Curse of the Golden Flower (2006) *** Blu-ray review

Deze week gaan we een beetje de Aziatische toer op, te beginnen met de Blu-ray van een Zhang Yimou film, de maker van House of Flying Daggers (2004) en Hero (2002). Het was per toeval dat we deze film in ons bezit kregen maar Curse of the Golden Flower (2006) is in ieder geval een verbluffend prent met in de hoofdrol naar goede gewoonte de bloedmooie Gong Li, 11 jaar geleden sinds het misdaad drama Shanghai Triad (1995). Maar na al die jaren is hun magie nog niet gebroken.

curse_of_the_golden_flower_2006_blu-ray.jpg

Korte inhoud: We bevinden ons in China, tijdens de Tang-dynastie in 10e eeuw. Aan de vooravond van het Chong Yang Festival, vullen gouden bloemen het keizerlijk paleis. De Keizer (Chow Yun-Fat) keert onverwachts terug met zijn tweede zoon, Prins Jai (Jay Chou). Zijn excuus is om de vakantie te vieren met zijn familie, maar gezien de gekoelde betrekkingen met zijn keizerin (Gong Li), lijkt deze verschijning dubieus. Gedurende vele jaren heeft de keizerin en haar stiefzoon, kroonprins Wan (Liu Ye), een verborgen relatie gehad. Wan voelt zich gevangen in het paleis en droomt om te ontsnappen met zijn geliefde Chan (Li Man), de dochter van de Keizerlijke Dokter. Ondertussen maakt de trouwe zoon Jai zich zorgen over de gezondheid van de keizerin en haar obsessie met gouden chrysanten. Ze lijkt wel te verzeilen op een onheilspellend pad. Maar ook de keizer heeft clandestiene plannen, en de enige die ingewijde in zijn handelingen is de dokter (Ni Dahong). Wanneer hij onraad begint te voelen beslist hij de dokter op een andere locatie te huisvesten. Maar tijdens hun tocht worden ze aangevallen en worden ze gedwongen naar het paleis terug te keren. Hun terugkeer zet een tumultueuze kettingreactie opgang van donkere verrassingen. Te midden van de glamour en grootsheid van het festival, worden lelijke geheimen onthuld, en het zal niet lang duren alvorens bloed vergoten zal worden.

Met de casting van de (toen nog) populaire John Woo-acteur, Chow Yun-Fat, was het de bedoeling van Zhang een “commerciële historische film” te maken, ook al herken je nauwelijks de acteur achter zijn baard en immense pruik, maar zijn unieke aanwezigheid en charisma is onmiskenbaar. Het is een klassiek Shakespeariaans drama geworden, verfilmd op een opera-achtige manier met de flair die een Zhang Yimou en de cultuur van het historische China. Toch heb ik de indruk dat Yimou een beetje teveel de commerciële toer wil opgaan en iets teveel in herhaling valt. Het lijkt bij momenten ook iets teveel op een soap dan een echte historische epos. Deze film staat heel ver van Hero.


curse_of_the_golden_flower_2006_blu-ray_pic01.jpgcurse_of_the_golden_flower_2006_blu-ray_pic02.jpgcurse_of_the_golden_flower_2006_blu-ray_pic03.jpg
© RCV Home Entertainment

En blijkbaar zou de film een ware hetze in China hebben ontketend. Niet omwille van het geweld in de film of de adembenemende beelden, maar mensen waren blijkbaar in alle staten over het iets te strakke korset van Gong Li. Vooral bloggers hadden het toen online over niets anders. Volgens het Chinese persbureau Xinhua is het korset van Li ‘zo strak om haar borsten gespannen dat ze bijna uit haar kostuum springen.’ Ik vraag me af of diezelfde Chinezen ondertussen Cinderella (2015) hebben gezien en het strakke wespenkorset van Lily James. Maar door het publiek werd deze prent omgedoopt tot The Curse of the Golden Corset en online vond je een parodie, waarin Gong Li aan het hoofd van een borstvegroting-school stond. Li zelf snapte toen alle ophef niet zo, maar zei wel ter verdediging: “Mijn korset laat de schoonheid van de vrouwelijke vorm zien.”

Net zoals zijn vorige films krijgen we in ieder geval ook heel wat Matrix-achtige vechtchoreografieën voorgeschoteld in combinatie met prachtige fotografie van weelderige decors en kostuums, ook al mist het de visuele panache van Hero. Op het einde zien we een vette cgi massa-confrontatie, maar over het algemeen krijgt men in deze prent meestal man-tegen-man gevechten. We hebben echter wel een paar indrukwekkende bad-ass ninja-intermezzo’s die met hun katana op magische wijze afdalen van een onzichtbare touw alsof het niets was. Ook al hebben we hier meer te maken met een dure soap-opera met soms wat te nadrukkelijk acteerwerk denk ik dat de fans van het genre hier wel van zullen genieten. Toch had ik hier veel meer van verwacht.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 8 mei 2015

 


*** Curse of the Golden Flower trailer ***

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *