Wordt Lashana Lynch de eerste zwarte vrouwelijke 007 agente?

Kijk, laten we dit gerucht ook nemen voor wat het is. Volgens de Daily Mail zou het bijna al in kannen en kruiken zijn dat de Britse actrice Lashana Lynch (zie pic 1, pic 2) gecast zou worden als de nieuwe 007 agente, sinds Daniel Craig aankondigde dat hij als James Bond zou aftreden.

De switch zou er komen na wat lobbywerk van de feministische tv-schrijver Phoebe Waller-Bridge, die samen met 4 andere scenaristen heeft geschreven aan de Bond 25 (2020) film die momenteel wordt gedraaid in Italië en het Verenigd Koninkrijk. Blijkbaar zou het karakter die Lashana Lynch vertolkt de licentie van Bond om te doden verkrijgen in de 25e film. We zullen dus voor alle duidelijkheid geen ‘Jamina Bond’ krijgen, maar wel “Nomi” (zoals ze in de film heet). Zij zou het nummer 007 krijgen, nadat Bond met pensioen gaat (of zoiets).


Daniel Craig in Skyfall © Sony Pictures Releasing Belgium & Lashana Lynch in Captain Marvel © Disney

Waller-Bridge, die de BBC-komedie Fleabag schreef, werd aangeworven om ervoor te zorgen dat de 57-jarige 007 franchise met zijn tijd zou meegaan. Er is namelijk veel gesproken over het feit of Bond nu wel of niet relevant is vanwege wie hij is en hoe hij met vrouwen omgaat. Het woordje ‘Bond girls’ zou al voor problemen zorgen en beter vertaald worden naar ‘Bond women’. De schrijfster zei hierop: “Ik denk dat het bullshit is. Ik denk dat James Bond nu absoluut relevant is. De franchise moet echter nog groeien. Het moet nog evolueren, en het belangrijkste is dat de film de vrouwen goed behandelt, terwijl hij trouw blijft aan zijn karakter.”

“Wat het ook zal worden, Bond 25 is een film voor het moderne tijdperk die een jongere generatie zal aanspreken terwijl het trouw blijft aan wat we allemaal verwachten in een Bond-film,” voegt de productie eraan toe. “Het is een film met spectaculaire achtervolgingssequenties en gevechten, en Bond is nog steeds Bond maar hij moet leren omgaan met de wereld van #MeToo.”


Skyfall © Sony Pictures Releasing Belgium

Mijn mening, mocht dit effectief een studio beslissing zijn, dan zou dit niet worden aangekondigd als een gerucht door een scenariste. Scenaristen in Hollywood, en al zeker voor dergelijke dure franchisen, hebben een contract en daar staat in het vet met hoofdletters en uitroeptekens dat ze niet communiceren over plotdetails, verhaal of zelfs nog maar toekomstige studio-plannen. En zeker geen scenariste die (1) nog nooit een langspeelfilm-script heeft afgeleverd, laat staan als enige scenariste en die enkel maar bekend is van één serie en (2) eigenlijk nooit eerder iets te maken heeft gehad met de Bond films, zou toch zomaar niet afkomen met een wel enorme koerswijziging. De Bond franchise wordt tevens al 32 jaar (!) geleid door een sterke vrouw en haar naam is Barbara Broccoli, en onder haar bewind hebben we al heel wat sterke vrouwen gezien gaande van M gespeeld door Judi Dench tot Bond girls/women als Vesper Lynd gespeeld door Eva Green.

Worden vrouwen in de Bondfilms nog steeds onheus behandeld? Kijk, James Bond is James Bond, hij is een eenzaat die vrouwen gebruikt voor zijn plezier of om informatie te bekomen. Zijn de Bondgirls in de films dan wegwerp-producten? Allerminst. Bekijk nog maar alle films met Daniel Craig. Hij behandelt de vrouwen met respect en vaak zijn het zelfs pittige dames die geen ‘damsels in distress’ meer zijn. Als ze 007 willen verneuken dan kunnen ze effectief de 007 geven aan een vrouw (of ze nu Afrikaans, Aziatisch of latino is speelt zelfs een minder grote rol – ikzelf was zelfs gewonnen voor het idee om Idris Elba te casten als James Bond), maar je maakt hier wel een halve gender-wissel (ook al neemt ze enkel zijn nummer over) en bijgevolg heb je geen James Bond meer. En denken jullie nu werkelijk dat DIT het miljoen dollar plan is van Eon Productions en Universal? Gezond verstand vertelt me; indien ze een spin-off willen maken, dat ze het doen, maar maak er geen 007 van. Want het zou wel eens kunnen dat heel wat fans van de franchise – inclusief vrouwen – zullen afhaken, meer dan dat er feministen aangetrokken zullen worden tot een concept dat hun toch al niet aansprak. En los van dit alles, waar was de stormloop voor de vrouwelijke versie van Ocean’s Eleven en Ghostbusters? Juist, die was er niet.

1 Comment

  1. Vince

    Dit ruikt naar een publiciteitsstunt, en kijk het heeft gewerkt, want nu kent iedereen de naam van de scenariste.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *