Leonardo DiCaprio op Shutter Island van Martin Scorsese

Mijn eerste gedacht bij het zien van de trailer van de nieuwe Martin Scorsese prent Shutter Island (2009) was: “Waarom moeten ze zoveel verklappen?!?” Ik heb het boek van Dennis Lehane waarop de film gebaseerd is niet gelezen, maar bij het zien van de eerste beelden weet ik al hoe de film zal eindigen. Dit is een mystery-ghost-thriller en hoe meer je laat zien in een trailer hoe meer je op voorhand het mysterie zal blootleggen en het thriller-effect uiteindelijk zal uitdoven.

Korte inhoud: De film speelt zich af in 1954. De U.S. Marshalls Chuck Aule (Mark Ruffalo) en zijn nieuwe partner Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) gaan op zoek naar een moordenares die ontsnapt is uit T.B.S.-kliniek ‘Ashecliffe Hospital’ voor langgestraften op Shutter Island, een eiland voor de kust van Massachusetts. Aangenomen wordt dat ze zich daar nog verborgen houdt. Een web van intrige en misleiding zorgt er al snel voor de nodige problemen. Zo krijgt Daniels van de plaatselijke doctoren geen toegang tot de archieven van het hospitaal die hem de broodnodige informatie zouden kunnen verschaffen. Een plotseling opstekende orkaan verbreekt de verbinding met het vasteland waardoor ze nu op zichzelf zijn aangewezen. Diverse langgestraften maken van de verwarring gebruik om uit de kliniek te ontsnappen. Teddy begint zo langzamerhand aan zijn geheugen, zijn partner en zelfs zijn gezondheid te twijfelen.

Dit is in ieder geval de eerste speelfilm van Scorsese sinds The Departed in 2006. In tussentijd heeft de Oscar winnende regisseur zich voornamelijk bezig gehouden met Shine a Light (2008), de documentaire over de Rolling Stones. Blijkbaar had de cineast bereikt wat hij wou bereiken, nadat zijn buddies Spielberg en Coppola hem voor hadden geweest met hun oscars. Scorsese werd 5 keer genomineerd voor Beste Regisseur maar het was pas in 2006 dat hij die erkenning ook kon verzilveren. En nu hij zijn doel heeft bereikt kan hij zichtbaar opnieuw freewheelen met documentaires, kortfilms en genre-thrillers voor het grote publiek.

Maar ook al is dit een populaire genrefilm, toch barst Shutter Island van het acteer-talent, te beginnen met zijn fetish-acteur DiCaprio, maar ook Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Patricia Clarkson en Max Von Sydow. Ik verwacht er toch niet zo heel veel van, maar een beetje in de lijn van Cape Fear (1991) kan dit best nog ontspannend worden. Ik hoop alleen niet dat de trailer de film voor mij heeft verpest. De film komt bij ons uit op 14 oktober 2009.

*** Shutter Island trailer ***

4 Comments

 1. Maaike

  Ik loop zelf niet echt stapel op DiCaprio maar deze trailer spreekt me wel aan. Blijf allemaal nog mysterieus genoeg om uiteindelijk nog van de film te kunnen genieten.
  Is wel in schril contract met zijn andere films. Lijkt gemaakt door een Frank Darabont.

  Reply
 2. benny

  Trailers zijn als de pest tegenwoordig, ik mijd ze zoveel mogelijk. In de cinemazaal houd ik mijn ogen vaak gesloten als er een trailer komt van de film die ik misschien nog zal zien.

  Reply
 3. karen

  Ik heb het boek wel gelezen en ik zou dan wel eens willen weten hoe jij denkt dat het verhaal afloopt ­čÖé
  Maar de trailer is inderdaad niet vaag genoeg, het beste met dergelijke films is dan ook niet te veel op voorhand te weten.

  Reply
 4. bubbly

  trailer ziet er wel spannend uit, toch heb ik het niet zo voor Leonardo DiCaprio. Anders wel een knap acteurslijstje.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *