Illegale downloads via BitTorrent geen invloed op box-office

We hebben dit hier al jaren gezegd op deze filmblog: de filmindustrie zal niet aanzienlijk minder bioscoopbezoekers over de vloer krijgen ten gevolge van de illegale downloads. En deze stelling werd nu ook nog eens bevestigd door een academisch onderzoek van Universiteit van Minnesota. Enkel wanneer er veel maanden tussen de verschillende releasedatums zijn, zou er een kleine invloed kunnen zijn.

Het is bekend dat de Amerikaanse film- en muziekindustrie al jarenlang geconfronteerd wordt door dalende inkomsten. Al sinds het nieuwe millennium krijgen illegale downloads daarvan de schuld. Daarom worden de laatste tijd wetsvoorstellen ingediend zoals SOPA, PIPA en ACTA, die piraterij zouden moeten terugdringen. Maar het lijkt er steeds meer op dat de overheid meer greep wil krijgen op het internet en vrije meningsuiting toch enigszins wil controleren. Maar welk maatschappelijk nut wordt gediend door ouders torenhoge boetes aan te smeren omdat hun puber op internet een filmpje zat te downloaden?

Meer nog, zelfs bedrijfsleider beginnen zich af te vragen of we het probleem niet andersom moeten aanpakken. Zo vertelde de CEO van Angry Birds aan de muziekindustrie dat piraterij niet noodzakelijk slechts is. Komt daar nog bij dat de kostprijs die Hollywood betaalt aan MPAA, veel hoger geschat wordt dan het verlies die de studio zou lijden mocht 90% van de BitTorrent downloads allemaal illegale video’s zijn.

Een nieuw academisch onderzoek toont echter aan dat illegale downloads geen invloed hebben op de inkomsten van een film. Volgens het onderzoek, genaamd ‘Reel Piracy: The Effect of Online Film Piracy on International Box Office Sales’, kan de filmindustrie het probleem zelf oplossen. De inkomstverliezen worden namelijk veroorzaakt door een grote periode tussen de lancering in de Verenigde Staten en de international lancering.

In de Verenigde Staten zelf is er zelfs geen enkel invloed van piraterij op de inkomsten. “Uit ons onderzoek blijkt dat de mensen die een film downloaden, sowieso niet naar de bioscoop zouden zijn gegaan”, aldus onderzoekers van de universiteit van Minnesota. Internationaal gezien kan gerekend worden op 7 procent minder inkomsten door illegale downloads. Dat percentage is echter lager wanneer de internationale lancering samenvalt met de Amerikaanse lancering, en verhoogt samen met een langere tussenperiode.

3 Comments

 1. Lisa

  Vraag is nu wel hoe ze zo’n onderzoek uitvoeren. Hoe kan je nu gaan onderzoeken of iemand al dan niet naar de bioscoop gaat??

  Reply
 2. Bennett12

  @Lisa: Het is niet omdat je een muzieknummer downloadt dat je dit nummer of de cd niet gaat kopen, en omgekeerd is het ook niet zo dat als je een nummer niet kan downloaden, dat je dan de cd zou kopen. En zoiets kan je gemakkelijk te weten komen door met jongeren te praten. Tevens, diegene die veel downloaden zijn ook meestal mensen die quasi nooit naar de bios gaan, maar wel een volle bibliotheek hebben met (gekochte) dvd’s en blu-rays. Dat is althans mijn ervaring in mijn directe kennissenkring.

  Reply
 3. Baladur

  Het zijn vooral die 3D films die veel geld kosten, en gezien ik nooit ga naar een 3D film heb ik niet meteen last van de prijsstijging.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *