Is Django Unchained racistisch?

Er is nog steeds heel wat animositeit rond de nieuwe film van Quentin Tarantino, het schitterende en controversiële Django Unchained (2012). De film laat ondermeer zien hoe de zwarte man gebruikt en misbruikt werd in het Zuiden geheel in Tarantino-stijl en er wordt zo goed als geen censuur gebruikt. Bijgevolg vliegt duikt nu en dan het racistische N-woordje op en heeft dat wat stof doen opwaaien.


django unchained,quentin tarantino,spike lee,antoine fuqua,samuel l jackson,jamie foxx

Eerder had regisseur Spike Lee (Do the Right Thing, He Got Game, Malcolm X) al te kennen gegeven dat hij Django Unchained geheel misplaatst vond. De film zou een belediging zijn voor zijn voorvaderen. “Amerikaanse slavernij was geen spaghettiwestern van Sergio Leone. Het was een holocaust. Mijn voorvaderen zijn slaven. Gestolen uit Afrika. Ik zal hen eren”, liet de regisseur verstaan op Twitter. Maar voor zover ik weet is hij ook de enige die kritiek had op de film, nog voor deze uit was in de zalen. De man is zelfs niet van plan de film te zien om eventueel zijn mening te herzien.

Maar blijkbaar wordt hij niet bijgestaan door collega zwarte filmmakers. Regisseur Antoine Fuqua vond zelfs dat Lee een stap te ver was gegaan met zijn Tweet. “Ik denk niet dat Quentin Tarantino ook maar één racistisch bot in zijn lijf heeft,” zei Fuqua. “Trouwens, ik ben goed bevriend met Jamie Foxx en hij zou niets willen te maken hebben met een film die iets racistisch zou hebben.” In reactie op de Tweet voegde hij er dit nog aan toe: “Dat is niet de manier waarop je dingen doet. Als je het niet eens bent met de manier waarop een collega iets deed, bel hem op, nodigen hem uit voor een kopje koffie, en praat erover. Maar doe zoiets niet in het openbaar.”

Is de film racistisch? Ik heb het zelf nooit zo ervaren, maar ik ben dan ook een bleekscheet. Wat ik wel heb ervaren is hoe achterlijk de blanke man wel moest geweest zijn in die periode en in die streek, en hoe blind en slecht een mens kan zijn. Dus voor mij kwam de zwarte man bijna over als een soort “betere en modernere versie van de ontwikkelde man”. En de manier hoe Tarantino zijn verhaal vertelt is uiteraard schokkend, maar zo ging het er ook vaak aan toe. Moeten we dan die geschiedenis doodzwijgen, of moeten we ons durven in vraag stellen – hoe pijnlijk en gênant het ook is. Racisme is immers niet iets uit een ver verleden, maar is aan een opmars bezig. De merites van Django Unchained is dat er een debat op gang komt, en in die zin heeft de interventie van Spike Lee misschien ook wel zijn nut.

Hieronder vinden jullie tevens een interview met de cast en regisseur van de film, waaronder een awkward moment tussen de journalist van TMZ en Samuel L. Jackson. Jackson draaide de rollen om toen de verslaggever hem probeerde uit te horen over de controverse, en daagde de reporter uit het N-woord te gebruiken.

Quentin Tarantino afbeelding © Sony Pictures Home Entertainment***Related Posts***
20/01/2013: Django Unchained integraal op You Tube
11/01/2013: De 10 grootste missers van de Oscarnominaties van 2013
20/12/2012: Django Unchained review
10/06/2012: Django Unchained trailer

4 Comments

 1. Nils

  Blanken komen in deze film voor als achterlijke boerenpummels, dus ik zie niet in dat deze film de ‘zwarte man’ in een verkeerd daglicht zou zetten. Dat Spike Lee misschien in het vervolg zijn commentaar geeft NADAT hij de film heeft gezien.

  Reply
 2. In Vino Veritas

  @Nils: “Blanken komen in deze film voor als achterlijke boerenpummels”
  Ewel, dus toch een racistische film?

  Reply
 3. Brecht

  Daar zeg je zoiets. Waar zijn de blanke regisseurs met hun klachten.
  Neen, even serieus, Spike Lee zou beter zijn woede uiten in zijn films in plaats van op een vrij goedkope manier slogans te verkopen op Twitter.

  Reply
 4. joten

  Tja, bij gebrek aan talent moet een mens iets doen om op te vallen. Zeker na zijn slaapverwekkende bastards….

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *