Unbreakable 2 voor Shyamalan ?

De carrière van wonderboy M. Night Shyamalan zit een beetje in het slop. Na films als The Sixth Sense, Unbreakable en zelfs voor een stuk Signs was de cineast een ware revelatie geworden in het filmlandschap en zowaar bestempeld als de nieuwe Spielberg. Maar toen kwam The Village (2004) en dat was toch even een ontnuchtering. Alle hoop op ere-herstel moest dan maar komen van Lady in the Water (2006), maar Shyamalan had ondertussen zijn ego dermate laten opblazen dat hij in conflicten verzeilde met Disney die vond dat zijn scenario niet goed genoeg was en dat het tevens enorm rook naar zelfverheerlijking van de filmmaker.

Shyamalan ging dan maar naar Warner Bros en schreef zichzelf uit het scenario, maar het resultaat was een pretentieuze, triviale en saaie expositiefilm zonder spanning of griezelmomenten. Het 75 miljoen dollar sprookje kwam maar niet van de grond. Het had veel weg van een incoherent café-toog-verhaaltje van een bedwelmde zatlap die op het punt stond van zijn kruk te vallen. Het publiek bleef weg, de critici waren niet te spreken over de prent en Warner Bros scheurde er zijn broek aan. Voor zijn volgende prent moest Shyamalan op zoek gaan naar een nieuwe studio (20th Century Fox) het stellen met veel minder. De film deed het beter dan Lady in the Water maar niemand vond deze prent echt goed. Op Rotten Tomatoes kreeg hij nauwelijks 18%. Shyamalan’s comeback wasn’t happening.

Dus waarom niet terugkeren naar het superhero-genre die zijn carrière een boost heeft gegeven? En ja, de cineast zou gesprekken hebben over Unbreakable 2, een vervolg van wat eigenlijk zelfs een trilogie zou moeten zijn. Het was Samuel L. Jackson die het nieuws bracht op Latino Review:

“I tell you I get asked about it all the time, so it’s not an idea I ever forget”, Shyamalan told MTV News. “I genuinely just asked this question the other day — should I make Unbreakable 2? I believe in that movie, I love that movie, and I should just go start writing the second one…I’ve still been thinking about it a lot and wonder if it’s too late…UNBREAKABLE is the comic book thing I should do — I keep coming back to that.”

Samuel L. Jackson said “Every time I see Shyamalan, he says, ‘I’ve written this thing for you’, so I say, ‘why are you always doing these movies I’m not in?'”.

According to both Shyamalan and Jackson, Unbreakable was originally intended to be a trilogy, but a series of bad reviews as well as fan and film critic misconception of Shyamalan’s work quickly tabled the idea of a possible franchise. As Jackson put it, “He was a victim of what Quentin Tarrantino was a victim of. Jackie Brown is a great movie, but it’s not Pulp Fiction 2. Unbreakable is a great movie, but it’s not ‘I see fucking dead people.'”

Het probleem met Shyamalan, die momenteel zijn energie wil steken in het fantasy-avontuur The Last Airbender (2010), is dat hij zelf Unbreakable als een minderwaardige film beschouwde (en dit omwille van de invloed van Disney op de film). Maar wil dit nu net een film zijn waar de fans op termijn steeds meer van gingen houden. Ook de critici lijken te komen tot de consensus dat The Sixth Sense misschien beter was, maar dat Unbreakable desondanks een goed-gemaakte en stevige actie-thriller was. Wat mij betreft blijft Unbreakable de beste Shyamalan film, dus een terugkeer naar het personage van David Dunn zou ik uiteraard toejuichen. Het zou trouwens de beste optie zijn voor de regisseur. De hype is ondertussen helemaal opgedroogd en binnenkort zijn we zijn naam vergeten. Maak de trilogie Skyamalan, NU!

6 Comments

 1. matthys

  wel, ‘Unbreakable’ was de enige Shyamalan film waarvan ik het einde niet heb zien aankomen.
  Hopelijk maken ze er werk van;

  Reply
 2. Mike's Webs

  Unbreakable was goed, evenals The Sixth Sense. Verder lijkt Shyamalan vooral een one-trick pony te zijn met voorspelbare ‘onverwachte’ wendingen in zijn films. Wie weet kan hij met een Unbreakable 2 een nieuwe weg inslaan.

  Reply
 3. kons

  wat ik schitterend vond was dat je eigenlijk totaal niet wist dat het om een super hero film ging. Ik ben niet zeker of een sequel net zo goed zal worden als het origineel, maar na Batman ben ik er wel voor te vinden.

  Reply
 4. Nick

  ik vond the unbreaklable een zalige film, wacten op het vervolg

  Reply
 5. Ivo

  Mmm ik weet niet of een deel 2 gaat werken bij deze film. Het verrassende einde van het eerste deel was voor mij een van de sterke punten van die film. Dit zal waarschijnlijk niet meer lukken met een 2e deel.

  Reply
 6. johan

  Unbreakable is een uitstekende film, tevens zijn beste. The Sixth Sense is wel aardig maar ik had de clou al te snel door en de film heeft niet echt veel meer om het lijf dan die clou. Unbreakable daarintegen draait niet alleen om de climax/plotwending, hoofdlijn is de ontwikkeling/groei van de hoofdpersoon. Tevens vertelt de film meer in beelden dan met dialogen. Alhoewel sommige mensen dat te saai en langzaam vinden gaan heeft dat juist mijn voorkeur vanwege de sfeeropbouw. De openingsscene van The Sixth Sense waar ze met dat lijstje op de bank zitten bijvoorbeeld.. Daar wordt even snel en geforceerd met dialogen een beeld geschetst van de karakters/situatie. Zulke scenes vind ik erg slecht.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *