The X-Files seizoen 11 op DVD en Blu-ray

Geloof het of niet maar ‘The Truth is Still Out There’. De serie is al een tijdje uit op DVD en Blu-ray maar we hebben deze pas deze week van Fox in de bus gehad. Het 11de seizoen van de SF-serie “The X-Files” gaat verder waar seizoen 10 was gestopt.

© Twentieth Century Fox Home Entertainment

Korte inhoud: Het volgende hoofdstuk van The X-Files bestaat uit 10 huiveringwekkende afleveringen van deze mysterieuze serie waarin de grens wordt opgezocht tussen wetenschap en scepticisme, tussen wat kan worden bewezen en wat we willen geloven. David Duchovny en Gillian Anderson keren terug als FBI-agenten Fox Mulder (David Duchovny) en Dana Scully (Gillian Anderson) om onopgeloste zaken te onderzoeken en komen te staan voor onverklaarbare raadsels, overheidscomplotten en verdoezeling van bewijs voor buitenaards bestaan te staan. Mulder en Scully zetten hun wanhopige zoektocht naar de waarheid en hun vermiste zoon William voort, maar blijken niet de enigen die naar hem op zoek zijn. Langzaam komen ze erachter dat het lot van de hele wereld wel eens op het spel zou kunnen staan. Eén ding is zeker: er zullen geheimen worden onthuld …. en de waarheid zou eindelijk wel eens binnen handbereik kunnen liggen!

In januari 2016 keerde de show na 14 jaar terug op televisie in de vorm van een miniserie met zes afleveringen. Het nieuwe seizoen telt dus tien afleveringen. En het meest ontgoochelende van dit 11de seizoen is dat Chris Carter nog altijd actief is als executive producer én scenarist. Ik heb dit in vorige berichten ook al gezegd, elke serie heeft op een bepaald moment nood aan nieuw bloed aan de schrijftafel, en ook al zijn er telkens nieuwe scenaristen die schrijven aan de verschillende episodes, ze werken onder het toezicht van de ‘creator’. Soms is dat geen slechte zaak, denk maar aan Desperate Housewives en de inbreng van Marc Cherry. Maar soms voel je dat de serie zichzelf net iets teveel aan het herhalen is (24, The Mentalist, Dexter, …) of vervalt in het belachelijke. Seizoen 10 was toch wel een beetje van een teleurstelling, zeker de eerste en de laatste episode. Het seizoen eindigde wel met een frustrerende cliffhanger dus wil je wel zien hoe het verder loopt.

De ‘chemistry’ tussen Duchovny en Anderson was het enige positieve van het vorige seizoen, en ook in het 11de seizoen is dat zeker het geval, maar het is ook een beter seizoen. Ik had de indruk dat ze een kleine koerswijziging hebben doorgevoerd. Het roeit veel van de ingewikkelde mythologie van seizoen 10 uit, en dat is op zich een uitstekende zaak. De apocalyptische gebeurtenissen zouden nooit hebben plaatsgevonden, maar zijn in plaats daarvan visioenen van de toekomst doorgegeven aan Scully van haar begaafde zoon worden William (Miles Robbins). Na de onbevredigende cliff-hanger van seizoen tien te hebben opgeruimd, gaat de focus over naar de zoektocht net naar de verloren zoon William en zijn mogelijke sleutelrol in de toekomst.

Er is een onaangename en compleet verkeerd ingeschatte wending met de Cigarette Smoking Man (William B. Davis) en het personage van Monica Reyes (Annabeth Gish) is nog steeds een verspilling van tijd. Jammer genoeg is de laatste aflevering – die misschien een serie finale zou zijn nadat Anderson had aangekondigd dat ze niet zou terugkeren – waarschijnlijk de zwakste aflevering van dit nieuwe seizoen vol goede bedoelingen. Het slaagt er niet in om alle losse eindjes aan mekaar te knopen, maar het biedt ook geen emotionele catharsis voor de hoofdfiguren van dit langgerekte drama, alsof Chris Carter nog altijd de deur wil open houden. Maar zoals gezegd is het een enorme verbetering ten opzichte van het tegenvallende 10de seizoen. Als dit de laatste X-Files is, hebben we hier toch een einde in stijl.

*** The X-Files season 11 trailer ***

1 Comment

  1. Sander

    Seizoen 10 had zijn momenten, heb er nog wel van genoten. Het einde suckt wel. Om die reden heb ik het 11de seizoen nog niet gezien, ik ben dus wel benieuwd.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *