Ridley Scott wil 3001: The Final Odyssey uitwerken

Jullie houden het niet voor mogelijk maar producer/regisseur Ridley Scott heeft plannen om een miniserie te maken op Stanley Kubrick’s 2001: A Space Odyssey (1968), die de naam “3001: The Final Odyssey” (2017- ) zou dragen naar het boek van Arthur C. Clarke. Dat stond te lezen op The Hollywood Reporter.

3001_the_final_odyssey.jpg

Het boek is de vierde in Clarke’s Space Odyssey serie, voor het eerst gepubliceerd in 1997, en gaat verder op het verhaal dat begon in 2001: A Space Odyssey. Te beginnen met de ontdekking van Frank Poole’s (Gary Lockwood) bevroren lichaam zwevend in de ruimte. 3001 verkent complexe personages met tegenstrijdige agenda’s, verbluffende visuals en donkere thematische meditaties over het laatste lot van de mensheid.

Van de vier Odyssey boeken zijn er twee verfilmd. Naast de Kubrick film was er ook nog 2010 (1984) van Peter Hyams met Roy Scheider, John Lithgow en Helen Mirren. en dan is er nog 2061: Odyssey Three rond de figuur van Heywood Floyd (William Sylvester), maar dat zou onverfilmbaar zijn. Het script voor de miniserie zal geschreven worden door Stuart Beattie (Collateral, Pirates of the Caribbean, 30 Days of Night maar ook I Frankenstein en Australia).

Ik heb het boek jaren geleden ooit eens in mijn handen gehad, maar kan er eigenlijk niet zo heel veel meer van herinneren. Maar in de handen van iemand als Stuart zou dit in principe wel in orde moeten komen. Weet dat 2001 eigenlijk gebaseerd is op het kortverhaal The Sentinel, later is dan de sequel gekomen en vervolgboeken. Het waren noch meesterwerken of literaire hoogstandjes, maar nu is er dus de miniserie en hopelijk nemen ze de juiste beslissingen, want wat ik mij nog vaag kan herinneren was dat het toch wel veel trekjes vertoonde van Independence Day met aliens waar een soort virus werd opgeladen. Anderzijds zou ik liever hebben dat Ridley Scott al zijn energie steekt in de Prometheus sequels. De man is ondertussen 77 jaar, en ook al hoop ik dat hij nog minstens 15 jaar actief kan verder werken in de filmsector, zal hij toch keuzes moeten maken.

© Picture with the Courtesy of Warner Bros

***Related Posts***
07/05/2014: 20 geanimeerde filmposters
22/02/2013: Geniale alternatieve filmposters – deel 2
26/01/2010: 2001: A Space Odyssey Blu-ray review
20/03/2008: Arthur C. Clarke overleden
23/08/2005: Een leuke analyse van 2001

2 Comments

 1. Stibbe

  “liever hebben dat Ridley Scott al zijn energie steekt in de Prometheus sequels”
  Die ene was voor mij al genoeg. Geen tweede dank u.

  Reply
 2. Siska

  Prometheus vond ik eigenlijk nog wel knap, eel beter dan wat ik had verwacht. Veel kritiek kwam er omdat de film niet aansluit met Alien, maar doorvoor zouden nog 2 films tussen zitten.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *