Song From the Forest (2013) *** review

Song from the Forest (2013) is een speciale documentaire van de Duitse filmmaker Michael Obert. Deze visueel verbluffende documentaire film ging in wereldpremière op IDFA 2013 en won er meteen ook de grote prijs.

song_from_the_forest_2013_poster.jpg

Korte inhoud: Het gaat over Louis Sarno, een avonturier die in de jaren tachtig een melodietjes hoort op de radio en dat leidt hem op de een of andere manier naar het hart van de jungle in de Centraal-Afrikaanse Republiek bij de Bayaka, pygmeeën. Hij verliest er letterlijk en figuurlijk zijn hart, trouwt er, krijgt een zoon. Louis belooft zijn zoon Samedi dat hij hem ooit zijn thuisland zou laten zien. Nu is het moment gekomen om die belofte na te komen: hij neemt de dertienjarige Samedi mee naar zijn vaderland Amerika, waar er zich voor Samedi’s ogen een nieuwe wereld ontvouwt.

Antropologisch heeft hij een schat aan materiaal verzameld over de Bayaka. Even mysterieus als fascinerend vanuit sociaal/antropologisch standpunt is hoe een westerling als hij daar aardde en hoe het leven terug in het westen hem en zijn zoon al dan niet beviel. Het is een documentaire die puzzelt en getuigen aan het woord laat en beelden geeft van Louis en de stam. De betonnen jungle afgewisseld met de Afrikaanse. De melodieuze klanken van het oerwoud, ten opzichte van ‘industrial sounds’ van de grootstad.

Verklaart de documentaire veel? Niet echt. registreert de documentaire: ja zeker. Ze toont het leven van een speciaal persoon. En is het leven in de jungle eigenlijk zo verschillend van dat in het Westen? Mensen zijn mensen. En waar je ook bent, je hebt precies dezelfde noden of je wil precies hetzelfde ontvluchten.

Je kan zelf allerlei conclusies trekken of dingen begrijpen of niet begrijpen. Deze bezwerende documentaire is alvast interessant voor mensen die dergelijke onderwerpen genegen zijn en is een mooie afwisseling op de vertelstemmen van National Geographic. De DVD van de film is beschikbaar vanaf 21 april 2015.

rating


Beoordeling: 3 / 5

Recensie door op 10 mei 2015

*** Song From the Forest trailer ***

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *