Machete (2010) *** Blu-ray review

Danny Trejo! Jessica Alba! Michelle Rodriguez! Robert De Niro! Lindsay Lohan! Steven Seagal! Don Johnson! Hoe regisseur Robert Rodriguez het voor elkaar speelde om voor deze pulpfilm dergelijke cast samen te krijgen, blijft me een raadsel.

machete_2010_blu-ray.jpg

Machete (2010) was als personage voor het eerst te zien in Rodriguez’ Spy Kids trilogie, maar daar spreekt niemand (terecht) nog over. Een ware Machete-gekte kwam op gang in de Grindhouse films die Rodriguez en Quintin Tarantino op de wereld loslieten in 2007. Dit bij het tonen van de zogenaamde ‘fake-trailers’ tussen Death Proof (2007) & Planet Terror (2007) in.

Vele fans van Tarantino en Rodriguez vonden de nep-trailers stukken beter dan beide films samen. Gelijk hadden ze: Machete nam dan ook de beste 3 minuten uit de productie voor zijn rekening. De 66 (!) -jarige Mexicaan Danny Trejo (met het tijdloze kratergezicht) werd een cultfiguur. Het concept Machete kreeg een eigen leven en de hype barstte bijna uit zijn voegen. Fanbases werden opgericht, het productiehuis Weinstein Brothers wilde een aparte Machete film nog voor Grindhouse goed en wel in de zalen liep, en onder aanmoediging van Tarantino kreeg Rodriguez het idee om dit personage een langer leven te geven.

Het project leek achteraf echter gedoemd om nooit het licht te zien, daar Grindhouse een flop werd aan de kassa en er geen groot genoeg publiek bleek te zijn voor dergelijke unieke cinema. Geldwolven/producenten Weinstein & Weinstein morden hierom en de Machete langspeelfilm ging de koelkast in. Toch hield Rodriguez voet bij stuk en wilde hij eigenhandig Machete verfilmen. De hamvraag was: Welk publiek was er dan nog te vinden voor dergelijke B-cinema?

Het virtuele gedruis van de hardcore fans gaf blijkbaar de doorslag en Rodriguez, die een resem succesfilms achter zijn naam heeft staan zowel als regisseur (Desperado (1995), Sin City (2005), From Dusk Till Dawn (1996)) als producent (o.a. de geslaagde actieprent Predators) ging er voor. Hij nam de regie, productie, scenario tot zelfs de editing en songwriting op zich. Het geld kwam uit de zakken van zijn eigen opgezette productiehuis: Troublemaker Studios. En wat blijkt nu? Machete in zowat de beste slapstick B-film die ik ooit heb gezien. De film doet het goed in de VS aan de boxoffice en overtreft warempel de al legendarische fake trailer
van weleer
.

Korte inhoud: Een ontketende en bijna bejaarde Danny Trejo (hij lijkt al 30 jaar zestig) is Machete Cortez, in een vorig leven nog Mexicaans federaal politieagent maar nu aan lager wal geraakt na een complot tegen hem zelf, opgezet door zijn toenmalige politiechef en de drugsbaron Torrez (een uitstekende Steven Seagal die een knallende comeback maakt) waarbij Machetes’ vrouw voor zijn ogen brutaal een kopje kleiner werd gemaakt met een Samurai zwaard. Ook zijn pasgeboren dochtertje werd zich van het leven ontnomen…

Gelukkig kon Machete ontsnappen en sindsdien omzwerft hij Texas, rouwend om zijn gezin. Na jaren van zware arbeid voor weinig geld neemt Machete voor flink wat poen een aanbod aan van zakenman Benz (een herboren Jeff Fahey, bekend uit Lost) om de corrupte senator McLaughlin (een rol voor een oerdegelijke Robert De Niro) om te leggen tijdens een rechtse conventie tegen de illegale Mexicaanse werkkrachten in Texas. Echter ontpopt zich opnieuw een complot tegen zijn persoon: Machete wordt zelf het doelwit van een aanslag vlak voor zijn oorspronkelijk geplande ‘hit’ tijdens de conventie.


machete_danny_trejo2.jpgmachete_jessica_alba.jpg
© Entertainment One

Machete wordt warempel zelf geraakt door een tweede schutter maar komt er gelukkig vanaf met een vleeswonde, waarna de senator alsnog in het been wordt geraakt door diezelfde tweede schutter. Dit scenario was op voorhand gepland om te doen lijken alsof Machete de senator zou hebben beschoten. Dit om McLaughlin een martelaar te maken voor het Texaanse volk en hem zo stemmen op te leveren waardoor hij herverkozen zou worden.

Enkel Machete wordt op het dak opgemerkt als schutter en moet op de vlucht. Hij wordt later geholpen door tacoverkoper Luz (een bloedhete Michelle Rodriguez), zijn broer en pastoor ‘Padré’ (Cheech Marin) en in mindere mate door een aan drugs en sex verslaafde April (Lindsay Lohan die nog steeds niet kan acteren, ook al speelt ze ditmaal zichzelf. Maar troost u: ze gaat voor het eerst naakt).


machete_danny_trejo.jpgmachete_lindsay_lohan2.jpg
© Entertainment One

Ondertussen wordt Machete achternagezeten door immigratieagente Sartana (een verrukkelijke Jessica Alba)… Met de hulp van zijn Mexicaanse vrienden wil Machete wraak nemen op iedereen die hem ooit heeft belogen en bedrogen, en dan vooral bendeleider Torrez waarbij hij nog een rekening te vereffenen heeft. “They just f*cked with the wrong Mexican”.

Machete is een geschifte film met zodanige ridicule plotwendingen, actiescènes, settings en personages dat het een waar feest wordt om te bekijken. Het is R-rated actie in zijn bloederigste vorm: hoofden worden haast elke minuut afgehakt en kogels vliegen in het rond. Deze film is nog absurder dan Piranha 3D (2010)! Vooral de sfeer geeft de film dat tikkeltje extra: je voelt je terug in de jaren ’70 waar de exploitation-cinema en wansmakelijke verfilmingen het filmlandschap deels kleur gaven.


machete_lindsay_lohan.jpgmachete_don_johnson.jpg
© Entertainment One

Het is lachen geblazen van begin tot einde. De actiescènes zijn geweldig origineel. Machete gebruikt al het materiaal wat hij kan vinden om zijn belagers klein te krijgen. Tuinscharen, een schroefmotor van een boot, een houweel, een ketting van chirurgische messen, een ‘nailgun’ en uiteraard kingsize machete zwaarden. Onze brute held hakt en steekt zijn weg doorheen de film. Alle andere personages zijn triggerhappy en hebben allen sadistische trekjes. Ze knallen erop los. Michelle Rodriguez springt het meest ‘in het oog’ met haar gigantische shotgun. Zij speelt de pannen van het dak en lijkt op weg om een leading lady te worden in Hollywood. I keep my fingers crossed…

De finale is om van te smullen. Een dikke Steven Seagal (met vochtkop en een te kleine zonnebril) vecht met 2 gigantische samurai zwaarden tegen een geblokte Danny Trejo die met zijn 2 verroeste Machete messen in zijn handen samen zorgen voor een knetterend slot. Ik kan hier blijven palaveren over deze geweldige ‘Mexploitation’ film, maar ga hem vooral zelf zien. Als je Piranha 3D al zeer goed vond en de fun er van inzag, dan vind je dit… een meesterwerk. Machete zou eind dit jaar bij ons moeten draaien.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 30 oktober 2010

***Related Posts***
12/05/2010: Lindsay Lohan moeite om kleren aan te houden
07/08/2009: Opmerkelijke Machete-casting
24/01/2008: Robert Rodriguez wil Machete-film
29/12/2007: Rob Zombie interesse in Werewolf Woman of the SS

*** Machete trailer ***

4 Comments

 1. arjen

  mja, ik was er toch niet zo weg van. Ik denk dat exploitation cinema zo niet mijn ding is. Mensen die doorboord worden door een mes en nog steeds rondhuppelen alsof ze een speldenprikje hebben gekregen gaat er bij mij moeilijk in. Qua genre vond ik Planet Terror zelfs iets leuker qua aanpak dan deze.

  Reply
 2. yves

  waar hebt gij die gezien? ik stuurde mail naar kinepolis en vroeg voor wanneer en die zeiden dat hij hier niet uitkomt. als ge hem wou zien enkel nederland of illegaal op internet. dat vind ik straf die film is op het festival van fvenetie geweest dan zou die toch hier moeten uitkomen.

  Reply
 3. Joris

  Overseas laten importeren.
  Ja hij komt dus niet uit hé. Schande. Deze film stond op 2 in de boxoffice in de States (ca. 2 weken geleden) en zou toch in de zalen moeten draaien. Als je de namen bekijkt en de trailer ziet : de film niet op het groot scherm brengen tart alle logica.
  Prullen zoals Garfield’s ped force, marmaduke & Sammy’s avonturen draaien ze wel -> goed bezig daar

  Reply
 4. scheffers

  sinds een paar jaar een nieuw soort videotheek op the interwebs he…. Tor-RENT..

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.