Colette (2018) ***½ Blu-ray recensie

Bij ons is ze iets minder bekend, maar Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954) geldt in Frankrijk als één van de belangrijkste vrouwelijke schrijvers. Naast haar professionele carrière – onder meer de succesvolle vierdelige ‘Claudine’-reeks is van haar hand – was haar privéleven een aaneenschakeling van mislukte huwelijken, affaires en schandalen. Uitstekend bronmateriaal voor een film dus, en met Colette (2018) krijgt de schrijfster een interessante en boeiende biografie, met een uitstekende Keira Knightley en Dominic West in de hoofdrollen.

Korte inhoud: Sidonie-Gabrielle Colette (Keira Knightley) wordt in 1873 op het Franse platteland van de Bourgogne geboren als jongste van vier kinderen. Ze onderhoudt een sterke band met haar moeder Sidonie Landoy (Fiona Shaw) die hertrouwd is met voormalig militair Jules Colette (Robert Pugh). Er opent zich een nieuwe wereld voor Colette wanneer ze in 1893 trouwt met de veel oudere schrijver en literatuurcriticus Henri Gauthier Villars (Dominic West), die boeken uitgeeft onder de naam ‘Willy’.

Willy introduceert Colette in de high society van Parijs. Hoewel ze haar moeder en het Franse platteland mist, ontbolstert Colette zich tot een graag geziene gaste op feestjes. Onder druk van haar man, die meer geld uitgeeft dan er binnenkomt, schrijft Colette in 1900 het semi-autobiografische ‘Claudine à l’école’. Mede door de in die tijd ongeziene seksuele passages, wordt het boek een enorm succes.

Er volgen nog drie delen in de ‘Claudine’-reeks, maar het huwelijk tussen Colette en Willy loopt steeds meer barsten op. Willy’s voortdurende ontrouw, zijn onmacht om met geld om te gaan en het feit dat Willy niet wil erkennen dat Colette eigenlijk de echte auteur is van de reeks en niet hijzelf, maken het leven voor Colette er niet makkelijker op. Wanneer ze markiezin Mathilde ‘Missy’ de Morny (Denise Gough) ontmoet en Willy de auteursrechten van Claudine verkoopt voor een appel en een ei, is voor Colette de maat vol.

Colette focust vooral op de beginjaren van de carrière van Colette toen die uit de schaduw van Willy trad en in een door mannen gedomineerde wereld naam maakte. Later zou Colette nog als journaliste werken voor het dagblad Le Matin en nog verschillende andere romans schrijven. In veel van haar werk zijn de liefde en het gevecht van vrouwen in een mannenwereld de belangrijkste thema’s, hoewel ze tijdens de Tweede Wereldoorlog ook enkele luchtigere romans schreef. In 1948 werd ze genomineerd voor de Nobelprijs voor literatuur en zes jaar later kreeg ze een staatsbegrafenis in Frankrijk. Om maar te zeggen dat Colette niet zomaar de eerste de beste schrijfster is.

Regisseur Wash Westmoreland brak in 2014 door met het aangrijpende Still Alice waarin Julianne Moore gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Alzheimer. Het is door deze film dat Westmoreland de nodige groene lichten kreeg om zijn scenario van Colette te verfilmen. Het was Westmorelands partner Richard Glatzer die in 1999 de boeken van Colette ontdekte. Samen schreven Westmoreland en Glatzer in 2001 het scenario, dat in de loop van 16 jaar nog 20 herwerkingen kreeg. Omdat Glatzer in 2015 overleed, moest Westmoreland het project alleen afronden.

Door de vertraging van Colette kwam wel de kans om Keira Knightley aan boord te hijsen. De 34-jarige actrice was begin jaren 2000 nog veel te jong om Colette gestalte te geven, maar in 2018 kunnen we eigenlijk niemand anders in deze rol zien. Knightley is een fan van kostuumdrama’s en heeft inmiddels de maturiteit die nodig is om een gelaagd personage als Colette te spelen. Het is dankzij haar sterke vertolking dat je Colette in je hart sluit.

Want ook Colette zelf is geen heilig boontje, nog tijdens haar huwelijk met Willy begint ze een affaire met de Amerikaanse Georgie Raoul-Duval (Eleanor Tomlinson). Colette zoekt de grenzen van haar seksualiteit op en veroorzaakt in 1907 een schandaal wanneer ze tijdens een theateropvoering Mathilde de Morny vol op de mond kust. Westmoreland gaat echter niet de sensationele toer op en focust vooral op de liefde tussen de twee vrouwen.


© Remain in Light

Naast Knightley schittert ook Dominic West als de flamboyante Willy. Willy heeft een gat in zijn hand en is Colette meer dan eens ontrouw. Maar West laat ook de man zien op wie Colette is gevallen, een charmeur die ook een liefhebbende echtgenoot kan zijn. Een dominante eikel, maar ook een humoristische zorgzame man die een buitenhuis voor zijn vrouw koopt. Door Wests vertolking begrijp je waarom Colette zich zo lang aan Willy blijft vastklampen en waarom ze hem zo graag ziet.

Colette bekijkt zich als een avontuur van een Frans plattelandsmeisje dat in het extravagante jetsetleven van Parijs belandt en daar volledig ontbolstert. Veel meer gebeurt er eigenlijk niet in de film, maar door de uitstekende vertolkingen van Keira Knightley en Dominic West word je meegesleurd in het verhaal en het leven van Colette. Dat je na het bekijken van de film zin hebt gekregen om haar boeken te lezen, is een pluim voor de makers van deze boeiende film.

De Blu-ray van Colette is reeds verkrijgbaar.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 17 juli 2019

*** Colette trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *