Up, de nieuwe Pixar-prent

Het gebeurt niet vaak dat een animatiefilm het filmfestival van Cannes mocht openen. Deze eer viel te beurt aan de nieuwe Pixar productie, Up (2009) van Pete Docter (Monsters, Inc.) en Bob Peterson die meteen het publiek kon enthousiasmeren.

Al jaren presteert de intussen door Disney ingelijfde studio het om films te maken die ontroeren, verrassen en vooral imponeren met hun onbeschrijflijke schoonheid en oog voor detail. De lat voor de concurrentie wordt door Pixar onnoemelijk hoog gelegd. Meteen na de première verschenen er lovende reviews in de media. Up werd zelfs ‘de beste Pixar-film ooit’ genoemd. En dat terwijl de studio met Finding Nemo (2003), Ratatouille (2007) en Wall-E (2008) al zoveel fantastische films gemaakt heeft.

Korte inhoud: Carl Fredricksen (Edward Asner) heeft er zijn hele leven al van gedroomd om de wereld te ontdekken en grootse avonturen te beleven. Maar op 78-jarige leeftijd lijkt het alsof zijn leven aan hem voorbij is gegaan en zijn de grootse avonturen alleen maar dromen geweest. Maar dat gaat vanaf nu veranderen als Carl besluit om zijn dromen uit te laten komen. Samen met de 8-jarige padvinder Russel gaat hij op avontuur.

Originaliteit primeert bij de Pixar producties. Niet alleen willen ze grenzen verleggen binnen de 3D-animatie maar tevens moet het script een hoog niveau halen zowel qua drama en humor. Ook het gehele concept moet opvallend en vernieuwend genoeg zijn, en dat kan zeker gezegd worden van de nieuwe animatiefilm. Een nukkige oude man heeft zijn overleden vrouw een belofte gedaan om naar Zuid-Amerika te reizen. Nu Carl alleen is wordt zijn wereldje steeds kleiner. Men dreigt hem in een bejaardenhuis te stoppen. Als klap op de vuurpijl hebben projectontwikkelaars het nu ook nog op zijn huis gemunt. Zijn laatste dag in vrijheid gebruikt Carl dan ook om ‘met huis en al’ te vertrekken. Daarvoor gebruikt hij honderden heliumballonnen, zodat deze de lucht in gaat.

Deze 10de Pixar-film zocht gedeeltelijk zijn inspiratie bij de Japanse animatielegende Hayao Miyazaki. Zo zien we fantastische creaturen opduiken in de Zuid-Amerikaanse jungle die meteen doen denken aan het werk van de Japanse animatie regisseur. Net als in Miyazaki’s werk wordt een realistische wereld gekatapulteerd naar een fantasievolle, kleurrijke en onbekende omgeving. Up heeft tevens ook iets weg van The Wizard of Oz (1939), hoewel de filmmakers zelf die vergelijking altijd bewust hebben willen omzeilen. De heren begonnen met het beeld van een huis dat, gedragen door een gigantische hoeveelheid ballonnen, door de lucht vloog. Van daaruit hebben ze hun verhaal verzonnen. Van Pixar-baas John Lasseter kregen ze de vrije hand.

Up is de eerste Pixar-film die volledig in 3D wordt uitgebracht. Als het aan Lasseter ligt is de film het begin van een nieuw 3D-tijdperk. Toch pleit hij voor verhaal boven techniek: “Bij 3D-films krijg je al snel dat je als kijker allerlei dingen op je afgeslingerd krijgt om het 3D-effect te vergroten. Dat willen wij juist niet omdat de kijker daardoor afgeleid wordt en uit het verhaal raakt, en het verhaal is bij ons altijd het belangrijkst,” aldus Lasseter tijdens een persconferentie in Cannes.

“>up_pic01.gif
© Walt Disney Studios Motion Pictures

Elk aspect van de film, van de stemmencast met onder anderen Ed Asner, Christopher Plummer en Delroy Lindo en de score tot en met de onovertroffen animaties en de levendige en complexe karakters zijn tot in de kleinste details verzorgd. De verwachtingen zijn dan ook torenhoog. De eerste reviews uit Amerika zijn in ieder geval lovend. Zo noemt Roger Ebert van de Chicago Sun Times de film ‘another masterwork from Pixar’ en Kenneth Turan van de LA Times schrijft: ‘This is a film that is heartfelt enough to restore your faith in whatever needs restoration.’ Dat ook deze Pixar weer één van de beste films van het jaar zal blijken te zijn, zal duidelijk worden op 7 oktober 2009.

*** Up trailer ***

***Related Post***
31/12/2008: Top 10 Meest Verwachte Films in 2009

4 Comments

 1. Mathias

  Ik vrees dat hij Wall-E niet gaat overtreffen, alhoewel de ervaring mij heeft geleerd dat ik mij geen zorgen hoef te maken. Pixar heeft zich, op een enkele uitzondering na, altijd overtroffen.

  Reply
 2. Maaike

  Films in 3D zijn te gek! Enkel spijtig dat het enkel in Kinepolis is met hun idioot systeem van genummerde plaatsen. Je kan gewoon niet meer gaan zitten waar je wil en meestal zijn er ook geen plaatsen meer waar je uw jas kan leggen. 🙁

  Reply
 3. devolder robin

  ik wil die film nogeen keer zien

  Reply
 4. Klaas

  Ik vond deze film het minste wat ik al van Pixar heb gezien. Pixar heeft zich deze keer niet kunnen overtreffen, ze hadden het zichzelf natuurlijk al ongelooflijk moeilijk gemaakt om dat te kunnen doen met een absoluut pareltje als Wall- E. Deze film mist de scherpe humor, het aanstekelijke en de genialiteit van andere Pixar films.
  De sprekende honden redden deze film nog enigzins. De film is nog steeds veel beter dan sommige Dreamworks animatiefilms, maar ik had er zeker veel meer van verwacht.
  De regisseur was ook verantwoordelijk voor Monsters Inc. en ik vond persoonlijk deze ook niet zo goed vergeleken bij de rest. Meer dan waarschijnlijk een persoonlijke smaak. Laat dit u zeker niet weerhouden om de film te gaan zien, want de film is nog steeds stukken beter dan enige andere poging tot animatiefilm.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *