Indiana Jones 5 met Harrison Ford

Ik vond Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) geen slechte film, maar in vergelijking met de vorige Indiana-vehikels echt wel een loeizware teleurstelling. Niemand twijfelt er aan dat Steven Spielberg elk slecht scenario kan omtoveren tot een aantrekkelijke prent, maar hier had ik het gevoel dat hij niet overtuigd was – en zelfs een beetje op automatische piloot stond te regisseren met een warrig script van David Koepp.

Ook al waren de vorige Indiana Jones films “avontuurlijk” op de grens van het “fantastische”, bleven de personages geloofwaardig en waren de scènes vrij realistisch. Deze prent is een opeenstapeling van flagrante clichés, recyclage van scènes die we al gezien hebben, en ouwbollige en geforceerde scènes die nooit echt boeien. Spielberg is ondertussen 62, George Lucas is twee jaar ouder, en het is er aan te zien. Indiana Jones mist pit, passie, humor en vernieuwing. Het grootste probleem, naast het scenario, is de uitwerking van de karakters. Shia LaBeouf als James Dean achtige side-kick werkt niet, de terugkeer van Karen Allen is onbegrijpelijk, Ray Winstone is verkeerd gecast, en de vertolking van Cate Blanchett is steriel en kunstmatig. Kortom, ik begrijp nu stilaan waarom Indy 4 zo lang op zich liet wachten. De tijd van een ‘reboot’ is hier echt wel hard nodig – ofwel moeten ze er gewoon een punt achter zetten.

Maar was mijn verbazing groot dat er nu al sprake is van een Indiana Jones 5. Maar goed, het was een nostalgisch evenement die zomaar eventjes 800 miljoen dollar heeft opgebracht. Een nieuwe sequel kan in deze omstandigheden niet uitgesloten worden. Spijtig genoeg is de initiatiefnemer wederom George Lucas, die de laatste jaren meer troep dan indruk heeft gemaakt. Maar als we het nieuws van Coming Soon mogen geloven zou zelfs Harrison Ford zijn enthousiasme nauwelijks kunnen wegsteken.

Speaking to the Los Angeles Times, Harrison Ford said Friday that momentum is building for a fifth movie in the “Indiana Jones” franchise and that George Lucas is already cooking up a suitable plot. “It’s crazy but great,” the 66-year-old Ford said. “George is in think mode right now.” “It’s automatic, really, we did well with the last one and with that having done well and been a positive experience, it’s not surprising that some people want to do it again,” Ford said.

Ik voel al die koude adem in mijn nek van het Star Wars-prequel avontuur, maar misschien kunnen ze van start gaan met een veel beter scenario. Maar één ding is zeker, ik denk dat iedereen iets meer spanning en intrige wil zien en iets minder impressies van James Dean door Shia. Wat betreft Harrison Ford, de man blijft een beest die nog steeds heftig te keer kan gaan. Dus over zijn vertolking maak ik me niet echt veel zorgen. Wel spijtig dat hij getrouwd is met Marion Ravenwood, want ik vond het concept van de vrijgezel-archeoloog wel interessanter. Een iets jongere actrice naast Indy had misschien beter geweest. Wat vinden jullie trouwens van het idee van een nieuwe Indy-film?

***Related Posts***
27/05/2008: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull op #1
14/02/2008: Indiana Jones 4 trailer
03/01/2008: George Lucas zet nieuwe jaar in met negativisme
12/12/2007: Indy 4 poster
01/12/2007: Indy 4 pics
26/06/2007: Harrison Ford foto
03/01/2007: Indy 4 in productie
09/11/2006: George Lucas hield Indy 4 tegen
23/08/2006: George Lucas over Indiana Jones
07/06/2006: Natalie Portman en Virginia Madsen in de running voor Indy 4

7 Comments

 1. ventiel

  Indiana Jones and the Return of the Clone Wars …?
  slecht idee, dus.

  Reply
 2. Mike's Webs

  ik zit ook niet te wachten op nog een Indy Jones. Vier was inderdaad wel aardig, maar genoeg is genoeg.

  Reply
 3. Preacher

  Gaan ze allerlaatste herinnering van de serie nu helemaal verkrachten?

  Reply
 4. Mirko di Wallenberg

  Wanneer je woorden alleen al leest “…George Lucas is already cooking up a suitable plot” en “…It’s automatic, really, we did well with the last one and with that having done well ” dan weet je wat er je zal te wachten staan: een suf afgeleefd verhaaltje met een eindelijke reeks achtervolgingen op zoek naar een idioot voorwerp om te eindigen met een knal. Voila, film gedaan maar vooral katjing de kassa rinkelt. Voor mij zijn er maar 3 officiele Indiana Jones filmen nl de eerste drie net zoals er voor mij maar drie Emmanuelle filmen met Silvia Kristel zijn terwijl deze met Laura Gemser er niets mee te maken hebben zo hou ik geen rekening met de Indiana Jones 4, 5, 6…

  Reply
 5. Robert

  Over de eerste drie delen hoeft weinig te verteld worden, alle drie de films waren prachtig, zeker deel 1 en deel 3.

  In principe wilde Spielberg niet eens deel twee maken, maar Lucas zou dan naar een andere regiseur gaan en dat wilde Spielberg ook weer niet.
  Gevolg: een Indy-film, waar duidelijk de hand van Lucas was te zien. Spielberg maakte destijds dus een deel drie, omdat deel twee hem niet lekker zat en gezien de overdreven begin scene (ook toevallig met een waterval)en teveel gillende jongetje en vrouw kon ik hem geen ongelijk geven.
  Deel drie was bijna net zo goed gespeeld als deel 1, om verfrissend te blijven werd meer naar de humor gezocht en dat werkte!

  In dat opzicht is en was het een serie waar je als fan gewoon kon opscheppen, want vele immitaties haalden dit niveau niet…..
  Grappig is dat eigenlijk Indiana Jones van oorsprong een B-film is en dat veel werd geimproviceerd. Scene Indy vechten tegen zwaardvechtende Arabier, moest met de zweep geschieden. H. Ford had last van de dunne, dus werd de script snel veranderd en schoot hij hem dood-leuk neer…Best wel een droge scene en werd door een Engels tijdschrift de scene van de 20e eeuw benoemd.
  Maar ook het vechten bij het vliegtuig. Die acteur was ziek, de andere ook…..De piloot was niemand minder dan Frank Marshell(de ex. producer, later regiseur van div films en de man van de andere producer K. Kennedy))…..Hij moest maar de rol vervullen.

  En dan de vechtscene’s van deze films………Heerlijk toch dat Indy op de paard achter een tank aangaat en knallend op de bad-gay schiet……Stiekem wilde je mee knokken. en dan zijn gezicht…..Dat was pas echt omweer.

  Maar ook de charme van de pistool geluiden, Dat lage geblaf, het had wat………..

  Dit alles kwam niet terug in deel vier.
  De bad-gay(oke girl) had niet de power om te haten, eerder had ik medelijden met haar.
  Waar was dat lekkere geknal van het pistool?
  Motorscene van 15 km/h is echt niet spannend en dat je bij dat meisje gaat stoppen, kon iedereen een kwartier eerder ook vertellen…….Slap, langzaam geen Indy-waardige scene’s.
  Enige Scene waar ik van genoot was dat hij stond te knokken tegen die grote Rus……..Jehhhhhh dat was het, zo hoorde het! Indy iets zwakker, maarja, om te winnen moet je wat vals spelen…..en dat deed hij…Jammer genoeg maar twee kleine scenes daarvan, de rest was maar een soort herhaling van de eerdere delen en dan nog eens een slechte herhaling, of erger: een immitatie van een immitatiefilm…….dan verlaag je je toch niet een heel klein beetje, maar een een heleboel.
  Was dit het? Nee hoor! De fouten die in deel twee werden gemaakt werden nu drie dubbel dikjes overnieuw gemaakt. Teveel op special effects mikken, de boel overdrijven…noem maar op. Totaal de handelsmerk van Lucas. Het past in Star Wars, maar niet bij andere fims……Daarbij zagen de special effects bij Star Wars nog wonderschoon uit, hier was het een aanfluiting……….Meest erge vond ik dat ze hadden beloofd zich aan de oude formule te houden en alles op de ouderwetse manier te improviceren….Niet dus!

  Ook vreemd, of beter gezegd toevallig is dat Lucas al sinds ca. 1996 alle scripts heeft tegen gehouden….en dat deze aanfluiting heeft goed gekeurd? Geruchten gaan rond dat ook voor Spielberg de eindscene een grote verrassing was.

  Kort gezegd: mijn held is dus verraden door zijn eigen maker. De fan(lees: fans) is verraden door de maker, want nu durf ik niet meer te zeggen dat de Indiana Jones films de beste avonturenfilms zijn die er ooit gemaakt zijn.
  Ook financieel een domme zet van ze. 800 miljoen is een boel geld. Maar een tevreden fan was net als de laatste Batman film meerder malen naar de bioscoop gegaan, zeker in Amerika. En een film die extra enthausiast wordt bezocht steekt ook andere mensen aan. Kort gezegd ze hadden makkelijk 1,2 miljard dollar kunnen binnen halen. Indy had de fans en had de reputatie……..Maar die is door deze film totaal teniet gemaakt en voor het eerst in de geschiedenis haalt een Indiana jones film wereldwijd dat jaar niet de eerste plaats!

  Ja, ik heb vier dagen met een rot gevoel rond gelopen. Nota bene kwam Harrison Ford geloofwaardig over, maar de touwtjes om zijn lichaam was duidelijk zichtbaar van marionettenhouder Lucas.

  Maar met veel dingen herhaalt soms de geschiedenis zich. Mocht een deel vijf worden gemaakt, dan hoop ik dat Spielberg wederom weer zijn ballen toont en het volgende deel puur gaat maken als excuus van de vorige………..Het is mijn stille hoop als Indy-fan, maar ik vrees het ergste.

  In ieder geval mijn excuses dat ik mij even heb laten gaan……….

  Reply
 6. jessica

  hi indiana jones or harrison ford i think you are the best actor i have ever seen i have been a fan all my life

  Reply
 7. Indi fan

  Of de voprige film (4) zo slecht was is slechts een subjectieve mening van een aantal personen waar men absoluut niet teveel waarde aan moet hechten. Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over wat hij of zij graag in een film zou willen zien en geen twee ideeën zijn gelijk.
  Ik zou graag zien dat er meerdere vervolgen komen van Indiana Jones evenals trouwens Kuifje.
  Voor mij zijn de Indi films nog steeds de beste avonturenfilms. Ik ben er voorlopig nog niet op uitgeken evenals vele Indifans met mij.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *