Ninja Assassin (2009) ** Blu-ray review

Mijn verwachtingen waren niet al te hoog maar ik had er toch goede hoop op dat Ninja Assassin (2009) de terugkeer kon inluiden van het martial art genre. Maar het is wederom een enorme teleurstelling geworden. Het spijtige is dat er weer net iets teveel energie werd gestoken in de visuele effecten in plaats van in het verhaal. Ook slaagt de regisseur er nauwelijks in om nog maar één millimeter onder de huid van zijn karakters te komen.

ninja_assassin_2009_blu-ray.jpg

De film is een samenraapsel van absurde actie-sequenties volgepropt met rondvliegende cgi-shurikens. Bij momenten lijkt het op een geforceerde rip-off van 300 (2006) en de rest heeft veel weg van een slechte Mortal Kombat prent.

Korte inhoud: Als kind is Raizo (Rain) van straat gehaald en getraind tot één van de meest dodelijke moordenaars van de wereld door de Ozunu-clan, een geheime maatschappij diens bestaan als een mythe wordt beschouwd. Door de genadeloze moord op zijn vriend, door de Ozunu-clan, verdwijnt Raizo, wachtend en voorbereidend op wraak. Ondertussen onderzoekt Europol-agente Mika Coretti (Naomie Harris) een aantal politieke moorden in Berlijn. Ze komt op het spoor van een ondergronds netwerk van Aziatische huurmoordenaars. Ondanks een verbod van haar baas bekijkt ze geheime bestanden om meer over deze Ozunu-clan te weten te komen. Hierdoor wordt ze echter zelf een doelwit. De clan stuurt de gevaarlijke Takeshi (Rick Yune) met een groep moordenaars op haar af, maar Raizo weet haar te redden. Nu staan ze beiden op de dodenlijst…

In 2005 was er nog even sprake van The Return of the Ninja met ninja-icoon Sho Kosugi, maar deze plannen zijn in rook opgegaan. Regisseur James McTeigue, de protégé van de broers Wachowski, die min-of-meer indruk kon maken met V for Vendetta (2005) heeft dan maar zijn eigen film gemaakt met Aziatisch film-idool Rain en heeft acteur Sho Kosugi een klein rolletje gegeven als ninja-leermeester. Maar zijn regie kenmerkt zich vooral door kinetische actie-sequenties en overtollig gebruik van computer-animatie en minder door karakter-ontwikkeling en verhaal-opbouw. En ja, de speciale effecten zijn inderdaad adembenemend, en levert toch wel een aantal verrassende shots op, het is gewoon een schande dat het verhaal zo weinig om het lijf heeft.

Ninja’s vinden hun oorsprong in de Japanse cultuur, maar hier is geen ruimte voor nog maar een beetje ontstaansgeschiedenis. De bedoeling is om popcorn te verkopen en de oorsprong en cultuur van de ninja’s komt zelfs nooit aan de orde. We komen wel alles te weten over het leven van een Russische KGB agent waar niemand een moer om geeft. Ninja Assassin is een soort cocktail geworden van heel wat B-ninja films uit de jaren 80 waar het potentiële jongere doelpubliek waarschijnlijk van zal geeuwen. Een soort losgeslagen videoclip waar de regisseur is gaan lopen en waar de assistenten de camera hebben overgenomen.

ninja_assassin_2009_blu-ray_pic01.jpgninja_assassin_2009_blu-ray_pic02.jpgninja_assassin_2009_blu-ray_pic03.jpg
© Warner Home Video

Nu, in principe heb ik daar niets op tegen (ook al kon ik mijn teleurstelling moeilijk wegsteken) als je op z’n minst iets meer kan brengen dan een gewone hommage aan oudere exploitation ninjafilms. Hier heb je meteen de indruk dat Warner Bros het basisidee had een soort geschifte R-rated bloodspatter te maken waar de ene geweldsscène de andere opvolgt en waar voornamelijk gezocht werd naar leuke shots in plaats van een intelligent verhaal en een aangepaste vormgeving. James McTeigue is een verdienstelijke actie-regisseur en tot op een zeker punt kan je dit beschouwen als een guilty pleasure prent, maar het had zoveel meer kunnen zijn.

Op de Blu-ray staan wel heel wat interessante making-of filmpjes, zoals The Myth and Legend of Ninjas, The Extreme Sport of a Ninja, Training Rain en nog een pak bijkomende scènes. We hebben echter geen audio-commentaar gevonden van de regisseur, maar die man had ook al niet veel te vertellen met zijn film.

rating


Beoordeling: 2 / 5

Recensie door op 8 april 2015

***Related Posts***
04/06/2008: Wachowski Brothers mikken op Ninja Assassin
01/04/2005: De terugkeer van Sho Kosugi met ‘The Return of the Ninja’?

 

*** Ninja Assassin trailer ***

1 Comment

  1. Murray

    De trailer deed er me een beetje aan denken. Deze film heb ik nog niet gezien maar de beelden spreken me wel aan. Ziet er nog wel leuk uit maar tezelfdertijd weet je dat het allemaal dunnetjes is…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *