Geen Amerikaanse remake voor Ben X ?

Zoals jullie waarschijnlijk al een tijdje weten ‘zou’ Nic Balthazar bezig zijn met de voorbereidingen van een Amerikaanse remake van Ben X (2007). Hoewel, mocht de film er komen zou het toch geen Hollywoodproductie worden, maar een gewone Amerikaanse remake gemaakt door independent filmproductiehuizen.

Er is op dit moment geen grote studio verbonden bij het project en zoals het er nu voor staat zou alles betaald worden door het Belgische productiehuis MMG, het Amerikaanse huis Wamerica van de Franse acteur/regisseur Alain Chabat en eventuele subsidies onder begeleiding van het CAA (Creative Artists Agency uit California). Er zou gemikt worden op een budget van maximum 8 miljoen dollar, wat uiteindelijk heel bescheiden is voor een Amerikaanse film en al veel te bescheiden om een steracteur aan te trekken.

Ook bij De Zaak Alzheimer was er sprake van een remake maar dit werd op de lange baan geschoven en er is uiteindelijk niets van terecht gekomen. Hopelijk kunnen de mensen van MMG een grote distributeur aan de haak slaan. Dat zou tenminste al dit project in goede banen leiden.

Maar ondertussen is er een gelijkaardig project aan de filmhorizon verschenen, en dan nog wel een groots opgezette Hollywoodfilm met Gore Verbinski, de regisseur van Pirates of the Caribbean, aan het roer. En wat opmerkelijk is, Alain Chabat zou co-producer worden. Of Chabat via deze weg een betere deal heeft kunnen sluiten en de Amerikaanse remake van Ben X voor bekeken houdt, is niet duidelijk. Maar het zou me verbazen dat de man twee gelijkaardige films zou willen uitbrengen. Het is Variety die met het nieuws voor de dag komt:

Universal and “Pirates of the Caribbean” helmer Gore Verbinski have acquired a 2007 Wall Street Journal article they will use as the basis for a film about the online fantasy role-playing world and its detrimental impact on the real lives of players. Verbinski will develop the film as a directing vehicle; Steven Knight (Eastern Promises, Dirty Pretty Things) will pen the script.

The article by Alexandra Alter focuses on a married man who spends as many as 20 hours a day on a computer, existing through an avatar who is a thriving, musclebound entrepreneur. In reality, he is a diabetic, chain-smoking 53-year-old. Verbinski will produce with Alain Chabat, Stephanie Danan and Sarah Shepard of WAM Films. The project takes root at the studio through Verbinski’s U-based Blind Wink Prods. banner.

Ik vind dit allemaal wel een beetje raar dat nu plots een film tot stand komt na een verschenen Wall Street Journal artikel over een man die zijn dagen slijt in een virtuele wereld, terwijl Nic Balthazar eigenlijk al een kant en klaar scenario had voor een visueel knappe en inhoudelijk goed onderbouwde prent. En wat is uiteindelijk de rol van Alain Chabat? Eerst is hij verbonden aan de film met Ben X en nadien loopt hij naar een andere filmploeg met een gelijkaardig idee. Hoe valt dit te rijmen? Of MMG nu op zoek zal gaan naar een nieuwe partner of dat het project gewoon in de ijskast zal vliegen is nog niet bekend. Sta ik zelf te wachten op een Amerikaanse remake van Ben X, tuurlijk niet, waarom zou ik. Het origineel heeft in principe geen remake nodig en de Amerikanen moeten maar eens leren om ondertitels te lezen. We zullen de komende maanden wel zien hoe dit allemaal vordert, maar het ziet er naar uit dat de Amerikaanse remake van Ben X … niks zal worden.

***Related Post***
07/12/2008: Second Life film met Luis Figo

4 Comments

 1. Accu

  waarom een remake, voor niets nodig. Film is amper een jaar oud. Ze zouden beter werk maken van die World of Warcraft verfilming waar al zo lang sprake van is.

  Reply
 2. govert

  laten ze dan in ieder geval het einde aanpassen want dat was helemaal niks

  Reply
 3. Rickie Roma

  Ik vond het acteerwerk van het niveau van Sara en Louis Louise, dus ja, laat die remake maar snel komen en deze even snel vergeten.

  Reply
 4. Depechia

  Het leek aanvankelijk iets interessants maar gaandeweg verviel het voor mij allemaal iets teveel in een typisch Nic Balthazar-achtige film met een hoge aaibaarheidsfactor. Totaal ongeloofwaardig plot en het o zo verrassende einde leek me gepikt te zijn van een andere Vlaamse film. Het blijft wel boeien, maar naast het feit dat de meeste acteurs inderdaad te oud zijn om nog voor tieners door te gaan (waar ze overigens zelf niks aan kunnen doen) zijn de vertolkingen niet altijd even overtuigend. Enkel Titus (als regelrechte klootzak) zie ik heel graag spelen.
  Al bij al vind ik de film overroepen en overgewaardeerd maar niettemin het bekijken waard.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *