The X-Files I Want to Believe door Chris Carter

Na 9 seizoenen een aantal speciale episodes en een film, komt binnenkort ook de eerste sequel in productie The X-Files: I Want to Believe (2008). Blijkbaar zijn er nog een aantal bizarre onopgeloste zaken die dringend afgehandeld moeten worden door FBI-agenten Fox Mulder (David Duchovny) en Dana Scully (Gillian Anderson). De vorige film, The X-Files (1998), vond ik nog wel te doen, hoewel de film veel beter had kunnen zijn. Na tien jaar is er nu de sequel en de verwachtingen zijn hoog gespannen, of wat had je gedacht.

The X-Files I Want To Believe

De regisseur van dienst is niet Rob Bowman, thank God, maar wel de bedenker van de serie, Chris Carter. De sequel is er gekomen na veel meningsverschillen met producent Fox waarbij het project verschillende keren werd uitgesteld. Pas recentelijk kwam er een lichtpuntje op het einde van de tunnel en kreeg het project groen licht. Zowel David Duchovny als Gillian Anderson wilden graag weer hun steentje bijdragen, en dat is opvallend aangezien ze beide de afgelopen jaren zo hun best hebben gedaan om zich van hun iconische X-Files-personages los te weken.

Carter werkte 6 jaar lang (!) aan het script, en geloofde er blijkbaar zo diep in dat dit ook liet merken in de titel. Maar geheel volgens aloude traditie zetten cast en crew alles op alles om maar zoveel mogelijk informatie achter te houden voor het publiek. Carter zei het volgende: “Ideally I would just have you go into the theater and unwrap the movie like a present you know nothing about.” En dus werd het script geprint op speciaal rood papier dat niet gekopieerd kan worden en werden er allerlei codenamen gebruikt (voor de film bedacht men ‘Done One’ als titel, onder regie van Rich Tracers – een anagram van Chris Carter). Valse plotinformatie werd de wereld ingezonden, waardoor lange tijd niet met zekerheid kon worden gezegd waar de film over gaat. Het enige dat vrij snel bekend werd is dat de complexe onderlinge relatie tussen Mulder en Scully een prominente rol zal spelen. Al blijft Carter mysterieus: “For me, The X-Files has always been a romance. They had an intellectual romance that’s very rare and restrained compared to so many relationships on TV. I think that’s what appealed most to the fans. And they’re back.” Maar na zekere tijd werd toch een korte inhoud bekendgemaakt.

Korte inhoud: Een groep vrouwen wordt ontvoerd in het winterse landschap van Virginia. De enige aanwijzingen die er van hun verdwijning zijn, zijn groteske menselijke overblijfselen die langs de snelweg worden gevonden. Wanhopig probeert de recherche meer informatie te verkrijgen, Ze worden daarbij geholpen door een in ongenade gevallen priester die bizarre visioenen krijgt. Dit leidt hen naar een geheim medisch experiment dat misschien met de verdwijning van de vrouwen te maken kan hebben. Omdat de politie er alleen niet uitkomt, wordt de hulp van The X-Files ingeroepen, ook al werd die afdeling voor onderzoek naar paranormale zaken jaren geleden gesloten.

De vraag blijft in hoeverre de sequel zal aansluiten bij de verhaallijn die The X-Files zo intrigerend maakt. Waar in de eerste film de nodige puzzelstukjes op zijn plaats werden gelegd om ook de serie beter te begrijpen, vormt de tweede film een verhaal op zich, en dat is misschien maar goed ook. Carter is bewust afgestapt van de overkoepelende verhaallijn. De belangrijkste reden voor deze beslissing is dat de regisseur een nieuw publiek hoopt aan te boren met zijn nieuwe film. Om diezelfde reden werd de cast, met relatief onbekende acteurs (althans bij een jonger publiek), aangevuld met rapper Xzibit, komiek Billy Connelly en actrice Amanda Peet als nieuwe collega’s van Mulder en Scully.


001002003

© 20th Century Fox Film Corporation

De echte fans, die jaren hebben moeten wachten op een vervolg, zullen mogelijkerwijs teleurgesteld over de keuze van de nieuwe cast-leden en het als een knieval naar de commercie zullen aanzien. De kracht van de film, de mystiek en mythologie van de complottheorieën die de rode draad vormden in de serie en de eerste film, worden blijkbaar losgelaten, waardoor de kans groot is dat de prent zich nauwelijks zal kunnen onderscheiden van de standaard thrillers die dezer dagen in de bioscopen draaien. Volgens Carter blijft de film echter wel, zij het op zijn eigen manier, ‘trouw aan het oude’. Was je in de jaren 90 niet weg te slaan bij de tv als The X-Files op was, dan zal het, ondanks alle veranderingen, vast weer gaan kriebelen. Ik kan in ieder geval nauwelijks wachten tot 30 juli 2008, wanneer de film bij ons in de bioscopen draait.

***Related Posts***
29/09/2007: The X-Files sequel eindelijk in productie
06/04/2007: Gillian Anderson over de The X-Files sequel
18/01/2006: The X Files sequel in de maak

4 Comments

 1. Nick

  Deze sequel lijkt me niet echt aan te sluiten op het einde van de allerlaatste aflevering van ‘the x-files’, wat misschien een beetje spijtig is voor de fans van het eerste uur.

  Het lijkt me allemaal niet echt te kloppen met hoe de reeks destijds is geëindigt. Maar ben toch benieuwd?

  Reply
 2. karen

  Nick, de film speelt zich dan ook zes jaar na het eindigen van de serie af. En op zes jaar kan er veel gebeuren, zeker in Hollywood 🙂
  Ik heb 30 juli al aangestipt!

  Reply
 3. kons

  …I’m in ! Zeker nu ze haar rode lokken heeft laten groeien . p

  Reply
 4. Gregg

  Het is een zware teleurstelling. Toen ik de trailers bekeek dacht ik een goeie thriller te zien in de aloude stijl van de serie , maar helaas is dat niet zo , heel traag en soms heel vervelend scenes . Het X-files tijdperk is voorbij, verklaart ook meteen waarom de film het niet goed doet aan de box-office.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *