Better Call Saul seizoen 4 op Blu-ray

Weinig series behandelen hun karakters met zoveel respect als deze “Better Call Saul”, de spin off prequel op “Breaking Bad”. Momenteel zou het 5de seizoen er pas komen ten vroegste in 2020 en de reden hiervan is dat de makers voldoende ruimte willen geven aan het creatieve team (Vince Gilligan en Peter Gould) om een nieuw seizoen te maken die niet moet inboeten aan kwaliteit omwille van de kwantiteit.

Wat ook wel zal hebben meegespeeld is het feit dat Vince Gilligan binnenkort zijn regiedebuut zal maken met een Breaking Bad film, ook al is nog niet geheel duidelijk waarover de film zal gaan. Officieel is kenbaar gemaakt dat het zou verder lopen na de gebeurtenissen in seizoen 5 met Jesse Pinkman (Aaron Paul) die uit de klauwen van de Aryan Brotherhood weet te ontsnappen. ***spoiler*** Een ontsnapping die mogelijk was door Walter White (Bryan Cranston) en waarbij hij het leven liet. Toch zou er sprake zijn dat Bryan Cranston in de film zou opduiken. Via flash-backs of met een goocheltruc, de toekomst zal het uitwijzen.

Korte inhoud: Met het 4de seizoen van Better Call Saul leunen we bijna aan de “Breaking Bad” serie qua tijdlijn. Het verhaal speelt zich nog steeds af in Albuquerque, New Mexico. Na het tragische overlijden van Chuck McGill (Michael McKean) moet Jimmy (Bob Odenkirk) de wonden likken. Hij is verbannen als advocaat na de gevolgen van vorig seizoen. En Kim Wexler (Rhea Seahorn) met wie hij een relatie heeft, begint haar eigen trauma vorm te geven. Anderzijds zien we Howard Hamlin (Patrick Fabian) die zich extreem schuldig voelt aan wat er met Chuck is gebeurd, en is ervan overtuigd dat hij de reden is dat Chuck stierf. Tegelijkertijd blijft het verhaal van Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks) vorderen. Hij probeert zijn nieuwe rol aan te pakken door voor gangster Gus Fring (Giancarlo Esposito) te werken. Hij voelt zich ongemakkelijk bij de rol, vooral omdat hij weet dat hem in de toekomst meer van hem zal gevraagd worden. Een andere gangster heeft dan weer een schuld te vereffenen met Fring. Nacho Varga (Michael Mando) heeft mogelijk met Hector Salamanca (Mark Margolis) te maken gehad, maar hij loopt mogelijk meer gevaar dan ooit tevoren.

Wie had ooit kunnen denken dat tv-series populairder worden dan langspeelfilms. Daar is gewoon één reden voor, en dat is omdat series vaak origineler uit de hoek komen en meer aandacht hebben voor karakter-ontwikkeling, iets wat in een film van 110 minuten vaak moeilijker ligt. Wat deze show zo speciaal maakt is dat de makers hun personages ook door-en-door kennen en er het beste weten uit te halen. En dit is geen Jimmy show, want ook de andere personages krijgen steeds meer ruimte om hun verhaallijn uit te werken. Er zijn uiteraard veel gelijkenissen tussen “Bad” en “Saul”, in die zin dat de banden zowel menselijk als chemisch zijn. Drugs speelt een belangrijke factor in hun leven, zowel opbouwend als destructief. Deze serie bestempelen als een bijproduct van “Breaking Bad” is eigenlijk foutief omdat het dermate is gaan groeien dat het nu aanzien kan worden als een gelijkwaardige serie en wat voor één. In het begin was het nog wat zoeken om uit het stof van de vorige film te geraken, maar geleidelijk aan hebben Vince Gilligan en Peter Gould zich gerealiseerd dat Better Call Saul het beste functioneert als pure tragedie.© Sony Pictures Home Entertainment (Belgium)

Het grootste verschil tussen beide series is dat White bewust is van zijn situatie, weet dat hij niet lang te leven heeft en eigenlijk nog het beste uit zijn leven wil halen door dingen te doen die compleet fout zijn. Jimmy daarentegen heeft altijd geprobeerd het goede te doen, hoewel niet op volledig ethische gronden. Wanneer Jimmy een uitschuiver maakt is het meestal een beoordelingsfout, eerder dan een Walter White-achtig gevoel van gerechtigheid. Om Jimmy langzaam naar Saul te zien glijden, is hartverscheurend. Om een beter begrip te hebben van Saul, moet je alles zien dat Jimmy onderweg verloren heeft. En gezien dit een prequel is kan niets ervoor zorgen dat Jimmy zijn menselijkheid niet verliest.

Is “Saul” een betere serie geworden dan “Breaking Bad”? ik zou het kunnen begrijpen dat sommige mensen dat beginnen vinden, ook al is de marketing-machine bij Bad groter en de serie was ook uniek in zijn genre en “Saul” heeft gebruik kunnen maken van het pad dat was geëffend. Ik ben in ieder geval een grote fan en kijk nu al uit naar het 5de seizoen.

rating

Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 12 juni 2019

*** Breaking Bad 4 trailer ***

2 Comments

  1. Joost

    Volledig mee eens. Ik geniet hier meer van dan Breaking Bad.

    Reply
  2. Henkie

    Ik vind Breaking Bad wel sterken qua verhaal maar het is zeker een uitstekende serie.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *