Robin Hood (2010) ** Blu-ray review

Gezien Ridley Scott en Russell Crowe hun succesverhaal niet konden herhalen met een Gladiator 2, gezien Maximus op het einde van de film uiteindelijk stierf (*sorry voor de spoiler*, maar als je de film nu nog niet hebt gezien, dan zal het er nooit van komen), dus hebben ze dan maar gekozen voor Robin Hood (2010). Qua marketing en charisma liggen de twee films wel echt bij mekaar.

robin_hood_blu_ray.jpg

Korte inhoud: Het legendarische verhaal over boogschutter Robin Hood (Russell Crowe), die vecht tegen de Noormannen in het leger van Richard Coeur de Lion. Na de dood van Richard reist Robin naar Nottingham, een stadje dat geteisterd wordt door de corruptie van een heerszuchtige sheriff. Hier valt hij voor de weduwe Marian (Cate Blanchett), maar zij vertrouwt deze onbekende man uit de bossen niet. Om haar vertrouwen te winnen, zal Robin er voor moeten zorgen dat hij het stadje redt.

De film is een tikkeltje beter dan Robin Hood: Prince of Thieves (1991), ook al vond ik deze film nog wel best te doen. Ok, het was melig met teveel Brian Adams en een regisseur die de pedalen verloor, maar bij momenten toch kick-ass in zijn actie-sequenties en misschien wel één van die meest memorabele Alan Rickman vertolkingen als Sheriff of Nottingham. Spijtig genoeg waren er bitter weinig memorabele momenten in deze Ridley Scott versie. En het moet gezegd worden, dit is misschien één van de zwakste Ridley Scott films uit zijn gehele carrière.

Ik had een historisch accurate benadering verwacht van een man die toch wel bij de meest intelligente en erudiete regisseurs behoort. Maar neen, het was Robin Hood goes Super Hero, waarbij de geschiedkundige feiten moesten plaats ruimen voor bombastische veldslagen in post-private ryan fotografie. De film werd vertoond in Cannes en je zou zich beginnen afvragen wie op dit lumineuze idee is gekomen, sinds de film de Fransen afschildert op vrij stereotype manier als een bende verraderlijke en doorslechte wreedaards. (maar dit bewijst misschien ook wel het gevoel voor humor van Cannes directeur Thierry Frémaux). Robin Hood moet het uiteindelijk hebben van zijn overtuigende cast, waaronder Mark Strong, Max von Sydow en William Hurt. Maar het volstaat niet. Cate Blanchett doet haar Katharine Hepburn routine uit The Aviator (2004) en Russell Crowe lijkt wel een hangover te hebben tijdens de gehele film.


robin_hood_pic01.jpgrobin_hood_pic02.jpgrobin_hood_pic03.jpg
© Universal Pictures Home Entertainment

Uiteraard is de fotografie geweldig John Mathieson is een vaste waarde voor Scott en je ziet meteen waarom. Ook de muziek, de costuums, de algemene production value, alles wijst erop dat dit een 200 miljoen dollar film is. Spijtig genoeg laat de regisseur teveel steken vallen en maakt hij de verkeerde keuzes. Een film die is overladen met zoveel talent moet zijn lat veel hoger leggen. Het is een beetje als een smaakloze soep in een sterren restaurant. Het ritme is tevens compleet zoek. De aanloop duurt allemaal veel te lang en in tegenstelling tot alle verwachtingen is deze Robin Hood film eigenlijk wat saai. Het neemt zich ook iets teveel au serieux en heeft het verhaal niet om ernstig genomen te worden. De directors cut op de blu-ray duurt een kwartier langer, maar eigenlijk had de film gerust een half uur korten gemogen. Er is teveel death space tussenin, teveel expositie en te weinig entertainment.

Meer woorden wil ik er eigenlijk niet aan vuil maken. Maar de extras op de blu-ray maken veel goed, alsof de producers alles in het werk hebben gezet om de put aan de box-office een beetje te dichten met een sterke dvd-release met de bioscoop-versie en de directors cut, aslook heel wat behind the scènes documentaires en deleted scenes. Spijtig hebben ze de regisseurs-commentaar over de gehele film vergeten.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 13 oktober 2010

***Related Posts***
30/12/2009: Robin Hood met Russell Crowe, ouder en dikker
21/06/2008: Sienna Miller misschien in Robin Hood

*** Robin Hood trailer ***

7 Comments

 1. Lennart

  Super cast, Super regisseur, Super fotografie en toch nog een film die het kijken in de bioscoop niet waard is. Hoewel ik een Robin Hood fan zal blijven, het kleine jongetje in mij althans, was dit wel een van de mindere varianten.

  Reply
 2. Jurgen

  Ik had er eigenlijk wel meer van verwacht. Robin Hood treed inderdaad een beetje op als hero aan het hoofd van een immens leger in plaats van een boefje die met de hulp van zijn vrienden groot wordt in zijn confrontatie met de sheriff. Het concept van de kleine garnaal tegen het establishment voor het volg zat er eigenlijk niet in. Spijtig.

  Reply
 3. Stef

  Ik moet deze nog altijd zien. Trailer zag er wel indrukwekkend uit, maar uiteindelijk niet gaan zien in de bioscoop. Een paar vrienden vonden deze maar zwakjes. Toch wil ik em nog wel zien.

  Reply
 4. Dafurious

  Iedereen verwacht het verhaal van de boef, maar het verhaal speelt zich af alvorens hij eigenlijk Robin Hood word. De cast is goed, muziek is goed en kostums en decors zijn goed. Het is gewoon een goeie speelfilm van Ridley Scott, en iedereen moet eens afleren om elke nieuwe film van Ridley Scott te vergelijken met Gladiator. Ieder zijn smaak, ik hou van filmen met een goed verhaal al is het horror, komedie,oorlog misdaad of spektakel. Maar filmen waar er geen enige aandacht gebracht word aan dialoog of dergelijke, dat intereseert mij geen barst; zoals piranha 3D! Dat kon het kleinste kind zelfs fantaseren.

  Reply
 5. Gregg

  “Iedereen verwacht het verhaal van de boef, maar het verhaal speelt zich af alvorens hij eigenlijk Robin Hood word.”
  Dan hadden ze misschien beter een andere titel gekozen voor hun film. Vond het uiteindelijk ook maar een mager beestje. Geef mij dan maar Piranha. Daar heb je op z’n minst nog ‘iets’ aan.

  Reply
 6. Brechten

  Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, maar deze film was voor mij niet meer als een gemiddelde middeleeuwse aktie/drama film. Toch hoop ik dat er een vervolg komt, want ze hadden net het verhaal afgesloten wanneer het eigenlijk voor Robin ‘Hood’ zou beginnen.

  Reply
 7. Dafurious

  Dat is ook iets waar ik naar uitkijk, een vervolg op Robin Hood zoals iedereen het kent. 😉

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *