Poltergeist IV

Sommige geesten worden maar niet met rust gelaten. Ik hield van de eerste Poltergeist (1982) film. Het leek wel gemaakt te zijn door Steven Spielberg. Maar neen, het kwam van de regisseur die de beste horror film ooit maakte, met name TCM, niemand minder dan Tobe Hooper. Spielberg bedacht wel het verhaal en schreef het scenario. Poltergeist II: The Other Side (1986) was een beetje van een teleurstelling en had trouwens een merkwaardig slechte score van Jerry Goldsmith (!) begod. Poltergeist III: The Final Chapter (1988) was een regelrechte ramp. En nu is er sprake van Poltergeist 4. Really? De mensen poltergeistIII.com (inderdaad, er bestaat wel degelijk een Poltergeist III site – go figure) beweren uit goede bron te hebben vernomen dat de sequel in de pijpleiding zit. Waarschijnlijk met als subtitel: The Chapter That Should Be The Last Chapter After The Last Chapter of The Chapter That Shouldn’t Have Been Told, of nog, Tought 3 Was Ridiculous, Wait Until You See This One.

Poltergeist (1982)Poltergeist II (1986)Poltergeist III (1988)

© Metro-Goldwyn-Mayer & Amblin Entertainment

On Saturday January 27th, I received this statement from Charles Cohen, senior executive Vice President at MGM, regarding a possible “Poltergeist IV”: “We are working on a Poltergeist idea, and hope to have some news to announce shortly. Stay tuned.”

Rocky 6, met dezelfde acteur/regisseur die er zin in heeft en vertrekkende van een concept wiens vervolgfilms toch veel geld hebben opgebracht, why not. Maar Poltergeist 4? Los van het feit dat niemand hier echt op zit te wachten, buiten een aantal weirdo’s die eens dringend hun dvd-collectie mogen bijvullen met wat aziatische horror, is de hoofdactrice er ook al niet meer. Heather O’Rourke, het jonge blonde meisje was al zwaar ziek tijdens de 3de film en zag er trouwens opgezwollen uit – ik snap niet dat niemand zich vragen stelde bij haar gezondheid. Heather stierf een paar maand na de opnames op 13-jarige leeftijd aan een ontsteking aan de darmen. Tragisch gewoon. Call me sentimental, maar ik zou er echt moeite mee hebben moesten ze een ander blond meisje casten om de rol van Carol Anne Freeling mee te vertolken, enkel en alleen om geld te maken met de titel. Als je een film wil maken met spoken, vertrek dan vanuit een nieuwe basis en heet je film ‘Ghosts Broadcasting’ for all I care.

Poltergeist was goed voor één film, maar had niets zinnigs meer te vertellen met zijn vervolgfilms, en was trouwens ook niet zo populair. Ik denk dat ik één van die zeldzame mensen ben die ooit deel 2 en deel 3 ben gaan huren. Gewoon steunen op naambekendheid is zielig, en een film met als serienummer “4” vind ik nu niet echt een ideaal verkoopsargument. Jullie mening?

***Related Post***
23/08/2008: Poltergeist remake

5 Comments

 1. Miiki

  Ik vond die eerste film nog best te doen. Vooral de openin (knipoog naar Rosemary’s Baby), maar ook de scene met de pop is onvergetelijk. Verder waren de speciale effecten prima in orde , constante dreiging en knappe casting. Spielberg had duidelijk zijn handtekening gezet. Deel 2 was de moeite niet en 3 heb ik zelf niet gezien.
  Deel 4 maakt geen kans, maar een remake zou misschien nog wel interesse opwekken.

  Reply
 2. BlackMoon

  Ik herinner me deze film als vrij eng, toen ik ‘m rond m’n 15e in de bios zag, en dat is al 24 jaar geleden. De film is denk ik flink gedateerd nu, en lichtelijk overdreven gezien de ouwbollige speciale effects. Poltergeist komt eerder komisch over dan eng tegenwoordig.

  Reply
 3. >P>Shifty

  Die “alle stoelen opeens op de keuken tafel gestapeld” scene vond ik de max. So out of the ordinary. Heel clever.

  Reply
 4. Michiel

  Ik vind dit zo’n onzin.
  Deel 1…geweldig. Echt scary.
  Deel 2, ik geef toe, minder maar ik vond hem toch nog wel gaan (vooral Kane was wel eng).
  Deel 3, niet slecht…gelijk niveau met 2 zou ik zeggen.

  Maar sinds de geweldige kinderactrice Heather O’Rourke overleden is…..ik bedoel, zij was wel het hoofdthema van de films.
  Ze kunnen zeggen om een oudere actrice te nemen die een volwassenere Carol-Anne gaat spelen.. Maar ik vind dat een slecht idee.
  Natuurlijk kunnen ze ook een nieuw personage gaan volgen. maar als ik een vervolg zou maken zou ik het hoofdpersonage uit mijn eerste 3 delen blijven volgen.

  En tja…ik zie weinig kans van slagen. ALS hij komt ga ik hem zeker wel kijken. (vervolgen van goede films MOET ik gewoon zien).

  Ik ben benieuwd maar verwacht niet veel.

  Reply
 5. an

  Ik heb ooit eens een superenge film over geesten gezien. Ik was toen nog klein maar die film is mij jaren blijven achtervolgen…Het enige probleem is dat ik absoluut niks gegevens weet van de film…
  Anywayz, van het verhaal weet ik maar weinig..wel kan ik me herinneren dat het om een gezinnetje ging in een huis ( ook oma woonde er in denk ik) en ze worden geterroriseerd door een aantal geesten: een zwarte schim ( kwade geest), een witte schim ( goede geest), een klopgeest ( ben ik niet echt zeker meer van), nog een andere schim in de vorm van een moeder met kind dat steeds de trap komt afgegleden en dan de duivel zit er ook nog. Die duivel heeft het op vader des huize gemunt want op het einde van de film wordt hij verkracht door the devil herself…
  Mijn zoektocht op het internet is tevergeeft bij gebrek aan concrete gegevens…misschien kan men mij hier verderhelpen…zou echt graag weten welke film ik toen gezien heb want krijg nog rillingen als ik eraan denk…

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *