Earth, de reis van je leven in High Definition

De documentairemaker Alastair Fothergill had indruk gemaakt met Deep Blue (2003) over het leven in de oceanen. Voor wie verzot is op National Geographic, Discovery Channel en History Channel zal tevreden zijn om te vernemen dat de nieuwe film van Fothergill en Mark Linfield nu te verkrijgen is op Blu-ray.

Earth (2007) werd opgenomen op diverse dragers, gaande van 35mm tot de High Definition Viper Camera, en alles werd afgewerkt in hoge resolutie, en dus ook ideaal voor de HD Ready 1080p flatscreens. Het zal ons dan ook niet verbazen dat de Blu-ray de best verkochte schijf is.

Korte inhoud: In de documentaire Earth wordt een tocht van Noordpool naar Zuidpool gemaakt en benadrukt daarbij de strijd om te overleven. Earth confronteert ons door middel van indrukwekkende beelden en landschappen, uitgelicht door een oogverblindende zon, met de harde realiteit van het leven op onze planeet. De documentaire volgt hiertoe een ijsberenfamilie, een kudde olifanten en twee bultrug walvissen in hun vaste leefomgeving en toont de invloed van seizoenswisselingen daarop. Het wordt duidelijk hoe de opwarming van de aarde de overlevingskansen van vele diersoorten bedreigt. Het lukt de makers om in gebieden te filmen waar nog nooit eerder filmopnames zijn gemaakt. Zo wordt er gefilmd op ijzingwekkende hoogte op de Mount Everest.

De film werd opgenomen met meer dan 40 cameraploegen gedurende 4500 dagen op 200 locaties rond de wereld op nooit eerder geziene plaatsen, met als resultaat één van de spectaculairste documentaires ooit. Niemand minder dan Patrick Stewart, beter bekend als Captain Jean-Luc Picard uit Star Trek, loodst ons met zijn warme stem door deze hernieuwde kennismaking met onze planeet. De muziek werd gecomponeerd door George Fenton, die eerder in de prijzen viel met zijn muziek voor o.a. Cry Freedom, Gandhi en Anna and the King. De documentaire is een soort condensatie van de fascinerende BBC reeks Planet Earth (2006), toen nog ingesproken door David Attenborough.

Het is een soort mix van de unieke schoonheid van La Marche de l’Empereur (2005) van Luc Jacquet en de essentiële en alarmerende boodschap van Al Gore in An Inconvenient Truth (2007). Een onvergetelijk portret dat evenveel zal verbazen als verassen en verbluffen met zijn beelden. De eindboodschap mag dan ook duidelijk zijn: “Bescherm deze planeet!”

De trailer van de film werd ingesproken door James Earl Jones en wederom horen we de zalige muziek van Sigor Rós.

*** Earth trailer ***

***Related Posts***
04/02/11: Planet Earth: nieuwe ontdekkingen
02/10/10: Oceans op blu-ray

4 Comments

 1. BlackMoon

  Super mooie documentaire over onze aardbol, geweldige opnames en sfeervolle landschappen. Alleen het einde van de film vond ik niet echt leuk om na te kijken *spoiler* de ijsbeer die van de honger omkomt *spoiler*, maar dat is dan weer de harde realiteit.

  Reply
 2. Fabian

  Mooie docu, enkel jammer dat we tegenwoordig niet meer van een natuurfilm kunnen genieten zonder het gezeur over onze terminale wereldbol. Van de opwarming van de aarde voel ik hier niet zo heel veel van, die laatste dagen moet ik zeggen.

  Verder schitterende beelden met leuke stukjes zoals de mandarijn-eenden en de paringsdans van die ene vogel. Helaas benadrukt deze film dus te veel de slechte invloeden van de mens op de medebewoners van onze aarde. Sterker nog, driekwart van deze film gaat er over.

  Reply
 3. Depechia

  Om Earth kort samen te vatten: indrukwekkende beelden met een boodschap. Een aanrader voor de natuurliefhebber. Ik vond zelf de film iets te versneden en kijk dan toch liever de BBC documentaires, die toch iets dieper ingaan op de verschillende onderwerpen. De gehele aarde in 96 minuten is geen optie voor mij.

  Reply
 4. Micha

  Net de documentaire gezien en ben echt wel onder de indruk van de beelden. Je krijgt op het einde echt wel het gevoel dat je die aardbol moet beschermen 🙂
  Ik heb nog geen Blu-ray player dus al die HighDefinition 1080p toestanden zijn nog niet aan mij besteed. Misschien moet ik maar eens een PS3 aanschaffen.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *