Hannibal Rising (2007) *½ Blu-ray review

De vraag die iedereen zich kon stellen is of een Hannibal Lecter film zonder Anthony Hopkins eigenlijk wel mogelijk was. Het antwoord op deze vraag kregen we al snel na het zien van de prequel, Hannibal Rising (2007) van Peter Webber (Girl with a Pearl Earring), waar we het personage zien opgroeien van zijn kindertijd in Litouwen via zijn levensperiode in Frankrijk tot aan zijn ondergang in de Verenigde Staten.

hannibal_rising_2007_blu-ray.jpg

Korte inhoud: We volgen in dit verhaal de jeugdjaren van Hannibal Lecter (Gaspard Ulliel), zijn kindertijd in Litouwen en zijn levensperiode in Frankrijk, alsook de traumatische gebeurtenissen die hem zijn overkomen en het ontwaken van de man die hij is geworden. Centraal hierbij staat de dood van zijn zusje Mischa (Helena-Lia Tachovská) die, anders dan in het boek, vrijwel direct na de dood van zijn ouders door een rondtrekkende groep nazi-collaborateurs gedood en opgegeten werd.

Hannibal Lecter is één van de meest boeiende villains uit de filmgeschiedenis en staat dan ook aan de top in menig filmlijstjes. Het personage werd bedacht door romanschrijver Thomas Harris, die 4 Hannibal Lecter boeken heeft geschreven. Het begon met Red Dragon, die twee verfilmingen kreeg, met name Manhunter (1986) en Red Dragon (2002). Daarnaast schreef hij in 1988 het verfilmde The Silence of the Lambs (1991), in 1999 schreef hij Hannibal (2001) en uiteindelijk ook het boek van deze film in 2007.

Ik heb een dubbel gevoel na het zien van deze film. Rationeel bekeken denk ik dat het personage al zoveel is uitgemolken dat je haast geen interessant verhaal meer kunt vertellen zonder te vervallen in clichés. Anderzijds zag Rising Hannibal er veelbelovend uit met een eigen filmstijl, ook al was het verhaal niet altijd even boeiend en verliest het personage een beetje van zijn mystiek. David Lynch zei ooit: “When you talk about things, a big thing becomes smaller.” En dat geldt zeker voor deze prent. De vertolking van de jonge Lecter viel best mee, maar kwam nog niet aan de knieën van Anthony Hopkins. Daarnaast zien we ook nog Gong Li in de film opduiken als Lady Murasaki, die een interessante figuur speelt in een spijtig genoeg ondankbare rol. De acteursregie van Peter Webber laat wel te wensen over en de accenten zijn vaak zo dik dat je noodgedwongen de ondertitels moet lezen.

Het wat zinloze en saaie verhaal verklaarde ook niets over dr. Lecter’s psychopathische persoonlijkheid. Het enige interessante deel van de film was de eigenaardige samurai-twist waar de jonge Hannibal een slachtoffer onthoofdt met een katana omdat hij grof taalgebruik gebruikte. Ook al is zinloos geweld zonder doel altijd vrij gratuit. Het was een gemiste kans om een interessant en intelligente prent te maken. Het voelt in ieder geval aan dat Thomas Harris dit boek schreef in opdracht van Dino De Laurentis, en hij er eigenlijk niet al teveel zin in had.

Origin stories zijn op zich een gegeven die kan werken voor een comic book, ook al beginnen de meeste adaptaties met een ‘origin story’ – in de eerste Batman film van Tim Burton zag je ook hoe de ouders van Bruce werden vermoord, hoe Superman op de Aarde is geraakt of nog bij de eerste Spider-Man hoe Peter Parker gebeten werd door een labo-spin. Dit zijn in essentie geen prequels. Een prequel is in tegenstelling tot een sequel een film die gemaakt wordt vóór de originele film.


Hannibal Rising 01Hannibal Rising 02Hannibal Rising 04Hannibal Rising 05Hannibal Rising 03Hannibal Rising 07

© Benelux Film Distributors

En prequels werken meestal niet zo goed. De reden hiervoor is dat we in veel gevallen een verwaterde versie krijgen van het origineel. Ook plotgewijs is alles behoorlijk voorspelbaar, gezien we het einde van het verhaal reeds kennen. Bij dergelijke “fotogenieke” personages bieden prequels meestal een teleurstellende backstory die de magie zowat verbreekt (denk maar aan Darth Vader, Leatherface of nog Michael Myers). De enige prequel die min of meer werkte was voor mij The Godfather part 2 en dan nog was het verhaal van Michael Corleone veel boeiender dan dat van zijn vader gespeeld door Robert De Niro en misschien Casino Royale (2006) ook al kan je deze film geen echte prequel noemen gezien het hoofdverhaal toch draait rond James Bond in actie en niet over James Bond op de schoolbanken en tijdens zijn training.

rating


Beoordeling: 1.5 / 5

Recensie door op 21 februari 2007

***Related Posts***
13/11/2006: The Painted Veil, Hannibal Rising en Ratatouille poster
03/11/2005: Eerste blik op Hannibal Rising
30/09/2005: Villain Top 50
30/03/2005: Gong Li in de Hannibal Lecter prequel
29/10/2004: Terugkeer naar de jeugd van Hannibal Lecter
28/09/2004: Analyse van Manhunter, Silence of the Lambs, Hannibal & Red Dragon

 


*** Hannibal Rising trailer ***

4 Comments

 1. Marcus²

  Trailer ziet er goed uit, heeft een angstaanjagend sfeertje en een aardige opbouw. Uiteraard gaan we Anthony Hopkins missen, maar een prequel over zijn jeugd had nu eenmaal niet mogelijk geweest met hem. Maar misschien komt hij nog wel op het einde van de film voor, gezien ze ook zijn geschiedenis in de Staten zullen vertellen…

  Reply
 2. joris

  ‘The girl with the pearl earing’ was een behoorlijk knappe film van de regisseur. Ik kan me toch niet ontdoen van het gevoel dat Hannibal Lecter door Hollywood wordt uitgemolken. De scenes met het masker slaan op nergens, want die fascinatie kwam niet voor bij Lecter, wel bij één van zijn slachtoffers, Virgil Mason, in Hannibal.

  Reply
 3. Isabel

  Een must-see voor 2007! Maar ik kom je vooral een schitterend 2007 toewensen vol filmgenot!

  Reply
 4. Johan

  Ben begonnen met het boeke te lezen en dat is veelbelovend. De regiseur heeft met ‘The Girl with the Pearl Earring’ echt iets moois afgeleverd en de trailer is zeker niet slecht. Dat masker… Ik dacht ook dat dat niets van doen had met Lecter zelf. Ik hoop ook dat er niet teveel word uitgemolken al heeft men dat met ‘Red Dragon’, een overbodige film natuurlijk al gedaan. Die maakte bij mij bij lange na niet zoveel indruk als ‘Manhunter’ van Michael Mann. Toch ben ik erg benieuwd.

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *