Mortal Engines (2018) *** Blu-ray review

Deze Mortal Engines (2018), een Young Adult dystopian prent die de stempel draagt van Peter Jackson, verscheen tot ieders verbazing in de Top 10 van de grootste flops van 2018. Jackson had echter de film geschreven, maar de regie overgelaten aan de nobele onbekende Christian Rivers, die de storyboards zou hebben gemaakt voor zowat alle Peter Jackson films! Yup, u hoort het goed, van Braindead, tot de Lord of the Rings saga en King Kong), maar qua regie eigenlijk al even bekwaam is als Thibaut Courtois als spits.

Korte inhoud: Vele eeuwen na de Zestig-Minutenoorlog is de aarde onvruchtbaar en zijn er geen natuurlijke brandstoffen meer. De steden zijn zelfstandige stadsstaten geworden en zwerven rond op zoek naar brandstoffen die ze van andere steden afnemen. De jonge Tom Natsworthy (Robert Sheehan) zal het pad kruisen van de mysterieuze vrouw Hester Shaw (Hera Hilmar) waarmee hij voorgoed de wereld zal veranderen.

Peter Jackson leek na de LotR trilogie dé regisseur die boven iedereen stond. Na Return of the King in 2003 kon hij om het even welk project beginnen, van James Bond tot een Batman film, alles lag binnen zijn bereik. En toen maakte hij de meer dan 3 uur lange King Kong (2005), een toch wel teleurstellende adaptatie van de monsterfilm uit de jaren 30. Net zoals The Last Jedi (pic) was dit tevens één van die films waar de pers de film op handen droeg en het publiek het maar niks vond (zie pic). Het productiebudget lag op 207 miljoen, en moest 400 miljoen opbrengen om nog maar break-even te zijn. Wereldwijd bracht het 550 miljoen op. Niet meteen reden tot paniek maar toch wat van een onderkoeling.

Vier jaar na deze inzinking gooide hij het over een andere boeg met het drama The Lovely Bones (2009), wat uiteindelijk een flop werd. En toen besliste hij om dan maar terug te keren naar het product wat hem op de kaart had gezet, Tolkien verfilmingen. Maar ook The Hobbit trilogie was niet meteen een schot in de roos, en leek maar een flauw afkooksel van LotR. Zijn volgende project werd dan The Adventures of Tintin: Prisoners of the Sun (20??) waar niemand eigenlijk zat op te wachten. Het is dus wel wat vreemd dat hij deze Mortal Engines uit handen gaf. Wie weet had deze prent misschien de creatieve genialiteit van de regisseur opnieuw op de kaart gezet. Nu denk ik dat hij blij is dat hij de film zelfs niet heeft geregisseerd, want een nieuwe flop kon hij wel missen als kiespijn.


© Universal Benelux

De eerste beelden zagen er veelbelovend uit, ook al waren niet alle visuele effecten even geslaagd. Dit is het werk van Weta Digital en dus mag de lat echt wel hoog gelegd worden. Het concept, dat gebaseerd is op de roman van Philip Reeve, is te gek en de makers hadden de bedoeling om er een saga van te maken in de stijl van LotR, ook al lijkt het meer op Pacific Rim (2013). Ik had toen al mijn twijfels of dit echt wel zo knap zou worden als we op het eerste gezicht hadden kunnen denken, en na het zien van de film denk ik dat de mogelijke vervolgfilms naar de prullenmand zijn verwezen.

Mortal Engines voelt aan als een assemblage product bestaande uit verschillende stukken van andere, betere films. Ik wou dat we meer tijd in deze wereld konden doorbrengen en minder tijd met de saaie verzameling aan personages die niet gespeeld werden door Hugo Weaving. Ik wou dat we meer zagen over de fijne kneepjes van het leven onderweg en de werkinfrastructuur van deze nieuwe omgevingen. Ik wou dat we meer belang hechtten aan het Anna Fang (Jihae)-personage. Ik wou dat een heleboel dingen anders waren met Mortal Engines en toch, zelfs als het slecht is, zelfs als het dom is, en zelfs als het gek is, is de film om verschillende redenen altijd het bekijken waard en toch redelijk vermakelijk. En ik ben ervan overtuigd dat er een publiek is die omwille van ironische en niet-ironische redenen van deze prent zullen houden. Het is een puihoop van een film, maar bij momenten levert die schroothoop ook vuurwerk op.

Ondertussen is de film verschenen op DVD, Blu-ray en UHD met een pak making of filmpjes, maar spijtig genoeg geen audio-commentaar.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 8 april 2019

*** Mortal Engines trailer ***

3 Comments

 1. Miiki

  Deze teaser is wel vet ! 😮

  Reply
 2. Kons

  Ik heb hier uiteindelijk nog wel van genoten. Ik had op een gegeven wel een beetje het gevoel van John Carter of Mars, ook al een film die zwaar flopte.

  Reply
 3. Maarten

  Ik verbaas me over deze review. Vrij mild al heb ik me zelf er wel mee vermaakt.
  Het verhaal is niet bijzonder sterk en hangt af van de visuals van de rijdende steden. Hier had best een goed avontuur in gezeten. Deze film zal snel vergeten worden.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *