The Purge (2013) **½ Blu-ray review

Het publiek is dol op Ethan Hawke. Ik heb niet meteen een andere verklaring voor het gigantische box-office succes van The Purge (2013) van James DeMonaco (zie hier de poster). Met een productiebudget van 3 miljoen dollar haalde deze prent zowat 85 miljoen dollar op wereldwijd. Zo succesvol dat er momenteel al sprake is van The Purge: Anarchy (2014).

the prurge,platinum dunes,michael bay,james demonaco,the purge 2,lena headey,max burkholder,adelaide kane,the negotiator,skinwalkers,rhys wakefield

Korte inhoud: We bevinden ons in 2022. Gezien de overvolle gevangenissen in het land, begint de Amerikaanse overheid periodes van 12 uur vrij te geven waarin alle illegale activiteiten legaal zijn. James (Ethan Hawke) gelooft in het systeem en sluit zichzelf op in zijn hi-tech beveiligde huis tezamen met zijn vrouw Mary (Lena Headey) en hun twee kinderen Charlie (Max Burkholder) en Zoey (Adelaide Kane). Maar wanneer de zoon op een security-camera een dakloze man aantreft die om hulp schreeuwt, opent hij de veiligheidsdeuren om hem in veiligheid te brengen. Maar ogenblikken later staat een bende jongeren aan de deur op zoek naar de dakloze man. En wat begon als een barmhartige daad eindigt snel in een weergaloos bloedbad.

James DeMonaco is een talentvol scenarist die in het verleden films as The Negotiator en Skinwalkers heeft geschreven, maar het script van The Purge rammelt toch aan alle kanten en ook al is hij in staat een efficiënte sfeer van angst te ontwikkelen kan je toch niet anders dan teleurgesteld zijn. De opzet is nochtans heel intrigerend en relevant voor onze huidige samenleving. We bevinden ons in een toekomst waar de gemeenschap een systeem heeft ontworpen om het geweld te beperken tot 1 dag per jaar. Op deze dag kan de bevolking al zijn frustraties en agressie kwijt van 7 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends zonder dat er een vervolging is. De misdaadcijfers zijn volgens deze methode fel gedaald, alsook de werkeloosheid (gedaald tot op 1%). Want de perversie van het systeem ligt hem net in het feit dat armen en werklozen de eerste potentiële slachtoffers zijn van deze Purge. Zij hebben geen beveiligde woningen, laat staan wapens om zich te verdedigen. Dit is nog een stap verder dan het Duitse systeem die stelselmatig de uitkeringen van werklozen afneemt en een deel van hen dumpt in mini-jobs aan een hongerloon, om nadien uit te pakken met de laagste werkeloosheidscijfers in Europa.

Maar het probleem ligt hem niet zozeer in de grondgedachte, dan wel in zijn executie. De film levert geen evidente verklaring waarom de ene plots verandert in moordlustige psychopaat die elke zin voor moraliteit of zelfs realiteit verliest, terwijl de andere reageert zoals iemand die de uitwerking van het systeem voor het eerst aanschouwt en hierdoor dermate geschokt is. De jongeren bende lijken wel de kinderen van Charles Manson, terwijl de buren plots ook veranderen in psychopaten, maar je hebt als kijker geen aanwijzing van opgekropte woede. Op het einde staan ze dan ook allemaal te wachten tot de klok 7 uur aangeeft, alsof deze psychische stoornis plots zou verdwijnen net zoals een weerwolf zijn vacht en klauwen verliest na het ondergaan van het maanlicht. Bij al deze scènes voel je teveel de scenarist die bepaalde coole scènes in beeld wou brengen, maar vanuit het oogpunt van de personages zijn de motivaties toch wel filterdun, om niet te zeggen onbestaand. Ik kan niet verder uitweiden over de personages zonder teveel van de plot weg te geven, maar zelfs de laatste 20 minuten zijn gewoon te gek voor woorden. He eerste gedeelte van de film was bijna arthouse Battle Royale / Funny Games achtige cinema, maar anderzijds heb je die popcorn-scènes die rechtstreeks komen uit een domme actiefilm.


The Purge animated pictureThe Purge animated pictureThe Purge animated picture
The Purge animated pictureThe Purge animated pictureThe Purge animated picture
© Universal Pictures Home Entertainment

De productie van de film was in handen van Platinum Dunes, het productiehuis van Michael Bay, die zich voornamelijk bezig houdt met visueel knappe horrorfilms (The Unborn, The Hitcher, TCM, Friday the 13th). De eigenschap van hun films zijn dat ze vaak de vorm boven de inhoud plaatsen, ook al kan je The Purge niet meteen beschouwen als leeghoofdig. En ook al heeft de film net zoveel gekost als een doorsnee Belgische productie, is de fotografie van de film toch wel verzorgd. We hebben nooit de indruk dat het hier om een low budget film gaat.

Gezien zowat de meeste van de jongeren bende een masker droeg kon je geen gezichten herkennen, maar diegene die zijn masker van zijn gezicht trok was acteur Rhys Wakefield die de leider van de bende speelde. Deze Australische acteur heeft niet alleen buitengewoon veel charisma maar weet met die paar minuten screentime echt wel indruk te maken. Toe ik heb zag had ik meteen iets van: binnen een paar jaartjes zou hij de perfecte Joker kunnen spelen in een mogelijks nieuwe Batman film. Ik twijfel er niet aan dat we nog veel van hem zullen horen. 3.

The Purge komt op 18 december 2013 uit op Blu-ray met een uitgebreide making-off film Surviving the Night. Voor de rest waren er niet echt veel andere extraatjes te rapen.

rating


Beoordeling: 2.5 / 5

Recensie door op 29 november 2013

***Related Posts***
17/11/2014: The Purge: Anarchy review
07/10/2014: The Purge 3 staat in de startblokken
09/06/2013: Criminologen spreken zich uit over Sci-Fi thrillers
02/06/2013: Alle illegale activiteiten legaal in The Purge

6 Comments

 1. Gilles

  Ik vond het concept ook wel goed verzonnen maar de uitwerking laat inderdaad te wensen over. Het begint allemaal veelbelovend maar op het einde hebben ze er zich wel heel snel van afgemaakt zonder een echte 3de act.

  Reply
 2. Thomassie

  Het leek er wel op dat ze een sequel al in gedachten hadden, want veel resolutie op het einde is er niet. Geen slechte film, maar kon allemaal veel beter. Toch een mooie casting.

  Reply
 3. Stefaan

  Meestal haat ik kinderen in films maar deze snotneus haalt echt het bloed onder mijn nagels. En hoe in hemelsnaam vond de vader het een goed idee om het paswoord van de lockdown aan zijn idiote puber te geven?!?

  Reply
 4. govert

  ach er zijn films met een karrevracht aan schrijvers en dito kosten die nog grotere gaten in het plot hebben
  en een voor spelbaarheid van een smurf, dan is dit nog een wonder voor drie miljoen……

  Reply
 5. Dennis

  Ethan Hawke acteer doorgaans goed en zoals Govert zegt, voor die prijs neem je de gaten in de plot erbij.

  Reply
 6. Mich

  Leuk concept, maar ik kreeg het op mijn heupen van zijn zoon…
  Zoveel dinges in gebeurd waar ik vaak zei “Wie doet nu?”
  Ik hoop dat de tweede beter zal zijn, met een ander logisch nadenkend gezin.
  En het einde was gewoon een teleurstelling.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *