Peter Rabbit / Pieter Konijn (2018) ***½ Blu-ray recensie

Menige (vooral Engelstalige) kinderen zijn opgegroeid met de tijdloze boeken van Beatrix Potter (1866-1943) over de ondeugende Peter Rabbit/Pieter Konijn. De boeken werden in meer dan 35 talen uitgebracht en er zijn miljoenen exemplaren van verkocht. Met de revival van o.a. Beertje Paddington en Winnie the Pooh in gedachten, was het slechts een kwestie van tijd voordat ook Peter en zijn maten zouden opduiken in de bioscoop. Met succes, want Peter Rabbit (2018) is een vrolijke, onderhoudende film voor jong en oud.

Korte inhoud: De konijnen Peter Rabbit (stem van James Corden), zijn zusjes Flopsy, Mopsy en Cotton-Tail (Margot Robbie, Elizabeth Debicki en Daisy Ridley) en hun neef Benjamin (Colin Moody) doen niets liever dan rondhangen in de weelderige groententuin van Mr. McGregor (Sam Neill) in Windermere. McGregor heeft het echter niet zo begrepen op de konijnen die zijn tuin leegvreten en probeert hen op alle mogelijke manieren te vangen. Tijdens een van de wilde achtervolgingen met de dieren krijgt de oude McGregor echter een hartaanval.

De konijnen zijn in de wolken want nu hebben ze ongelimiteerde toegang tot al het lekkers in de tuin. Een knalfeest ontstaat, de tuin wordt geplunderd en meneer McGregors huis wordt veroverd. Maar wat de dieren niet weten is dat McGregor het huis heeft nagelaten aan zijn achterneef Thomas (Domhnall Gleeson). Die is net ontslagen bij speelgoedwinkel Harrods na een inzinking in de winkel. Thomas McGregor heeft het helemaal niet begrepen op het Britse platteland maar besluit toch naar Windermere te gaan en het huis later te verkopen om zo zijn eigen speelgoedwinkel te bekostigen.

Al snel krijgt ook Thomas het aan de stok met Peter Rabbit en zijn bende die de nieuwe McGregor uit het huis willen krijgen. Maar dan ontmoet Thomas buurvrouw Bea (Rose Byrne) en springt er een vonk over tussen beiden. Peter ziet het met lede ogen aan, Bea is immers dol op de konijnen en alle andere dieren en ze zijn bang dat Thomas haar zal afpakken. Peter en co zullen alles uit de kast moeten halen om dit te verhinderen.

Het scenario van Peter Rabbit heeft niet veel om het lijf. Het is grofweg gesteld de konijnen versus de mensen met Bea als grote verzoener er ergens middenin. Het zorgt in ieder geval voor een hoop slapsticktaferelen, de ene al wat grappiger dan de andere. Vooral de dieren zorgen meermaals voor een lach, bijvoorbeeld de haan die elke morgen stomverbaasd is dat er alweer een nieuwe dag is aangebroken, of het varken dat al zijn normen en waarden overboord gooit als er ergens iets te eten valt. De dieren zijn de grote sterren van deze film en de mensen dienen vooral als springplank – soms letterlijk – voor nieuw kattenkwaad van de konijnen.

De combinatie tussen live action en computer animated dieren werkt wonderwel. De interactie tussen dieren en mensen verloopt natuurlijk en de dieren zijn erg gedetailleerd uitgewerkt. Wie wil kan de haartjes van Peters vacht tellen.

Rose Byrne speelt de lieflijke en onschuldige Bea, die is geïnspireerd op schrijfster Beatrix Potter. Bea heeft een hart van goud, maar is ook wat aan de naïeve kant. Ze laat zich snel inpakken door de charmes van de ondeugende Peter. Dohmnall Gleeson heeft de ondankbare taak om de vijand van de konijnen te spelen en tegelijk een zekere sympathie op te wekken als love interest van Bea. Beide acteurs spelen hun rol goed en weten dat de echte sterren van de film door de computers gemaakt zijn.Peter Rabbit © 2018 Columbia Pictures Industries, Inc. All Rights Reserved.

De film kon op de nodige kritiek rekenen van de liefhebbers van Beatrix Potter. De Peter uit de film is immers veel brutaler dan het brave konijn uit de boeken. Een bepaalde scène waarin de dieren Thomas bekogelen met bosbessen hoewel ze weten dat hij er allergisch aan is, kreeg heel wat kritiek en zorgde ervoor dat Sony zich officieel excuseerde. Maar wie niet vertrouwd is met het origineel zal met deze 21e-eeuwse hedendaagse, ondernemende Peter veel minder moeite hebben.

Regisseur Will Gluck heeft reeds enige ervaring in het komische genre met Easy A en Friends with Benefits. Net als Peter Rabbit zijn dit geen absolute toppers maar wel stevige subtoppers in het komische genre. Met Peter Rabbit voegt Gluck opnieuw een leuke film toe aan zijn cv. Ondertussen is al bekend dat Gluck ook de sequel op deze Peter Rabbit mag regisseren. Laten we hopen dat de sequel een even onderhoudende film is dan dit eerste deel.

De blu-ray van Peter Rabbit is vanaf 8 augustus beschikbaar. De extra’s zijn vooral op kinderen gericht met o.a. een nieuw filmpje met Flopsy, Mopsy en Coton-Tail en features als ‘Pieter Konijn ondeugendheid in de maak’ en ‘Dans mee met je Wipstaart’.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 8 augustus 2018

*** Peter Rabbit trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *