Bolt, een echte Disneyfilm op Pixars wijze

De tijd dat Disney de plak zwaaide op alles wat naar animatie rook is ondertussen voor goed voorbij. Disney is ondertussen onder invloed gekomen van de mannen van Pixar en concurrent DreamWorks (Shrek) begint ook steeds meer interessante animatiefilms uit te brengen. Dankzij Steve Jobs kreeg Pixar het voor elkaar om ondanks de overname van Disney toch zelfstandig aan de slag te blijven. Die andere Pixar-man John Lasseter werd samen met Ed Catmull aangesteld als manager van Disney Features Animation. Een stap die waarschijnlijk gezet is om Disney uit het slop te halen, aangezien de studio sinds CGI zijn intrede deed geen enkel doorslaand succes meer heeft gehad sinds Tarzan (1999). Disney hield krampachtig vast aan tradities maar begon in te zien dat hun films niet meer konden overtuigen aan de box-office. Maar het tij is gekeerd en hier is het nieuwe Disney met Bolt (2008).

Korte inhoud: Bolt (stem: John Travolta) is een superhond. Althans, dat is hij wekelijks in zijn eigen tv-serie ‘American Dog’. Al denkt hij daar zelf heel anders over. Want als hij pardoes van Hollywood in New York terechtkomt, kan hij ineens niet meer op z’n superkrachten terugvallen. Samen met de zielige huiskat Mittens (stem: Susie Essman) en Rhino (stem: Mark Walton), een aan tv verslaafde hamster in een plastic bal, moet Bolt zijn weg terug naar Hollywood proberen te vinden.

Bolt is een film die niet zonder slag of stoot is ontstaan, want de ambities waren hoog en eveneens het prijskaartje van 150 miljoen dollar. Gezien Disney-films meestal strompelen op de 90 miljoen dollar grens aan de Amerikaanse box-office was dit geen evidente keuze. Regisseur Chris Sanders (Lilo & Stitch) werkte sinds 2005 aan de film onder de naam American Dog. Een grappig verhaal van een tv-hond die poker speelt in Las Vegas en Martini’s drinkt; een volwassen animatiefilm die op creatieve manier in elkaar stak. In 2006 werd Sanders echter aan de deur gezet en bedankt voor bewezen diensten. Men wilde een meer kindvriendelijke film (lees: meer Disney) Lasseter zei het volgende over het ontslag van de regisseur: “Chris Sanders is extremely talented, but he couldn’t take it to the place it had to be.”.

De regisseurs Byron Howard en Chris Williams verschenen op het toneel en meteen werd het project omgedoopt tot Bolt. De hond Bolt is nog steeds een populaire tv-ster, maar dit keer één die in zijn show over bovennatuurlijke krachten beschikt. Zijn baasje is de twaalfjarige Penny (Miley Cyrus), met wie hij de misdaad bestrijdt. Hij beseft echter niet dat hij in het dagelijkse leven maar een doodgewone hond. Dit wordt pijnlijk duidelijk wanneer hij na een reeks onvoorziene omstandigheden in Los Angeles belandt en zijn weg naar New York moet zien terug te vinden.

De motivatie voor de radicale ommezwaai lag niet alleen in de voorkeur voor een meer kindvriendelijke film, maar Lasseter en Catmull hadden ook niet meteen interesse in een film volgepropt met cgi. Disney Features Animation moest zich concentreren op traditionele 2D-animatie (waarschijnlijk om niet in het vaarwater te belanden van Pixar). En dus is het scenario ook compleet herschreven. Wil dit zeggen dat er geen cgi in zit? Wel, laat het me zo zeggen, als ik naar de trailer kijk ziet het er allesbehalve “traditioneel” uit. Bekijk de schilderachtige cgi decors geïnspireerd door de Amerikaanse schilder Edward Hopper en de cinematograaf Vilmos Zsigmond, of de karakter-animatie, dat heeft nog maar weinig te maken met klassieke animatie (… en maar goed ook).


© Walt Disney Animation Studios

Maar het is geen Pixar deze keer! Het voelt echt aan als de nieuwe Disney. Spijtig van de iets te populaire namen in de casting die niet altijd even goede stemacteurs zijn. John Travolta is dus ook niet de meest ideale acteur voor de job. Ook het tienersterretje Miley Cyrus is misschien iets teveel ingegeven vanuit een box-office logica en minder vanuit een artistiek perspectief. Het is trouwens niet voor niets dat het meisje ook de themesong zingt, dus zie je al waar dit allemaal naar toe gaat. Mark Walton daarentegen vind ik wel een leuke aanwinst, alsook de stem van Malcolm McDowell als Dr. Calico.

Bolt lijkt toch meer een berekend marketingsproduct te zijn dan een animatiefilm die tot stand is gekomen door gepassioneerde en creatieve producenten. Visueel ziet alles er wel verbluffend uit, maar wat had je gedacht met een budget van 150 miljoen dollar. Maar het publiek is ook veeleisend geworden en wil niet alleen vertroeteld worden met mooie beeldjes, het wil een meeslepend verhaal een slimme, grappige, subtiele dialogen. Als je de film wil uitbrengen in de bioscoop kan een film niet alleen maar zijn pijlen richten op de allerjongsten, maar moet hij ook in staat zijn een volwassen publiek aan te spreken. De critici zijn vrij positief over de film, maar het box-office resultaat blijft deze keer steken op 110 miljoen dollar in de States en dat is misschien net iets te weinig voor dit project. Op 11 februari 2009 komt de film bij ons in de bioscoop.

*** Bolt trailer ***

3 Comments

  1. Mathias

    zeker een verbetering op de Disneyfilm ‘Meet the Robinsons’, alleen kwam alles een beetje traag op kruissnelheid. Gelukkig wordt de draad weer snel opgepikt en kun je ongestoord genieten van een leuk grappige spannende meeslepende animatie film. Het is misschien geen Pixarfilm maar je voelt toch nog steeds de inlvloed.

    Reply
  2. johan

    heb hem ook reeds gezien. animatie (ook van de mensen) is top en de beestjes zijn schattig en grappig. de synopsis lijkt op papier heel leuk maar de uitwerking is niet zo bijzonder.

    Reply
  3. Tom Bonte

    Blijkt nog maar eens dat Pixar de top is wat betreft computeranimaties. Deze trailer doe me meer denken aan de beelden van een videospelletje.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *