Taken van Luc Besson met Holly Valance

De Noord-Ierse Liam Neeson blijft een indrukwekkende acteur. Dankzij Schindler’s List van Steven Spielberg werd hij wereldberoemd en zette nadien heel wat meeslepende rollen neer, zoals in Nell, Rob Roy, Michael Collins, Batman Begins, K19 The Widowmaker en Kinsey. Stuk voor stuk leverden deze films hem daarna veel lof en prijzen op. Ondanks zijn reputatie als gentle giant (hij is 1.93 meter) en het feit dat hij meestal zachtaardige figuren vertolkt, voel je dat hij het ook in zich heeft een vechtjas neer te zetten. Dat hij zijn carrière ooit is begonnen als bokser. Binnenkort zal de acteur opnieuw uitblinken in de Franse thriller Taken (2008).

Taken

Korte inhoud: Bryan (Liam Neeson) is een voormalig agent van de Amerikaanse geheime dienst. Hij zal opnieuw in actie moeten komen, aangezien zijn zeventienjarige dochter Kim (Maggie Grace) in de handen is gevallen van een Albanese bende die gespecialiseerd is in vrouwen-ontvoeringen en slavernij. Vanuit Los Angeles reist hij naar Parijs om haar te zoeken. Hoewel hij eruit ziet als een keurige huisvader is hij de fijne kneepjes van zijn oude vak nog niet verleerd. Nietsontziend gaat hij recht op zijn doel af, daarbij het geweld niet schuwend. Hier is de trailer.

Het tweeslachtige charisma van de acteur bleek exact te zijn wat de Franse cineast Pierre Morel zocht voor het hoofdpersonage in zijn nieuwste prent. Maar wie is die regisseur feitelijk? Wel, Morel heeft eerder indruk gemaakt met zijn gewelddadige Banlieue 13 (2004) – hoewel de film eigenlijk in alle opzichten een Luc Besson prent was en Morel het schoothondje van de producer en scenarist bleek te zijn. En wat blijkt, ook met deze Taken gaat de ex-Director of Photography het handje vasthouden van peetvader Luc Besson. Of deze film een nieuwe Besson film zal worden of een eerste Morel film valt nog af te wachten.

Naast Neeson duikt ook Famke Janssen op en de veelbelovende Maggie Grace (The Jane Austen Book Club, Lost) te zien, evenals Xander Berkeley (bekend van ondermeer 24), Leland Orser (Daredevil) en het pop-idool uit Neighbours en Prison Break Holly Valance. Blijkbaar zou ze wel een heel klein rolletje hebben, maar de geruchten doen de ronde dat Holly staat te trappelen om meer in de picture te komen. Misschien moet ze maar eerst uit de kleren gaan in Playboy, dat schijnt ook te helpen. Een andere belangrijke acteur uit deze film blijkt de Franse hoofdstad te zijn, die Morel bewust niet als sprankelende toeristentrekpleister wou afbeelden. “Ik wilde een toeristisch Parijs laten zien, zonder dat het echt toeristisch werd. Ik wilde geen gebruik maken van clichés, door bijvoorbeeld personages voor de Eiffeltoren te zetten, maar wilde er wel voor zorgen dat aan alles te zien was dat de actie zich in Parijs afspeelt.”

De trailer van Taken ruikt naar de zoveelste spin-off van de Bourne-films, vooral wat sfeer en opzet betreft. Als je te vinden bent voor platte Besson actie en niet vies van geweld en snelle montages, dan zal deze film jullie vast kunnen bekoren. Ik betwijfel echter dat deze prent nog maar aan de hielen van één van de Bourne-films zal komen, al dan niet met Liam Neeson als hoofdacteur. Maar ik vind het zeker wel een goede zaak dat Frankrijk eindelijk heeft ingezien dat ze hun filmindustrie rendabel kunnen houden door Engelstalige films uit te brengen met grote filmnamen. Ze zijn één van de weinige Europese landen die hiertoe financieel in staat is. En dat is dan weer te danken, tot spijt van wie het benijdt, aan Luc Besson. Taken komt op 3 april 2008 uit in Nederland. Wij hebben tot op vandaag nog steeds geen releasedatum.


3 Comments

 1. Arjen

  Ik heb de film al gezien in sneak-preview in Rotterdam. Ik moet zeggen dat het zeker alle verwachtingen overtrof. Spannende actie, af en toe geslaagde humor , maar vooral een staalharde Liam Neeson.

  Het enige minpuntje aan de film was Famke Janssen. Ik vond d’r niet overtuigen. 🙁

  Reply
 2. Ivo

  Yep Famke viel een beetje tegen maar Liam Neeson was top!! Vecht scenes zaten erg goed in elkaar, snel, pijnlijk en idd staalhard. De film komt rustig op gang en ik geloof dat pas na een 20 a 30 minuten de actie begint maar daarna stopt het niet en gaat het tot het einde door.

  Er zit trouwens ook nog een leuke scene met de audi s8 in.

  Reply
 3. johan.L

  Goeie rauwe “zoietsmaakjenietveelactiethriller’.
  Ik denk dat ie ook nog een plekje in mijn top 10 krijgt. ( en dat krijgt ie ook )
  Het begint wat sloom, maar wat een goeie actie…hand to hand- combat…stukken beter dan een average steven seagal-film.
  Bijna een soort Bourne-achtige achtervolgingsfilm, met een paar schitterende actiescene`s.
  Neeson speelt goed…Janssen, ( ach vooruit…goed ).

  Deze was ècht goed!!!!!!!!!
  Een soort MAN ON FIRE..alleen wat vlugger.
  Topfilm in `t actiegenre.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *