Extract (2009) ***½ Blu-ray review

En hier is dan de nieuwe Jason Bateman film, de ex-tv-acteur die tien jaar geleden nog door niemand echt was opgevallen maar die de laatste jaren steeds meer opduikt in verrassend knappe verhalen (State of Play, Juno, Juno) en speelt hij ook nog wel bijzonder goed in zowel drama (The Kingdom) als komedies (Hancock).

extract_2009_blu-ray.jpg
Extract (2009) wordt geregisseerd door Mike Judge die niet zo heel veel films op zijn actief heeft staan de laatste jaren, maar toch al heeft bewezen dat hij een geschikte regisseur is voor een komedie.

Korte inhoud: In de film volgen we Joel (Jason Bateman), die een bloemenextractenfabriek draaiende probeert te houden terwijl er veel gebeurt in zijn leven. Zo heeft hij problemen met zijn werkplaats en komt hij er ook nog eens achter dat zijn vrouw (Kristen Wiig) een affaire heeft met een gigolo (Clifton Collins Jr.). Hij wordt ook in de maling genomen door Cindy (Mila Kunis), een bedriegster die hulp krijgt van de opportunistische advocaat Dean (Ben Affleck). Eigenlijk zit niks Joel mee, maar kent dit dan misschien toch ook een keerzijde?

Ik heb zo een voorgevoel dat de bijna-cult-regisseur regisseur – die het verhaal zelf schreef – een beetje is teruggekeerd naar Office Space (1999). Extract is een bijzonder knappe komedie over werknemers die hun job beu zijn en er zich tegen verzetten. Een sterk scenario vertolkt door talentvolle acteurs, wat meer kan je vragen van een komedie?

De film deed me een beetje denken aan Idiocracy (2006) wat een iets meer bijtende sociale satire was, maar slordiger en iets minder gefocust dan Extract. Het acteerwerk is ook beter. Neem nu Ben Affleck die alweer schittert in deze karakterrol. Ik vind hem zelf beter in kleinere bijrollen dan wanneer hij een hoofdrol speelt. De regisseur heeft misschien niet het vernuft van Judd Apatow op vlak van komediefilms, maar de man heeft wel talent voor het schrijven van komische dialogen en een oog voor het casten van acteurs.

rating


Beoordeling: 3.5 / 5

Recensie door op 9 augustus 2009

*** Extract trailer ***

2 Comments

 1. Accu

  Ben Affleck blijft verrassen. Leuke trailer, en die Mila Kunis mag er best wezen. Hopelijk komt deze ook bij ons uit.

  ps: Ik heb zelfs niets gemerkt van de Google-warning. Kom die wel af en toe eens tegen maar hier nog niet.

  Reply
 2. Strikeout

  Ik ben geen fan van haar als actrice, maar is toch wel een bommetje, man, man.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *