Disney’s live-action versie van Mulan krijgt PG-13 rating

Je zou denken dat Mulan (2020) gemaakt zou worden inclusief voor de allerkleinsten, maar gezien de vele geweldscènes moet Disney het toch stellen met een PG-13 rating. En misschien maar goed ook want deze love-action adaptatie van Mulan (1998) zou misschien ook wel een film kunnen zijn voor een volwassen publiek.

Korte inhoud: Mulan is een jonge vrouw die in China woont samen met haar machtige vader. Mulan wil niets liever dan hem in het leger vervangen daar hij fysiek niet sterk genoeg is om te strijden. Om een plekje in dit leger te veroveren doet ze zich voor als een man.

Het is niet de eerste verfilming van de Disney tekenfilm. Meer dan 10 jaar geleden was er de Chinese Hua Mulan (2009). Maar dit is bij mijn weten de eerste Engelstalige live-action film en de eerste beelden zien er echt wel indrukwekkend uit. De regie van de film is in handen van de talentvolle regisseuse Niki Caro (North Country, The Zookeeper’s Wife). De hoofdrol wordt gespeeld door Yifei Liu die een award winnende actrice is in Azië, en dit zou haar eerste Engelstalige film zijn. Zij speelt de dochter van Hua Zhou. Ze trekt zich niets aan van traditie en wetten, en vermomt zichzelf als een man en vecht mee in het Keizerlijk Leger om haar vader te redden.

Disney wou aanvankelijk een remake maken met Zhang Ziyi (41) als Mulan, en Chuck Russell als regisseur. Dit plan werd nooir gecontritiseerd. Nadien in 2015 dook de naam van Chris Bender en J.C Spink als producers en Elizabeth Martin en Lauren Hynek als scenaristen voor een Mulan verfilming. Op 4 oktober 2016 werd aangekondigd dat Rick Jaffa en Amanda Silver het script zullen herschrijven. Omdat het originele script niet-Chinese personages en een toevoeging van een witte mannelijke hoofdrolspeler had, werden de makers beschuldigt van ‘whitewashing’ van het verhaal. Disney reageerde door te beloven dat alle hoofdpersonages Chinees zullen blijven.

China is de 2de grootste filmmarkt in de wereld en wanneer zij geld steken in een filmproject (of dreigen om de film niet te vertonen) dan gaan de Amerikaanse studio’s meestal wel door de knieën voor China. Iedereen kent ondertussen het verhaal van de Tibet monnik in Disney/Marvel’s Doctor Strange (2016) die uiteindelijk een boeddhistische vrouw werd in witte of gele gewaden, nadat de Chinese machten problemen hadden met de mannelijke Tibetaanse monnik met rode of oranje kleuren. En dat is schijnbaar schering en inslag. Om maar een voorbeeld te geven, Top Gun 2: Maverick heeft de lederen jas van Tom moeten aanpassen omdat er een Japanse vlag stond in één van de prints op zijn rug (zie foto). Begrijpen jullie nu ook waarom Richard Gere, één van de grootste sterren in Hollywood, plots is verdwenen van het witte doek. Gere stak zijn nauwe banden met de Dalai Lama niet onder stoelen of banken en dat was genoeg voor China om Hollywood duidelijk te maken dat alle films met Gere sowieso geen filmrelease zullen krijgen (en dat is een verlies van honderden miljoenen aan de box-office en andere verkooprechten).

Los van dit alles ben ik toch benieuwd naar deze filmversie, al was het maar om de actrice aan het werk te zien en omdat ik ook de regisseurskeuze interessant vind. En los van deze twee zien we in de film ook nog Donnie Yen, Jet Li, Li Gong, Tzi Ma en Jason Scott Lee. Mulan komt bij ons in de zalen eind maart.

*** Mulan trailer ***

1 Comment

  1. Bjorn

    Zalige trailer, leuk om nog eens Jet Li te zien. Ben benieuwd.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *