Warcraft (2016) *** Blu-ray review

Warcraft (2016), de eerste van de twee langverwachte game-adaptaties – naast Assassin’s Creed (2016) – komt volgende week woensdag op DVD en Blu-ray. De film hadden we gezien in persvisie en er was toen een embargo tot een paar uur voor de release, en embargo’s juist voor de openingsdag wijzen meestal op twee dingen: Ofwel wil de studio kost wat kost spoilers vermijden, ofwel vrezen ze voor heel wat negatieve reviews en een slechte word-of-mouth. Spijtig genoeg was er NIETS te spoilen in deze prent, want het ganse verhaal stak al in de trailer.

warcraft_2016_blu-ray.jpg

Korte inhoud: De rustige sfeer van Azeroth staat op de rand van oorlog wanneer de beschaving wordt geconfronteerd met een geduchte race van indringers: Orc krijgers, die zelf op de vlucht zijn geslaan nadat hun thuiswereld uitgeput raakte en ze bereid zijn om andere gebieden te koloniseren. Als een portal wordt geopend tussen de twee werelden, staan de twee rassen oog in oog en begint een overlevingsstrijd. Van de tegenover elkaar staande partijen zien we twee helden op ramkoers, en die hiermee hun lot van hun familie, hun mensen en hun huis in hun handen hebben. Het begin van een spectaculaire saga van macht en opoffering, een oorlog met vele gezichten, en iedereen vecht voor iets.

Laat ik beginnen met het positieve nieuws. Ik vind de production design best wel ok. De atmosfeer zit goed en ook al zit er teveel cgi in de film valt het eigenlijk nog wel mee. Ook de karakters zijn minder slecht dan wat ik had verwacht. Het verhaal begint in Draenor, het thuisland van de Orcs. Het land is uitgeput en de Orcs moeten opzoek naar een nieuw gebied. Gul’dan (Daniel Wu) wil een horde/leger vormen met alle aanwezige clans, en iedereen aanvoeren voor een strijd tegen Azeroth, het Koninkrijk van Stomwind. Hiervoor willen ze gebruik maken van een portal naar de mensenwereld, en om deze gateway open te krijgen moeten ze offers brengen, met name de draenei, wiens levensenergie wordt opgezogen door Gul´dan. Een obscure kracht die niet meteen op instemming kan rekenen van clanleider Durotan (Toby Kebbell) en zijn vrouw Draka (Anna Galvin).

Ook de mensenwereld heeft een aantal knappe figuren. Het meest in het oog springend is Ben Foster in de rol van de wizard Medivh. Maar ook de half mens half orc Garona (Paula Patton). Daarnaast hadden we nog de koning Llane Wrynn Dominic Cooper en de ridder Anduin Lothar (Travis Fimmel), maar deze twee personages hebben me wat teleurgesteld.

Visueel sluit de film wel goed aan bij het universum van Warcraft, ook al heeft deze prent eigenlijk nog maar weinig te maken met World of Warcraft, maar wel met de eerder Warcraft games. De film is geen Lord of the Rings, maar deze film neemt ons wel mee in een compleet nieuw universum. Maar is dat de film die de vloek van de game-adaptaties heeft doorbroken? Wel neen. Maar het is wat mij betreft tot nu toe de beste game adaptatie die ik al heb gezien. Ik heb er van genoten maar deze film heeft een truck vol met mankementen.


warcraft_2016_pic01.jpgwarcraft_2016_pic02.jpg
warcraft_2016_pic03.jpgwarcraft_2016_pic04.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

Er was veel potentieel en met een betere regisseur aan het roer had deze wel een veel betere game-adaptatie geweest. Duncan Jones is geen slechte regisseur, maar hij is geen Peter Jackson. Ik was niet op zoek naar een LotR duplicaat maar een goede Fantasy film, maar veel acteurs waren gewoon verkeerd gecast. En dan kom ik terug naar wat ik een paar regels eerder schreef, Dominic Cooper en Travis Fimmel passen gewoon niet in het plaatje. Cooper is veel te jong voor de rol van koning en Fimmel kan niet acteren. Die gast straalt NUL emotie uit! Ook die jonge wizard die van Ben Foster leert, gespeeld door Ben Schnetzer, is nog zo een miscast. Hij lijkt wel te komen uit zo’ MTV popcorn film, en dat was nu net wat deze film niet wou zijn. Ook de zoon van Lothar, Callan (Burkely Duffield) is een verkeerde cast. En laten we eerlijk zijn, de jongen stond ook bijzonder slecht te acteren.

Ook het verhaal stelt teleur. Veel dialogen trekken op niks en de chronologie van het verhaal lijkt heel bizar. En dat is heel bizar voor deze regisseur die toch heeft bewezen dat hij een verhaal kan vertellen (cf. Moon). Je gaat van één setting naar de andere en als kijker is het niet altijd duidelijk hoe we daar terecht zijn gekomen. Ook het einde voelde echt langdradig aan en bij de battle scene op het einde voel je gewoon de geforceerde mise-en-scène. ***spoiler *** Plots zien we dat de koning de half orc Garona wil overtuigen om hem te doden, en dan staat even de tijd blijkbaar stil met personages die op de achtergrond quasi in slow motion lopen. Maar de actie op de voorgrond is in normale snelheid, en neen, dit zijn geen X-Men. Ook was er geen enkele orc die een aanval wou inzetten op de koning, wat toch wel heel bizar leek. Ook deze scène werkte voor mij niet. *** einde spoiler ***

Kortom, de makers hebben geprobeerd het onmogelijke mogelijk te maken. Wel, de makers waren niet ver van een geslaagde film. En laten we misschien hopen dat er een vervolg komt en dat ze leren uit de fouten van deze film. Deze film bewijst ook dat game-adaptaties goede films kunnen opleveren, en deze film was daar niet heel ver van. Ik ken het game en mijn score ligt dan misschien ook een tikkeltje hoger, maar meer dan 3 sterren kon ik deze prent toch niet geven.

Warcraft komt op 28 september 2016 uit op DVD en Blu-ray met Deleted/extended scenes, Gag reel, making of filmpjes zoals The World of Warcraft on Film, The Fandom of Warcraft, Warcraft: Bonds of Brotherhood Motion Comic, Warcraft: The Madame Tussauds Experience, ILM: Behind The Magic of Warcraft en een Warcraft Teaser. Spijtig genoeg geen audiocommentaar van de regisseur over de gehele film.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 22 september 2016

*** Warcraft trailer ***

9 Comments

 1. Stein Rimbaut

  Ik dacht altijd: van games kunnen ze nooit een goede deftige film maken. Maar Warcraft heeft me aangenaam verrast. Ik vond het een goede film vol “easter eggs”

  Reply
 2. Robby Beernaert

  Ik keek al een lange tijd uit naar deze release, maar ik hoor steeds dezelfde commentaren. Bad acting en een ‘net niet’ gevoel. Ik hoop dan ook dat het niet bij deze ene film blijft en dat er misschien zelfs een adaptatie komt van StarCraft 🙂

  Reply
 3. Michaël Peeters

  Silent Hill.
  Nuf said!
  Mr deze vond ik echt heel leuk om te gaan kijken.
  Murlocs, Summoning Stone, Goldshire enz.
  Echt leuk om te zien.

  Reply
 4. Yves Valkiers

  ja silent hill was ook topper

  Reply
 5. Dave

  Alles wat Christophe Gans heeft gemaakt vind ik crap, en ook deze Silent Hill vond ik oervervelend. Ik snap nog steeds niet wat Roger Avary had gedronken toen hij deze film had geschreven.

  Reply
 6. Yves Valkiers

  heb je spel ooit gespeeld?

  Reply
 7. Michaël Peeters

  Ken hem niet. Ken gewoon de film.
  Vond hem spannend. Creepy. Duister.
  Zoals de Silent Hill games zijn.
  Daar is ie wel in geslaagd dus.
  Alsook een film waar Sean Bean niet sterft.
  Waar gaan de da schrijven?

  Reply
 8. Max

  Ik ben blij dat het geen Peter Jackson film is. Die regisseur heeft zijn beste tijd gehad sinds de eerste LOTR. Hij drukt zijn stempel op een film zoals Travis Fimmel acteert regisseert Jackson. Wel jammer dat het einde zo is uitgevoerd, maar moet je dat nou verraden in een recensie?

  Reply
 9. Nick Ds

  CGI in de film vond ik heel knap. Was veel, maar naar mijn mening niet storend.
  Idd hier en daar een klein beetje under-acting.
  Ik heb in ieder geval genoten van de film en kijk stiekem uit naar de volgende.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *