Rampage (2018) ** Blu-ray review

Het was uiteindelijk een slimme zet om de releasedatum van Rampage (2018) van 20 april naar 13 april 2018 op te schuiven om zo nog wat meer afstand te creëren van de releasedatum van Avengers: Infinity War (2018) die viel op 27 april. Deze Marvel prent werd uiteindelijk de meest succesvolle film van 2018 en Rampage kon zo nog wereldwijd 426 miljoen dollar ophalen. Spijtig genoeg was de film zelf niet meteen een hoogvlieger.

Korte inhoud: ‘Rampage’ draait om een heroïsche primatoloog wiens beste vriend een zeldzame albino silverback gorilla is genaamd George. Maar wanneer een experimenteel serum toegdiend door Claire Wyden (Malin Akerman) verkeerd uitpakt beginnen George en andere wezens enorm te groeien, erop uit om alles om hen heen te vernietigen. Om het nog erger te maken, ontdekken ze al snel dat een wolf (Ralph) en krokodil (Lizzie) onder vergelijkbare veranderingen zijn gegaan. Terwijl deze nieuw gecreëerde toproofdieren elkaar bestrijden voor suprematie over Noord-Amerika en alles op hun pad vernietigen, werkt Davis Okoye (Dwayne Johnson) met een in diskrediet geraakte genetische ingenieur (Naomie Harris) aan een tegengif om zo te vermijden dat de wereld in pulp wordt geslaan.

Dwayne Johnson is zowat de nieuwe Rambo, hij wordt beschoten van langs alle kanten en toch sterft hij niet. Hij blijft maar doorgaan in onoverwinnelijke modus, want kijk naar die grote armspieren doorheen die strakke overhemden die hij draagt. Zijn acteerwerk is eigenlijk nooit een issue geweest, ook al kan je het nooit echt acteren noemen. Dwayne speelt Dwayne en elk van zijn karakters speelt hij op dezelfde manier. De Dwayne Johnson uit Baywatch (2017) kan je gemakkelijk switchen met zijn personage die hij speelde in San Andreas (2015). In feite speelt Dwayne Johnson zichzelf in zowat al zijn films. De vier scenaristen (Ryan Engle, Carlton Cuse, Ryan J. Condal en Adam Sztykiel) hebben ook geen moeite gedaan om het patroon ietwat te doorbreken. Ook de regisseur Brad Peyton deed wat hem was opgedragen.

Waar het in deze film wél om te doen is, is het spektakel. Spijtig genoeg kon ik hiervan maar half genieten want de cgi was niet altijd van niveau. En dat is toch wel vreemd wanneer je weet dat Weta Digital betrokken was bij deze productie. Nog een geluk hebben de producers de Hollywood-memo gelezen over diversiteit want er duiken heel wat vrouwen op in deze prent. Johnson heeft een zwarte vrouwelijke sidekick (Naomie Harris) terwijl de hoofdschurk eveneens een vrouw is (Malin Akerman) en zij heeft een goofy witte mannelijke sidekick (Jake Lacy), oh en een stealth bommenwerperpiloot…die ook een vrouw is. Het slechtste acteerwerk komt toch van Jeffrey Dean Morgan als een regeringsagent die zichzelf ziet als een stoere cowboy. Dat weten we omdat hij er blijkbaar niet van kan zwijgen in bijna elke scène. Hij draagt ook een pistool met parelmoer die hij als een echte rond zijn heup draagt in een poging er zo cool mogelijk uit te zien. Kan iemand mij tevens uitleggen waarom die kerel in elke idiote-scène schuin moet staan? In letterlijk elke scène waarin hij dialoog levert, staat hij schuin alsof een van zijn benen korter is dan de andere. Ja, op dergelijke zaken begin je dan te letten.


© 2018 Warner Bros Home Video (Belgium)

De film is gebaseerd op een heel oud arcade-spel uitgebracht in 1986, ook al hebben de makers vooral hun inspiratie gezocht in recente monstersfilms (Godzilla, King Kong, Pacific Rim). Het spel wat zich alsvolgt samen: je moet proberen als wolf, lizard of gorilla zoveel mogelijk gebouwen te vernietigen terwijl je mensen opeet, tanks verpletterend en helikopters uit de lucht slaat. Voor Warner was dat genoeg om dit project een groen licht te geven. Het resultaat is nauwelijks het bekijken waard. De speciale effecten zijn over het algemeen slecht met alleen George die er halverwege fatsoenlijk uitziet. Ralph ziet eruit als een cartoon en Lizzie lijkt op een dinosaurus uit een anime-reeks op de cartoon channel. Ik begrijp niet waarom die monsters in de eerste plaats zo nodig willen doden en vernietigen. Ik begrijp wel dat de ziekteverwekker ze agressief heeft gemaakt, maar nooit wordt in de film duidelijk gemaakt waarom ze zomaar willekeurig rondzwerven en terreur zaaien. Laat staan dat we weten waarom Ralph nu de mogelijkheid heeft om pijlen uit zijn lichaam te schieten; … en waarom schiet hij dan niet constant? En oh ja, Ralph kan vliegen. Stilaan drong het tot me door, die makers hebben NOOIT het originele spel gespeeld. Dit bewijst in ieder geval wel één ding, game-adaptaties blijven slecht, hoe je het ook draait of keert. Warcraft (2016) misschien als enige uitzondering.

Rampage is vanaf 12 september 2018 beschikbaar op 4K Ultra HD, 3D Blu-ray, Blu-ray, DVD en Video on Demand. Een must voor de die hard actieliefhebbers, voor de rest … jullie zijn bij deze gewaarschuwd. Op de schijf staan nog wat extraatjes zoals gag-reel, making of en deleted scenes.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 5 september 2018

***Related Post***
09/03/2018: Rampage blijft ver weg uit de buurt van Avengers: Infinity War

*** Rampage trailer ***

2 Comments

  1. Maverick

    Ik vond het eigenlijk nog ca va, het is verstand op nul maar heb er hoe dan ook nog wel van genoten. Ik had het spel op de SEGA Master System dus was het ook wat nostalgies.

    Reply
  2. Kenny

    Ik heb het zowat gehad met ‘verstand-op-nul’ films.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *