A Simple Favor (2018) ***½ DVD review

In het najaar van 2018 verscheen in de Belgische bioscopen A Simple Favor (2018), een mysterieuze thriller waarin Blake Lively het hoofd van Anna Kendrick op hol brengt. Gelokt door het genre en de korte inhoud trok ik zonder al te grote verwachtingen naar de bioscoopzaal. A Simple Favor bleek een hoogstvermakelijke guilty pleasure te zijn waarin je meermaals op het verkeerde been wordt gezet en Anna Kendrick en vooral Blake Lively van het scherm spatten.

Korte inhoud: Stephanie Smothers (Anna Kendrick) is een jonge weduwe die een blog met recepten en huishoudtips onderhoudt. Aan de schoolpoort van haar zoon Miles (Joshua Satine) raakt Stephanie aan de praat met Emily Nelson (Blake Lively), de moeder van Miles’ klasgenoot Nicky (Ian Ho). In tegenstelling tot Stephanie is Emily een echte carrièrevrouw die als PR-manager bij een bekend modebedrijf werkt.

Ondanks het feit dat de twee vrouwen schijnbaar niet meer van elkaar kunnen verschillen, worden Emily en Stephanie in sneltempo de beste vriendinnen. En tijdens het nuttigen van ettelijke martini’s bespreken ze ook de intiemste geheimen van hun levens. Zo bekent Emily dat ze niet meer tevreden is in haar huwelijk met de Britse professor Sean Townsend (Henry Golding). Sean gold eens als een beloftevol auteur, maar krijgt na zijn debuut geen letter meer op papier.

Omdat Emily plots een crisis op het werk heeft en Sean in Londen is, stemt Stephanie toe om enkele dagen op Nicky te passen. Nadat Emily de telefoontjes van Stephanie twee dagen onbeantwoord laat en Emily’s werkgever Dennis Nylon (Rupert Friend) vertelt dat Emily in Miami is, besluit Stephanie Sean te bellen. Deze contacteert de politie waardoor Emily officieel is verdwenen. Stephanie heeft echter niet het geduld om te wachten op het politie-onderzoek en begint zelf te graven in Emily’s mysterieuze leven.

Regisseur Paul Feig is iemand die graag met vrouwen werkt. Dat kwam al tot uiting in komedies als Bridesmaids, Spy, The Heat en de remake van Ghostbusters. Films waarin Feig grappige vrouwen als Sandra Bullock, Melissa McCarthey, Kristen Wiig, Maya Rudolph en Kate McKinnon in goede banen moest leiden. Met A Simple Favor laat Feig de pure komedie even links liggen en slaat hij het pad in van de Hitchcockiaanse suspense-thriller. Zijn comedyverleden laat Feig echter niet helemaal achterwege want samen met het mysterie-element zorgt een flinke scheut humor ervoor dat de mayonaise van A Simple Favor wonderwel pakt.

De mannelijke personages staan in dienst van de twee vrouwelijke hoofdrollen die in de loop van de film allebei een transformatie ondergaan. Stephanie Smothers verandert van een ietwat nerdige, goedgelovige alleenstaande moeder naar een zelfverzekerde wraakgodin, terwijl Emily Nelson van een hautaine carrièrebitch neerdaalt tot een onzekere vrouw met voorgeschiedenis. Elk personage lijkt wel iets verbergen te hebben en in hun peperdure handtassen zitten meerdere verborgen agenda’s.


© Belga Home Video

Het is vooral Blake Lively die opvalt in de rol van Emily. Haar personage kleedt zich verleidelijk in mannenpakken met vrouwelijke snit – in tegenstelling tot haar baas Dennis Nylon, een man die zich in vrouwenkleren kleedt. Lively is perfect gecast als de mysterieuze femme fatale met schimmige bedoelingen die eropuit lijkt om de naïeve Stephanie in de val te lokken. Gaandeweg worden de aanvankelijk als twee karikaturen neergezette vrouwelijke hoofdpersonages echter gelaagder en krijg je een glimp van wat er onder de oppervlakte borrelt. Lively en Kendrick genieten duidelijk beiden van hun rol die ze wel eens eerder speelden maar in deze film volledig over the top gaan.

A Simple Favor wordt begeleid door een soundtrack vol Franse popsongs uit de school van Serge Gainsbourg. Het liedje ‘Bonnie and Clyde’ dat Gainsbourg met Brigitte Bardot opnam, past perfect bij de thematiek in deze film. De zorgvuldig uitgekozen soundtrack draagt samen met de afgelikte, stijlvolle beelden bij aan het mysterie dat rond Emily Nelson hangt. Het scenario van Jessica Scharzer (Nerve, “American Horror Story”) naar een boek van Darcey Bell zet de kijker meermaals op het verkeerde been en zeker in het laatste deel van de film is er nog weinig wat het lijkt.

A Simple Favor is duidelijk bedoeld om zijn kijkers een kleine twee uur te entertainen en daar lukt de film uitstekend in. Knap spel van Lively en Kendrick, een scenario met de nodige twists and turns en een uitstekende soundtrack, leveren een uiterst vermakelijke neo-noir thriller op.

De dvd van A Simple Favor is reeds beschikbaar. Daarop enkele extra’s zoals drie audiocommentaren, een making of, een alternatief einde, bloopers, verwijderde scènes en extra’s over de personages en hun stijl.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 20 maart 2019

*** A Simple Favor Trailer ***

2 Comments

  1. Jen

    Ik heb deze onlangs gezien. Echt goed, een beetje verwarrend in het begin, maar dan wordt alles uitgelegd, maar ik moet zeggen dat dit de meest raarste fucked-up film is die ik ooit heb gezien.

    Reply
  2. Julie C.

    En ik die dacht een soort lesbisch drama te zien 😀

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *