De mockumentary Mister America voelt akelig echt aan

Het is al een tijdje geleden dat ik een goede mockumentary heb gezien maar deze Mister America (2019) staat nu wel op mijn ‘to see’-lijstje. De grens tussen realiteit en fictie is hier zo dun dat we terecht komen in een nieuwe dimensie en we niet goed weten hoe we deze docu moeten ervaren indien je niet zou weten dat Tim Heidecker een acteur is. Echter, hij speelt in eigen naam en dat maakt alles nog een pak verwarrender. Regisseur Eric Notarnicola heeft deze film gemaakt met een paar duizend dollar.

Korte inhoud: Mister America volgt de poging van Heidecker om de wereld van de politiek te betreden. Na een aanklacht wegens moord voor het verkopen van defecte e-sigaretten op een EDM-festival? Tim zoekt wraak door een campagne te voeren om Vincent Rosetti (Don Pecchia), de officier van justitie in San Bernardino te ontslaan. Gevoed door ego en onwetendheid probeert hij zijn gebrek aan ervaring, geld en sympathie te overwinnen door persoonlijk contact te maken met nietsvermoedende kiezers. En de zaken lopen niet altijd zoals verwacht.

Heidecker speelt al een geflipte versie van zichzelf in de komische filmpodcast On Cinema in the Cinema tezamen met Gregg Turkington; en deze film is een soort spin-off filmversie ervan. Het verschil is dat deze film niet draait om popcultuur wel wel volledig een politieke drijfveer heeft. In deze film zien we Heidecker’s pogingen om verkozen te worden als DA en dat eigenlijk om een heel onconventionele manier doet.

We leven in een post Trump-era. Feiten zijn van geen belang, ervaring is optioneel en experts of wetenschappers worden behandeld als elitair of irrelevant. Alles is gefilmd in documentaire stijl met handheld camerawerk en spontane dialogen. Het personage leeft in de waan dat hij alles kan bereiken, ook al weet hij niet hoe en heeft hij er zekfs niet echt interesse in om alle ‘ins and outs’ te kennen om jezelf verkiesbaar te maken of inzicht te krijgen in de fuctie waarvoor hij zich verkiesbaar wil stellen. Maar met Trump als president lijkt tegenwoordig alles mogelijk en daarom is deze film zo interessant.

Ik verwacht de film niet in de bioscoop bij ons maar hopelijk verschijnt deze op Netflix of op een ander streaming-netwerk. Deze week is Mister America uitgekomen in een beperkt aantal zalen in de States.

*** Mister America trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *