Top 10 Worst Actress

Er duiken op diverse filmblogs lijstjes op met een Top 10 van de Minst Talentvolle Acteurs, met op kop Arnold Schwarzenegger, gevolgd door Paris Hilton en Jessica Simpson. Toen had ik zoiets van, ik moet hier een eigen versie van maken, want Paris Hilton gaan vergelijken met Arnold vind ik een beetje mank lopen. Ik kan duizend acteurs opnoemen waar Arnold in cirkels rond kan acteren.

Wat is trouwens het onderscheid tussen een slechte acteur en een talentloze acteur? Heb je het over het dramatische vermogen van een acteur om emoties weer te geven, of de kunst om charisma uit te stralen? Dit is een heel subjectieve interpretatie. Heeft Jean-Claude Van Damme talent als acteur, ik denk dat we hier urenlang over kunnen debatteren. Maar als je vraagt of Jean-Claude Van Damme een goede acteur is, denk ik dat iedereen wel kan zeggen dat dit niet het geval is. Daarom zou ik het houden op een ‘worst actor’ top 10 in plaats van ‘most talentless actor’. Ik denk dat iedereen zich hier wel een idee van kan vormen. Ik zal tevens ook een onderverdeling maken tussen acteurs en actrices.

En laat ik deze eerste lijst beginnen met Top 10 Worst Actress. Ik probeer voor deze lijst mensen te nemen die een hoofdrol of belangrijke bijrol hebben vertolkt in een film en vergeef “talentvolle” actrices die een faux pas hebben genomen zoals Halle Berry in Catwoman (2004) en Charlize Theron in Aeon Flux (2005). Het kan iedereen wel eens overkomen om in een film te verzeilen met een schijt-regisseur en een klote-scenarist. Actrices die net buiten de lijst vielen waren oa. Jennifer Lopez en Cameron Diaz. Die twee vrouwen hebben in het verleden al bewezen dat ze overtuigende rollen kunnen neerzetten, maar dat ze de laatste tijd gewoon in miserabele prenten spelen.

Een aantal actrices heb ik niet opgenomen, zoals Britney Spears, omdat ik haar films gewoon niet wil zien en ik dus ook geen oordeel kan vormen over haar acteer-prestaties. Trouwens wil ik haar het voordeel van de twijfel geven als ze effectief gecast zou worden door Quentin Tarantino in zijn nieuwe film. Ik heb tevens getwijfeld om Paris Hilton en Jessica Simpson in de lijst op te nemen, gezien het eigenlijk GEEN ACTRICES zijn, dan wel pop-idolen die worden opgepikt door de film-industrie. Maar tegenwoordig wordt deze aberratie meer regel dan uitzondering, en soms met niet onaardige gevolgen. Denk maar aan Alicia Keys die toch wel een knappe vertolking had neergezet in Smokin’ Aces (2007).

Mocht ik een aantal actrices over het hoofd hebben gezien of ben je het niet eens met één van de kandidaten, laat het weten in de reacties. Binnenkort zijn de ‘worst actors’ aan de beurt, en daarna geef ik de lijst vrij van de beste acteurs van het moment.

Top 10 Worst Actress

10. Katie Holmes
Laten we de spits afbijten met de vrouw van Tom Cruise, het Dawson’s Creek fenomeen Katie Holmes. Aan de mensen die nog zouden twijfelen of zij al dan niet kan acteren raad ik First Daughter (2004) aan. Een mooi voorbeeld van hoe beperkt de dame wel is op dramatisch vlak. Ze had normaal moeten terugkeren als Rachel Dawes in The Dark Knight maar Nolan had zich bedacht na zijn eerste samenwerking in Batman Begins. Er werd dan maar een smoes bedacht dat Katie een probleem zou hebben met haar planning – ook al had ze slechts een paar weken opnames in 2007 met de randkomedie Mad Money (2008). Wie zou er trouwens niet Batman links laten liggen voor te kunnen spelen in een film met Queen Latifah

9. Kirsten Dunst
Kirsten Dunst mag dan wel één of twee rollen vertolkt hebben die nog wel door de beugel konden, zoals Interview with the Vampire zo’n 14 jaar geleden, blijft ze voor mij een regelrechte ramp. Zelfs derderangs-actrices zoals Jessica Biel hadden meer uitstraling in een film als Elizabethtown (2005) dan hoofdactrice Dunst. En breekt mijn mond niet open over de Spider-Man films! Misschien moet ze maar resoluut kiezen voor het horrorgenre.

8. Lindsay Lohan
Ja zelfs slecht acterende junkies scoren hoog in Hollywood. Maar stilaan begint het toch door te sijpelen dat haar fanbase begint te slinken en dat de box-office flops elkaar zullen opvolgen. Dat Lindsay Lohan enkel nog maar samenwerkt met B-regisseurs is daar trouwens een gevolg van. I Know Who Killed Me (2007) is het absolute dieptepunt, met acteerwerk die al even robotisch was als haar mechanische hand in de film.

7. Mary-Kate en Ashley Olsen
Ik moet toegeven dat ik op televisie voor een korte periode ben blootgesteld aan het afschuwelijk slechte New York Minute (2004) en inderdaad, die twee kunnen er dus echt geen fluit van. De acteerprestaties van De Zusjes Kriegel steken er met kop en schouders bovenuit. Ashley Olsen en Mary-Kate Olsen zien er uit als twee vampen, maar op acteergebied vallen ze door de mand wanneer ze iets met hun mimiek moeten overbrengen. En zeggen dat er een gerucht was dat ze gecast zouden worden als Bondgirls.

6. Jessica Alba
Laten we eerlijk zijn, we gaan enkel naar haar films om te genieten van haar mooie rondingen. Maar Jessica Alba zou beter na haar Fantastic Four avontuur met haar pollen van comics blijven, alvorens ze nog meer adaptaties in de vervloeking stort. Met The Eye (2008) heeft ze trouwens bewezen dat ze geen film kan dragen als hoofdactrice. Maar alles wordt vergeven als we haar aanschouwen onder de douche en nadien in een tank-top zien rondhuppelen. Maar als actrice is ze waardeloos.


5. Elizabeth Berkley
Net zoals Katie Holmes komt Elizabeth Berkley uit het tv-circuit, en meteen ook het zoveelste bewijs dat tv-actrices niet altijd vonken geven op het witte doek. Maar Berkley heeft met haar 1m78 en haar mooie lijn een troef die ze heeft uitgespeeld in Showgirls (1995). Spijtig genoeg moest ze ook wat acteren tussen haar strip-acts en dat deed de film geen goed.


4. Hilary Duff
Het acteerwerk van Hilary Duff limiteert zich tot breed glimlachen hopend dat ze op die manier elke emotie kan weergeven. Spijtig genoeg dat ze nog maar zelden met competente regisseur heeft samengewerkt, anders had haar iemand wel verteld dat deze gezichtsstuiptrekking niet werkt. Maar Hilary kan meer dan lachen, ze is ook heel bedreven in over-acting. Bekijk maar hoe ze ‘verrassing’ en ‘bezorgdheid’ vertolkt in The Lizzie McGuire Movie (2003) en Agent Cody Banks (2003). Hilary heeft zelfs een beetje van een zang-carrière, maar op acteervlak blijft ze voor mij dé slechtste actrice van het moment.



3. Jessica Simpson
Mocht Jessica Simpson er eens aan denken om te acteren als een volwassen vrouw, dan kon je op z’n minst nog genieten van haar fotogenieke glimlach, maar zelfs dat wordt moeilijk. Het is zelden dat een actrice zo’n leegte kan uitstralen als Simpson. Ze is als een soort spons die alle energie en vreugde uit elke scène weet te zuigen, net zoals een zwart gat in de kosmos. Employee of the Month (2006) en Blonde Ambition (2007) zijn om van te gruwelen.



2. Madonna
Madonna zweerde dat ze nooit meer zou acteren en maar goed ook want ze heeft de lat voor ‘slecht acteren’ wel erg hoog gelegd dat nauwelijks nog iemand slechter kan en dat we compleet nieuwe woorden moeten uitvinden om te beschrijven hoe slecht het wel is. Sommige mensen kunnen gewoon niet acteren en zullen dit ook NOOIT kunnen … iets wat Guy Ritchie toch had moeten weten van zijn eigen vrouw bij de voorbereiding van Swept Away (2002). Er zit meer geloofwaardigheid en intellect in het staren naar een vliegende roze olifant dan in het acteerwerk van Madonna. Madonna heeft al zoveel transformaties ondergaan – net zoals de neus van Michael Jackson – dat er niets meer overblijft om mee te werken.



1. Paris Hilton
Als je knap bent hoef je niet slim te zijn om veel geld te verdienen, en het helpt zelfs als papa in het geld zwemt. En dat geldt ook voor het acteurswezen. Je hoeft geen greintje acteertalent te hebben om gecast te worden in een Hollywoodfilm. En Paris Hilton is daar het levende bewijs van en verdient dan ook deze eerste plaats. Het is pathetisch, maar wat kan je er aan doen…wel, misschien beginnen met films te mijden waar ze in speelt. De beste scène van haar blijft het moment waar ze sterft in House of Wax (2005), maar daar blijft het ook bij.



***Related Post***
12/11/2008: Top 10 Worst Actor

9 Comments

  1. lucky

    ik vond wel dat je Britney er mocht opzetten voor haar aandeel in Fahrenheit 9/11.

    :))

    Reply
  2. JJ

    katie holmes viel nog wel mee in The Dark Knight, zeker vergeleken met ugly Maggie Gyllenhaal.
    voor de rest kan ik me goed vinden in de top 10 ..

    Reply
  3. maffioza

    Dat zijn eigenlijk geen actrices, maar celebrities die in films worden gecast om het flutverhaaltjes aan bezoekers te helpen. Idem dito voor Jessica Simpson.

    Reply
  4. karen

    Als Paris Hilton, Madonna, Hilary Duff en Jessica Simpson erin staan, dan had Britney er inderdaad ook in gemogen voor Crossroads.
    Ter verdediging van Lindsay Lohan moet je toch echt eens naar Mean Girls kijken.

    Reply
  5. ventiel

    was een lekker wijf in Sin City en Into the Blue, maar k moet zeggen dat ik eigenlijk niet heb gelet op haar acteerwerk … maar des te meer op haar achterwerk.

    Reply
  6. Mirko di Wallenberg

    Wanneer je namen van actricesses (?) overloopt valt op dat er momenteel bijna geen actrices meer zijn van het caliber als Audrey Hepburn, Doris Day, Meryl Streep,… maar alleen maar plastic dollls! Het lijstje is dus perfect! Paris Hilton is gewoon één grote leegte! BTW het is een algemeen misverstand dat Paris Hilton en haar ouders rijk zouden zijn! Ze zijn wel familie van de Hilton Clan van de hotels maar grootvader Hilton heeft zijn fortuin zo verdeeld dat er niet veel over bleef voor pappie Paris Hilton. In het geld zwemmen doen zij zeker niet want anders zou mammie Paris Hilton niet haar dochter verkopen voor allerlei dubieuze deals zoals de fake gelekte sexfilm van Paris en vriendje van het moment! Alles voor the dollar!

    Reply
  7. saskia

    @mirko: Paris is opgegroeid in Beverly Hills en Manhattan met ouders die niet veel financiële zorgen hadden. Dat ma haar dochter aanzet om nog meer geld te maken ligt gewoon in de aard van het beestje. Rijke luizen willen gewoon nog meer geld.

    Ik zie nergens Eva Longoria staan in de lijst. Iemand ‘Over My Dead Body’ gezien??

    Reply
  8. chelsea

    Ik kan me eigenlijk wel goed vinden met dit lijst hoewel ik Jessica Simpson wel op één had gezet. Zonet Employee of the Month gezien…beschamend. Nochtans waren de verwachtingen enorm laag.

    Reply
  9. ruben

    Ik heb gisteren One For The Money gezien en zou bij deze Katherine Heigl willen aanbieden voor deze top 10 lijst.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *