A History of Violence (2005) **** Blu-ray recensie

Hier was nog een Blu-ray die nog geen bespreking had gekregen. Eigenlijk zouden we hier alle films van David Cronenberg moeten bespreken. Deze film kwam een paar jaar na zijn Spider (2002), een film die niet meteen een succes was. Maar Cronenberg is nooit de blockbuster-regisseur geweest (hij scoort voornamelijk op de DVD markt). Toch worden de meeste van zijn films op handen gedragen door de critici, alsook deze A History of Violence (2005).

Korte Inhoud: Tom Stall (Viggo Mortensen) woont samen met zijn vrouw en twee kinderen hij in een klein dorpje waar hij een restaurant uitbaat. Het gezin leidt een rustig en gelukkig leven tot er een overval gepleegd wordt op het restaurant. Wanneer Tom deze overval kan verijdelen door de twee gangsters dood te schieten wordt hij in de media omschreven als een held. Hierdoor trekt hij de aandacht van enkele gangsters die denken dat hij iemand anders is…

Viggo had een kleine misstap begaan met Hidalgo, maar kwam daar terug bovenop met deze ijzersterke thriller. Ik was meteen verkocht door de openingssequentie waarbij twee gure kerels een motel verlieten waarbij ze klaarblijkelijk de eigenaars hadden vermoord en er niet voor terugschrokken om ook de jonge dochter af te knallen. Het was menens en dit tuig had respect voor niks. Nadien kreeg men een blik op de relatie van Tom en Edie (Maria Bello) en hun kinderen, waarvan de zoon blijkbaar gepest werd op school en niet voor zichzelf durfde op te komen. Dit is in ieder geval één van de sterkste en meest dubbelzinnige vertolkingen van de acteur. Op het einde van de film zien we zelf William Hurt opduiken in een fenomenale rol die hem zelfs een Oscar-nominatie opleverde voor Beste Bijrol.

De film is gebaseerd op de comic van John Wagner en Vince Locke, en in scenario gegoten door Josh Olson. Ik ken de comic niet dus zou ik niet weten of het een trouwe adaptatie was. In ieder geval voelt deze film niet aan als een comic-adaptatie. Cronenberg is echt wel een veelzijdig regisseur met een breed bereik. Hij waagt zich aan horror, thrillers, science fiction, satire en het buitengewoon eigenaardige. Karakters met gedragsstoornissen of gespleten persoonlijkheden lijkt Cronenberg echt wel te fascineren. Maar wat zegt Cronenberg over Tom of Joey? Welk leven is het echte? De aard van het vroege leven van Joey werd bepaald door de wereld waarin hij was geboren. Zijn tweede leven werd gecreëerd door bewuste keuze. Wat is meer dominant, de natuur of de opvoeding? Houdt hij zich voor de gek als hij denkt een vreedzaam bestaan te kunnen leven? Is zijn vrede gekocht in ruil voor het vergieten van bloed? Mocht Tom Stall echt de vrolijke vent uit de stad was, zou hij in dat restaurant zijn overleden. Het was Joey die hem uiteindelijk redde.

DE film lijkt bedrieglijk eenvoudig, zeker gezien de eigenzinnige complexiteit van een regisseur als Cronenberg. Maar dit is toch maar schijn. Dit is geen film over plot, maar over karakter. Het gaat erom hoe mensen zich gedragen zoals zij doen en hoe de wereld soms gekke sprongen maakt. En op het einde stelt Cronenberg aan ons de vraag of mensen die hun geschiedenis niet kennen, gedoemd zijn om te sterven…

rating

Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 15 juli 2019

*** A History of Violence trailer ***

1 Comment

  1. Jurgen

    Niet één van Cronenbergs beste film maar toch een geslaagd alledaags drama. De casting is vooral indrukwekkend met Viggo Mortensen, Maria Bello, Ed Harris en William Hurt. De film is rauw en traag, en ik mis soms wel iets van een duidelijke focus. De uitvoering kon misschien iets beter.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *