Sinterklaas goes horror in Sint

Neen, dit is geen grap. Onze noorderburen hebben zonet een film uitgebracht met de goedheilig man Sinterklaas als seriemoordenaar. Sint (2010) is geen krankzinnige komedie maar wel een horroprent in de stijl van A Nightmare on Elm Street meets Halloween.

sint_film.jpg

Regisseur en scenarist Dick Maas heeft het in ieder geval niet onder stoelen of banken gestoken dat zijn inspiratie hoofdzakelijk is gekomen van de Amerikaanse horrorfilms. En het ziet er dus heel bekend uit met dit verschil dat het budget voor de film (4 miljoen euro) niet al teveel voorstelt op internationale schaal maar voor een benelux-prent toch wel behoorlijk is.

Korte inhoud:St. Niklas (Huub Stapel) is een in ongenade gevallen bisschop. Hij trekt in de middeleeuwen samen met zijn roversbende plunderend en brandschattend over het platteland. Als dorpelingen het recht in eigen hand nemen en de bloeddorstige Sint en zijn trawanten vermoorden, zweert Niklas wraak. Iedere keer bij volle maan op 5 december herrijzen Niklas en zijn bende uit de dood om zich te wreken. Deze sinterklaasavond is het volle maan. Frank (Egbert-Jan Weeber) en zijn vrienden worden op gruwelijke wijze geconfronteerd met Niklas en zijn bende. Frank weet ternauwernood aan de moordpartij te ontkomen. De politie gelooft zijn verhaal echter niet en ziet hem als verdachte. Frank bindt hierop de strijd aan met Niklas, geholpen door zijn vriendin Lisa (Caro Lenssen) en Goert (Bert Luppes), een rechercheur van politie. Er volgt een bloedstollende nachtelijke strijd dwars door Amsterdam waarbij maar één ding zeker is: 5 december zal nooit meer hetzelfde zijn…

Dick Maas heeft ervaring met het genre, met films als Amsterdamned (1988) en De Lift (1983), maar deze films dateren ondertussen uit de jaren stillekes. Zijn laatste film, de komedie Moordwijven (2007) was niets meer dan een flauwe grap. En de film daarvoor, de remake van De Lift, genaamd Down (2001) (The Shaft) was een beschamend schouwspel. En na het zien van de wat halfbakken trailer zonder stijl of charisma heb ik mijn twijfels of deze film ooit de grens van Holland zal passeren.

Maar ook al is het verhaal een halve rip-off van A Nightmare On Elm Street en zou Dick Maas beter met pensioen gaan, kan dit nog wel een leuke dvd-griezelfilm worden. Anderzijds vind ik het idee van Sinterklaas af te schilderen als een moordende creep wel een leuk idee voor een horrorfilmpje en zou perfect hebben gepast in de Creepshow (1982) collectie. Horrorfilms met kerstmannen zijn er anders wel genoeg , dus waarom geen sinterklaas. Met al die creepy verhalen over katholieken die zich gedragen als beesten in internaten, kon zo een film gewoon niet uitblijven. Nu nog maar hopen dat de film toch ergens beschikbaar is in Belgenland, nu de videotheken dreigen te verdwijnen. In ieder geval komt de film eind november uit in Nederland uit.

Update 15/10/2010: De Nederlandse Reclame Code Commissie gaat een oordeel vellen over de reclamecampagne rond de film Sint van regisseur Dick Maas. De website van de reclamewaakhond bevestigt een bericht daarover op Nu.nl. De organisatie heeft naar eigen zeggen “een groot aantal klachten ontvangen over reclame-uitingen voor de film. Sint is een komische horrorfilm waarin de bekende bisschop Sinterklaas wordt geportretteerd als een bloeddorstige maniak die met veel plezier kinderen onthoofdt.” Klagers achten de reclame-uitingen voor deze film niet geschikt voor jonge kinderen. Dit is overigens niet de doelgroep voor de film: de Kijkwijzer heeft de trailer van Sint die in de bioscopen draait geclassificeerd voor 12 jaar en ouder. De Reclame Code Commissie gaat de klachten in haar eerstvolgende vergadering behandelen. Het trailerfilmpje van Sint werd sinds de lancering op internet honderdduizenden keren bekeken. Ook het Belgische Sinterklaasgenootschap reageerde al geschokt op de visie van Maas.

*** Sint trailer ***

5 Comments

 1. arjen

  valt toch wel mee. niet overtuigt van de trailer maar voor een Nederlandse film toch wel een buitenbeentje. het is natuurlijk geen Paul Verhoeven hé.

  Reply
 2. Lennart

  Ben erg benieuwd, ik neem aan dat ze bij de bioscopen niet heel erg happig zullen zijn hier posters van op te hangen. Het idee dat er een minimum leeftijd is voor een sint film is op zich al wel ernstig.

  Reply
 3. Brechten

  Dat Huub Stapel de Sint speelt vind ik best een uitstekende keuze. Nu maar hopen dat de rest van de nederlandse acteurs het niveau niet teveel omlaag trekken…

  Reply
 4. Willem

  Ach Brechten, zolang de overgrote meerderheid van de Nederlandse acteurs nog behept is met die vweeselijke Gooise Ewwwr, heb ik daar weinig vertrouwen in. Een leuk concept en tekenend dat ze hier in Nederland dan wel tegen te hoop lopen…

  Reply
 5. Evert

  De film lijkt me echt briljant, hou wel van de humor van Dick Maas.. Ben benieuwd of daar ook nog wat van terug te zien is…
  Iemand al een idee hoe de horror pieten er uit gaan zien? Ik hoop niet zoals hier te vinden is! http://www.horrorsint.nl

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *