Na het succesverhaal van ratten in Ratatouille (2007), de muizen in Stuart Little (1999) en een hamster in een plastieken bol in Bolt (2008), zijn nu de cavia’s aan de beurt om de show te stelen in de nieuwste Disney 3D-prent G-Force (2009) van Hoyt Yeatman. Het redden van de wereld kan gerust over gelaten worden aan deze door de overheid getrainde geheimagenten Darwin, Blaster en Juarez. Verwacht hier geen aaibare troeteldiertjes die de hele dag in hun hok als gekken in een draaiend rad zitten te lopen.
Korte inhoud: De Amerikaanse overheid heeft besloten om dieren te trainen om in de spionage te werken. Het lot van de wereld komt in de handen terecht van twee cavia’s, Darwin (Sam Rockwell) en Juarez (Penélope Cruz), wanneer zij op pad worden gestuurd om een plan te stoppen van een gestoorde miljardair. Hierbij worden ze bijgestaan door de cavia Blaster (Tracy Morgan), de hamster Bucky (Steve Buscemi), de vlieg Mooch (Dee Bradley Baker) en computerspecialist Speckles (Nicolas Cage), een mol.
Ik herinner me een artikel die ik toevallig las in de New York Times, op een verlaten moment in een hotel-lobby, over de National Rifle Association die kritiek had op de anti-vuurwapen speeches van Obama en de zogenaamde anti-vuurwapen wave in Hollywood. Wanneer ik naar deze film kijk heb ik zo het gevoel dat de mensen van NRA bitter weinig afweten van Hollywood. Hier lopen hamsters rond in vol arselaal.
De producent van dienst is niemand minder dan Jerry Bruckheimer (The Rock, Armageddon, Pearl Harbor, Pirates of the Caribbean) en zit de film wel goed qua financiering. En het idee om populaire beestjes te mixen met spionage is een slim bedachte formule. Zoals Bruckheimer het zelf verwoordt: “Het is leuk om films gebaseerd op bekende, klassieke thema’s een twist te geven en te kijken wat er gebeurd. Films over geheimagenten bestaan al lang voor James Bond, zo worden ook al een tijdje films gemaakt met pratende dieren die ieder hun eigen karakter hebben. Wat nog niet eerder getoond is, is een film over geheimagenten die toevallig dieren zijn, gemaakt in een combinatie van live action, animatie en digitale 3D.”
Zoals geheimagenten betaamt hebben de drie leden van de G-Force een arsenaal aan gadgets en technische snufjes. Dit lost ook meteen iets heel belangrijks op in de film: communicatie. Via de headsets kunnen de harige knuffelbeestjes praten met de mensen. Wanneer de rijke industrieel Leonard Saber (Bill Nighy) het plan heeft de wereld te verwoesten ligt het in de pootjes van de caviaatjes dit te voorkomen. Hierbij worden ze geholpen door de mol en informatiespecialist Speckles (Nicolas Cage) en de vlieg en verkenner Mooch (Dee Bradley Baker). Ook worden ze gesteund door de oprichter van G-Force en excentrieke wetenschapper Dr. Ben Kendall (Zach Galifianakis) en de dierenarts Marcie Hollandsworth (Kelli Garner). Natuurlijk gaat het allemaal niet van een leien dakje en is daar speciaal agent Kip Killian (Will Arnett) die het liefst G-Force wilt ontmantelen.
Gelukkig ondervinden ze onderweg versterking uit de dierenwinkel van de dikke en vrolijke cavia Hurley (Jon Favreau) en grappige en opgefokte hamster Buckey (Steve Buscemi). Jullie horen het al, deze film zit afgeladen met grote namen. Voor G-Force zijn de nieuwste 3D technieken gebruikt van Sony Pictures Imageworks. Dit zorgt ervoor dat de mix tussen realiteit en animatie erg vloeiend verloopt. Daarnaast belooft de film een overdosis aan actie, humor en avontuur. Allen daarheen dus? Om eerlijk te zijn, …ik zou me niet reppen. Het ziet er allemaal wel een beetje…dom uit. Bij het zien van de trailer heb je echt het gevoel dat de makers eigenlijk geen flauw idee hadden om 90 minuten te vullen met G.I.-cavia’s. De beestje zien er wel goed uit, maar de mensen die in de animatie voorkomen zijn dan weer een pak minder geslaagd. Hier zal niets terug te vinden zijn van de originaliteit en de van Pixar. This… is… Disney! Jullie zijn gewaarschuwd 😉
De film is vanaf 29 juli 2009 bij ons in de zalen.
Lijkt in ieder geval stukken beter dan die Suske & Wiske film. G-Force krijgt op imdb amper een 4 op 10, dat kan niet goed zijn.
Het is inderdaad geen Pixar. Uiteindelijk zelfs minder goed dan Bolt. Deze film was op z’n minst nog grappig. Hier is alles getelefoneerd en voorspelbaar. Had er veel meer van verwacht.