Michael Moore vs CNN-anker Wolf Blitzer

Wat zou er gebeuren indien liberale politici de ziekenzorg in België zouden privatiseren? Je kunt er een glimp van opvangen door te kijken naar de docu Sicko (2007), van filmmaker Michael Moore. Een nuchtere blik op de ziekenverzorging in de Verenigde Staten, in vergelijking met andere landen.

Dat Michael Moore hier tegen de kar rijdt van heel wat multinationals en politici die munt willen slaan uit de miserie van armen is duidelijk, en zij proberen dan ook de gehele documentaire onderuit te halen door het zoeken naar dt-foutjes. Het is één zaak om een “fout” aan te stippen in een oeuvre, het is een andere zaak om te beweren dat omwille van die “fout” het gehele werk onbetrouwbaar is.

Het doet me een beetje denken aan de nine wrongs uit The Inconvenient Truth of Dedecker die op televisie komt vertellen dat de docu van Sicko leugenachtig is omdat hijzelf x-aantal jaren geleden in Cuba de medische zorg niet kreeg die nodig was. Maar bon, heeft Dedecker zich evenveel verdiept in de materie van de Cubaanse ziekenzorg zoals de filmmaker? En weet hij überhaupt wel waarover de docu draait? Moest ik kiezen tussen het woord van een politicus en het woord van een documentarist, sorry maar ik kies voor de documentarist, voor de simpele reden dat de filmmaker niet rekening moet houden met een achterban of een politiek programma. Zoals ik hier al herhaaldelijk heb verteld, moet men kritisch blijven, maar dat sluit niet uit dat je ook de zaken af en toe in perspectief moet kunnen zetten. Zeker bij dergelijke materies.

En de zaken in perspectief zetten is nu net wat Michael Moore deed met de kritiek van de invloedrijke nieuwszender CNN op de documentaire. Het nieuwsanker, dat tijdens Desert Storm de propaganda organiseerde voor het Amerikaanse leger, gaf het woord aan de filmmaker in een korte live-uitzending. Michael Moore werd eerst blootgesteld aan een reportage van CNN waarin een aantal zaken uit de documentaire werden “gecorrigeerd”. En dit leverde meteen een mooi staaltje televisie op met een Michael Moore in tegenaanval tegen Wolf Blitzer.

***Related Post***
14/11/2008: The Undefeated van Sarah Palin dan toch verslagen aan de box-office
14/11/2008: Michael Moore verdiept zich in de financiële crisis
16/05/2008: Fahrenheit 9/11 krijgt een vervolg
01/11/2007: Michael Moore vs. Wolf Blitzer
08/07/2007: Larry King verkiest Paris Hilton boven Michael Moore
23/05/2007: Michael Moore onderzoekt de Amerikaanse ziekteverzekering

2 Comments

 1. HitMan

  doet me een beetje denken aan de plannen van de VVD in Holland. Die willen ook de Amerikanen naäpen en alles privatiseren. Dat diezelfde Amerikanen 10 miljard dollar per maand verspillen aan een zinloze oorlog in Irak in plaats van dit te invensteren in de medische zorg, wordt wijselijk buiten beschouwing gelaten.

  Leuk om Michael Moore zo aan het werk te zien. Hij lijkt scherper te staan dan ooit tevoren.

  Reply
 2. fabrice

  Heb er al veel van gehoord mag moet de documentaire nog gaan zien. Bowling for Columbine vond ik fascinerend, droevig en dolkomisch. Benieuwd naar deze.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *