Totale vernieling in 2012 door Roland Emmerich

Het Duitse geweld Roland Emmerich (The Day After Tomorrow, Godzilla, Independence Day) laat weer van zich horen met een grootschalige apocalyptische rampenfilm. In 2012 (2009) zien we de steeds genietbare John Cusack van tussen de brokstukken springen, geflankeerd door de immer knappe Thandie Newton.

En bij het zien van de trailer weet je meteen wat je kunt verwachten. Van het productiebudget van 200 miljoen dollar is zowart ¾ besteed aan cgi en de rest aan de acteurs en de gage van de regisseur. Ik denk niet dat er een scenarist aan te pas is gekomen, of toch niet ene die een verhaal kon schrijven voor een volwassen publiek.

Korte inhoud: In het jaar 2009 worden aanwijzingen gevonden uit het Maya-tijdperk die voorspellen dat 21 december 2012 het eind van de wereld is zoals we die kennen en dat de overgang plaatsvindt naar iets nieuws. Verschillende mensen worden gevolgd aan het einde van 2012, waarin een grote groep mensen moet leren omgaan met natuurlijke rampen zoals uitbarstingen van vulkanen, smeltende gletsjers en wervelwinden. Wanneer Jackson Curtis (John Cusack) en zijn twee kinderen een familietrip naar Yellowstone maken, stuiten ze heel toevallig op een enorme researchinstallatie in een uitgedroogde meerbodem en ontdekken zo het geheim van de dreigende apocalyps die de regering verborgen gehouden heeft. Jackson moet de zaken nu in eigen handen nemen en hij stort zich in een wanhopige wedloop om zijn gezin en zichzelf te redden terwijl hij getuige is van aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, tsunami’s en allerlei andere rampen die de aarde voor de mensheid in petto heeft.

Michael Bay (Pearl Harbour, Bad Boys 1 & 2, The Island) was eerst getipt om de film in te blikken, maar koos uiteindelijk voor Transformers 2 (2009). Is dat goed of slecht nieuws? Wel, de twee filmmakers zijn onderling uitwisselbaar. Het zijn twee beeldjesmakers die het ‘groots’ zien, maar die niet echt wakker liggen van volwassen karakters in een verstandig plot.

Maar je moet het de Duitse regisseur gunnen, hij kan beter dan wie dan ook gebouwen vernielen en natuurrampen opwekken. En daar waar hij in The Day After Tomorrow (2004) grote delen van onze aardbol onder water had gezet of bevroor, vernielt hij in deze prent zowat alles wat naar civilisatie ruikt. Laten we hopen dat deze film beter wordt dan het oerslechte 10’000 BC (2008), wat op zich al een ramp van een film was. Maar ik heb er een slecht gevoel bij. Ik verwacht niet al teveel inter-menselijke drama, maar wel veel computer-animatie. De enige reden waar ik naar deze film zou gaan is om het werk te bewonderen van de animatoren, en waar kan je dat beter dan op een groot scherm in de bioscoop.

Als we het tot dan nog allemaal overleven zou de film bij ons in de bioscoop moeten draaien vanaf 11 november 2009.

*** 2012 trailer ***

***Related Post***
17/03/2007: Michael Bay interesse in 2012

10 Comments

 1. Phoenix

  Ik ben wel erg benieuwd naar deze film want ik heb behoorlijk wat gelezen op het internet rond 21 december 2012. Ik hoop in ider geval dat Roland Emmerich laat zien aan Michael Bay hoe het moet. De trailer belooft een fantastisch spektakel.

  Reply
 2. Showan

  Trailer doet mij ook een beetje denken aan Day after Tomorrow, maar dan zijn de rampen nog meer overdreven.

  Reply
 3. MNC

  Ik hoop enkel maar dat de ‘beste cgi-stukken’ niet enkel in de trailer verwerkt zitten. De trailer van The Day after Tomorrow was gewoon een samenvatting met vrijwel alle special fx. De rest van de film was een hoop gezwans. Hopelijk is het deze keer -een stuk- beter…

  Reply
 4. Fabian

  Moet je eigenlijk nog de film gaan als je de trailer hebt gezien. Volgens mij wordt alles gespoiled en worden al die vloedgolven aan elkaar geknoopt met one-liners en plat sentiment. Gaat de film Knowing trouwens ook niet over de ondergang van de wereld??

  Reply
 5. Mirko di Wallenberg

  Het Witte Huis werd vernietigd in ID4 terwijl de president met familie en select groepje konden vluchten! Nu krijgen we een vernietiging van de volledige vernietiging van de Aarde terwijl de Amerikaanse regering een geheime basis (waarschijnlijk rond Denver Airport) heeft waar de president met familie, liefst met een jongen of meisje van 10 jaar als kind naar kunnen vluchten met een select clubje om daar over te stappen, nu niet op AIR FORCE ONE, maar op SPACE FORCE ONE, het ruimteschip om dan naar een planeet te vliegen die in het geheim een terra vorming heeft gehad om daar opnieuw met enkele dieren opnieuw een nieuwe Aarde te beginnen! Voila, film gezien dank zij deze alles vertelende trailer! Jeezzzz!

  Reply
 6. Wyatt

  Ik heb een paar dagen geleden de trailer gezien, en ik moet zeggen dat het mijn interesse heeft gewekt. Wel ben ik bang dat de makers zich teveel op de special effects en spectaculaire scénes zullen focussen. Anderzijds, wat kan mij het verhaal ook schelen als je halve wereld van de kaart veegt met metershoge golven, aardbevingen etc…

  Reply
 7. Frank Claes

  Heb al een paar keer de trailers gezien en elke keer als ik ze zie wil ik de film meer en meer zien om 2 redenen
  1/ Waar de day after tomorrow stopt (in mijn ogen want die laten niet alles zien) gaat 2012 dan weer verder
  2/ Rampenfilmen heb ik altijd leuk gevonden en ik heb elke rampenfilm dan ook wel minstens 1 of 2 keer gezien

  Reply
 8. Mirko di Wallenberg

  Ik heb juist de film gezien! Het was niet zo erg als ik verwachte in de mijn vorige bijdrage maar… veel erger. Alleen de CGI is tamelijk goed gedaan maar voor de rest laat je best je kritische blik achter aan de inkomdeur van de bios om hem daarna, na het zien van de film, weer kopschuddend mee naar huis te nemen. Vreselijke film!

  Reply
 9. boeckx seppe

  kei cool

  Reply
 10. yves

  deze film is de slechtse film die ik ooit in de cinema heb gezien. Te veel emo, dinges die totaal niet kloppen en het einde is te bijbelachtig. Het diepte punt op gebied van rampen films is nu bereikt. Liever een uwe boll film zien dan dit. Alleen cgi is oke en maar gelukkig ook anders heeft deze film geen bestaansreden.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *