Coming Home (2014) **** DVD review

Deze week hadden we het nog over Curse of the Golden Flower (2006) van Zhang Yimou, bekend van House of Flying Daggers (2004) en Hero (2002). Ondertussen is de Blu-ray en DVD uitgekomen van Coming Home (2014) (Gui Lai).

coming_home_2014_poster.jpg

En opnieuw wordt de ravissante beeldschone Gong Li opgevoerd, met dit verschil dat er deze keer geen samurai, krijgers of middeleeuwse sabelsaga’s aan te pas komen, maar een poëtisch emotioneel stilleven over het zoeken, verlangen vinden en toch niet terugvinden van de liefde. Een ontroerend mooi pareltje.

Korte inhoud: Lu Yanshi (Daoming Chen) is een dissident die voor jaren naar een werkkamp verdwijnt tijdens de Culturele revolutie. Al die tijd verlangt zijn vrouw Feng Wanuy (Gong Li) naar hem, maar de reputatie van de vader staat de danscarrière van de dochter Dandan (Huiwen Zhang) in de weg. Jaren later wordt Yanshi gerehabiliteerd. Hij vindt onderdak bij zijn dochter, maar helaas lijkt zijn vrouw hem niet meer te herkennen na een ongeval. Ze lijdt aan geheugenverlies. Een drama voor Yanshi, maar hij laat de kans om zijn gezin te herenigen niet onbenut en doet er alles aan zijn vrouw te overtuigen dat hij haar vermiste echtgenoot is.

Je hoeft Zhang Yimou niet uit te legen hoe je in een heel minimalistische setting die diepste en grootste menselijke emoties kunt tonen. Niet te emotioneel, niet te overacting, net zoals het is, zelfs ietwat op die typische Aziatische onuitgesprokenheid en gereserveerdheid. De pijn van Yanshi voel je als kijker, wanneer zijn vrouw hem niet herkent. Je leeft evenveel mee met het feit dat zijn dochter hem uiteindelijk ook rehabiliteert en hoe ze samen via allerlei trucjes proberen te zorgen dat zijn vrouw hem herkent.

Gong Li speelt bijna onovertroffen. Haar hunkering naar haar man die ze op gezette tijdstippen gaat afhalen aan het station. De teleurstelling wanneer na de eindeloze rij mensen geen van hen har man blijkt te zijn, de poorten van het station die onverbiddelijk sluiten en zij die verweesd achterblijft. Veel over de inhoud ga ik niet vrijgeven. Je moet het zien. De liefde van beide personages springt van het scherm. En toch vinden ze mekaar niet. Ik vond het enorm ontroerend. Prachtige regie ook, en vertolkingen. Meer moet ik niet zeggen: dit pareltje is een rustige avond zeker waard! De DVD van Coming Home is in het Mandarijns met Nederlandse ondertitels.


coming_home_2014_pic01.jpgcoming_home_2014_pic02.jpgcoming_home_2014_pic03.jpg
© Lumière

rating


Beoordeling: 4 / 5

Recensie door op 9 mei 2015

*** Coming Home trailer ***

1 Comment

  1. Pieter-Jan

    Een goede film, Chen Daoming is ook altijd super. Tweede deel had misschien ietsjes vlotter gemogen, maar de sfeer en personages zijn goed neergezet.

    Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *