Warner gaat door de knieën in Watchmen-proces!

Zoals ik al had verwacht heeft Warner Bros dan uiteindelijk met een paar trucks gevuld met bankbiljetten voor de deur van Fox gestaan om de deal de besluiten. Dit werd duidelijk nadat WB het proces verloor van Fox over de rechten van Watchmen (2009) van regisseur Zack Snyder. En met al die bankbiljetten hebben die mannen bij Fox ook geen reden meer om de releasedatum tegen te houden. De film komt dus zoals gepland uit op 6 maart in de States en op 4 maart 2009 bij ons. Hoor ik daar een zucht van opluchting?

Het zijn de mensen van Coming Soon die met het verlossende nieuws komen:

Warner Bros. and Twentieth Century Fox have resolved their dispute regarding the rights to the upcoming motion picture Watchmen in a confidential settlement. Warner Bros acknowledges that Fox acted in good faith in bringing its claims, which were asserted prior to the start of principal photography. Fox acknowledges that Warner Bros. acted in good faith in defending against those claims Warner Bros. and Fox, like all Watchmen fans, look forward with great anticipation to this film’s March 6 release in theatres.

Terms of the agreement will not be disclosed, but it is said to involve a sizable cash payment to Fox and a percentage of the film’s box office. Fox will not be a co-distributor on the film, nor will it own a piece of the Watchmen property going forward. The studios are set to release a joint statement announcing the agreement Friday


© Warner Bros.

Wat kon Warner Bros anders doen dan door de knieën te gaan? Ze hadden wel de morele verdienste om voor Watchmen te kiezen in tijden waarin elke andere studio het project naar de prullenmand verwees, maar ze overtraden wel alle andere regels. We zullen waarschijnlijk nooit precies weten hoeveel miljoenen dollars cash er uiteindelijk betaald werd en hoeveel percent van de winst Fox mag opstrijken. Maar één ding is zeker, Fox heeft hier toch wel een mooie winst geboekt (ik schat meer dan 100 miljoen dollar) aan iets waar ze geen vinger hebben moeten voor uitsteken. Aan de andere kant behoudt Warner Bros nu wel alle rechten van de franchise in de Sates.

Toch zou het me verbazen dat ze in dit avontuur uit de kosten zullen komen, want Warner Bros heeft bij mijn weten geen recht op de buitenlandse distributiemarkt. Los van de proceskosten en de pay-off aan Fox, heeft de Watchmen film een slordige 100 miljoen dollar gekost en moeten ze nu hopen dat Watchmen het even goede beurt maakt als Iron Man die in de Sates meer dan 300 miljoen opbracht. Ik kijk al langer uit dan vandaag naar deze prent, maar toch denk ik niet dat deze prent meer zal doen 150, maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit. Verwacht in ieder geval al maar een super DVD-campagne voor de film, want alle “kleine beetjes” zullen helpen.

De fans mogen in ieder geval verheugd zijn dat WB uiteindelijk heeft gekozen voor de verzoening en met cash op tafel is gekomen anders zag het er niet goed uit voor de nieuwe franchise. En nu uitkijken naar de release van de comic-adaptatie. Nu maar hopen dat Watchmen uiteindelijk de moeite is…

Update 19/01/2009: En ondertussen zijn ook een aantal details bekend van de overeenkomst tussen Fox en Warner. Het zijn de mensen van ScreenRant die met het nieuws komen: So far, we know that the lawsuit will reward Fox with the following:
* Gross participation between 5% and 8.5%, depending on Watchmen’s overall performance at the box office.
* Future gross participation rights to any future Watchmen-related properties, including prequels, sequels and spinoffs.
* An upfront payment in the $5-$10 million range, which will cover Fox’s costs while previously trying to develop a Watchmen movie, as well as the cost of the legal fees in the studio’s suit against Warner Bros.
* Other conciliatory favors from Warner Bros. that haven’t been officially announced as of yet, but are rumored to include moving Terminator Salvation from its original release date of May 22nd, 2009, in order to open up the box office for Fox-owned movies like Night at the Museum 2.
* Attempting to get certain Fox movies that in some way conflict with Warner Bros. contracts greenlit, including the comedy movie Date Night, which Fox wants Steve Carrell and Tina Fey to star in.
Dat het geld zou stromen naar Fox met een strikje eromheen en een kaartje dat las: “I am so sorry! Never gonna happen again. Friends?” was al duidelijk, maar dat Fox ook een aandeel zal behouden in de toekomstige films (sequels, prequels of zelfs spin-off’s) dat is nieuw. Toch opmerkelijk dat releasedatums ook zo belangrijk zijn en zeker met welke film je moet rivaliseren.

Update 08/03/2009: Watchmen heeft in de Verenigde Staten al ruim 55 miljoen dollar in het laatje gebracht. Dat is het beste openingsresultaat van dit jaar. De film staat daarmee bovenaan de box office, maar dat mag geen verrassing heten: er werden afgelopen week geen andere nieuwe films op het Amerikaanse filmpubliek losgelaten. Een topman van Warner Bros is in zijn nopjes met het resultaat, want een goede start kunnen ze zeker gebruiken (wees gerust, ze zijn nog lang niet uit de kosten – dit zal slechts de advocaatkosten betalen). De film duurt twee uur en drie kwartier en dat betekent dat bioscopen de film één keer minder kunnen vertonen per dag dan normaal en dus is dit een uitstekend resultaat. En dat allemaal met acteurs die nog niet aan de top van Hollywood staan. Maar bij een meer nuchtere analyse mag je ook stellen dat de film is uitgebracht op 3600 schermen (!) en dat is zeker ook wel ENORM veel. Je zou zelfs kunnen zeggen dat WB er voor gezorgd heeft dat er vrijwel GEEN CONCURRENTIE was en de eerste plaats aan de box-office eigenlijk al op papier stond. Maar laten we vooral de feestvreugde van Warner niet crashen, ook al liggen de meningen over de film verdeeld (+/- 62% op Rotten Tomatoes).

***Related Posts***
11/03/2009: Watchmen filmbespreking
31/12/2008: Watchmen één van de meest verwachte films van 2009
29/12/2008: WB verliest Watchmen-proces van Fox
03/09/2008: Watchmen verbannen naar 2010 ?!
19/07/2008: Watchmen trailer
08/03/2008: Watchmen personages

5 Comments

 1. Depechia

  Warner heeft Harry Potter naar de zomer verschoven, en dit is hun straf. 🙂
  Wel tevreden dat ze uiteindelijk tot een akkoord zijn gekomen. Spelletje had al lang genoeg geduurd.

  Reply
 2. J-P

  Als er geld op tafel komt is meteen alles in orde.
  Kijk hier al naar uit !

  Reply
 3. BlackMoon

  “money makes to world go round”
  Nu maar hopen dat Watchmen de moeite is. Ik heb in ieder geval al betere trailers gezien in het genre.

  Reply
 4. Micha

  Het zal mij niets verbazen dat de film een lage score zal krijgen omdat VELE deze film gaan vergelijken met andere superhelden films. Ik hoorde gisteren in de bios ook vaak: “Hmm Spider-man was spannender. Dat de film zo lang duurt merk je gewoon niet. Er zit vaart in, en dan bedoel ik in het verhaal want je wordt hier niet overdonderd door de actiescènes, wat ik alleen maar positief kan noemen. De dialogen en vooral monologen vond ik prachtig, alles wordt zo schitterend in beeld gebracht (gewoon al de stad), de hele nostalgische sfeer waarin de film baadt, in combinatie met de muziek: enorm knap!

  Reply
 5. CosaNostra

  Ik vond de muziek een beetje tegenvallen.
  Verder zijn de personages uiterst lomp. Rorschach had een stem als Barry White en dan heb ik het nog niet over dat blauwe onding gehad, raar zowel met als zonder onderbroek. Meerdere malen heb ik me afgevraagd of dit nu serieus genomen moest worden of dat er een humoristische ondertoon in te vinden moest zijn die hoe dan ook toch niet werkte. Het had allemaal iets weg van een Schumacher -Batmanfilm. De speciale effecten konden ook beter.

  Je hebt een bloedserieuze aanpak met belachelijke dialogen en bespottelijke kostuums. Misschien met een kortere duurtijd en een andere aanpak had ik er nog wel de fun van ingezien, maar nu dus helemaal niet.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *