologie een overleden soldaat, Ray Garrison (Vin Diesel) genaamd, terug tot leven te wekken. De transfusie heeft van hem een moordmachine gemaakt die niet te stuiten is, uitgerust met verbeterde vermogens, zoals genezing, snelheid en verdraagzaamheid. Ray probeert vervolgens te achterhalen wie hij werkelijk is en wat hem is aangedaan.

Toen ik de trailer zag had ik zoiets van, Wolverine meets Riddick in klassiek revenge plot van een soldaat die wordt opgelapt om hem terug in het gareel te krijgen, maar dan krijgt het verhaal een interessante twist en opent het een nieuwe interessante wereld. Ik ben niet overtuigd van alle shots in de trailer, en ik blijf met een hoog déjà-vu gevoel zitten maar dit kan echt wel een boeiende comic-adaptaie reeks worden. Het enige waarmee ze hopelijk hebben aan gedacht is om 1. Bloodshot niet te machtig te maken (nu kunnen ze hem op afstand stil leggen wat goed is, maar ik vermoed dat zijn personage daar wel iets op zal vinden) en 2. dat we emotioneel betrokken raken met het karakter. Batman heeft Bruce Wayne om de menselijke drijfveren bloot te leggen, Spider-Man heeft Peter Parker, Ironman heeft Tony Stark. Bloodshot is Ray Garrison, en hopelijk weet Vin Diesel deze Ray ook met de nodige gevoeligheid te benaderen. Niemand wil 90 minuten lang een cybord met nanocomputers alles om zich heen in vernieling slaan.

En daarom vind ik de keuze van Dave Wilson als regisseur misschien wel niet meteen de meest geruststellende optie. De man heeft NUL ervaring in het regisseren van acteurs en al zeker niet mensen met een uitvergroot ego als Vin Diesel. Vraag het maar aan Mathieu Kassovitz die met hem kon werken op Babylon A.D. (2008). Vin Diesel zal zichzelf gaan regisseren, net zoals Guy Pearce dat zal doen. Dat was voor mij toch al overduidelijk in deze eerste trailer, ook al is het nog te vroeg voor een definitief oordeel. Mijn grootste zorg is dat Dave Wilson komt van het visuele effecten departement, en dat zijn vaak mensen die vooral bezig zijn met de verpakking in plaats van met de inhoud. Mocht Iron Man allemaal verpakking zijn, dan hadden we misschien vandaag nooit het succes gekend van een Endgame. Jon Favreau wist in deze film de balans correct in te stellen. De trailer van Bloodshot lijkt vooral actie, schieten, vechten, pauze en repeat. Hopelijk is dat geen reflectie van de film.

In een niet zo ver verleden was het centrum van de gravitatiekracht de filmsterren. De nieuwe Tom Cruise, Mel Gibson, Arnold Schwarzenegger of de nieuwe Bruce Willis of Sylvester Stallone film. Dit is – deels te danken aan de comic adaptaties – een beetje verleden tijd geworden. Tegenwoordig draait alles rond de IP (“Intellectual Property”) die bezoekers naar de bioscoop haalt. Een Hollywood ster als Will Smith is geen garantie meer op een filmhit, zie de recente Gemini Man (2019) flop. Maar steek hem in de ‘Bad Boys’ franchise en mensen zullen in horden naar de zaal trekken – los van de uiteindelijke kwaliteit van het product. Vroeger was het eenvoudiger voor een studio om een inschatting te maken van wat zou kunnen werken: grote ster + groot budget + mindblowing visuele effecten = super box-office hit. Deze tijd is voorbij. Bloodshot is op dit ogenblik nog geen door de massa erkend IP, maar mocht de film indruk maken, dan kan dit het begin zijn van een winstgevend avontuur voor Sony.

In Bloodshot zien we nog de oogverblindende knappe Eiza González, Sam Heughan, Toby Kebbell en Talulah Riley. Op 21 februari 2020 komt de film uit in de States, op 4 maart 2020 bij ons.

*** Bloodshot trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *