300, Primeval & The Last King of Scotland

Uiteindelijk is de trailer van 300 (2007) online, de hypergestileerde-gitzwarte-in-your-face-comic-book verfilming die het verhaal vertelt van 300 overmoedige Spartanen onder leiding van King Leonidas die het opnemen tegen het gigantisch Perzisch leger van Xerxes. De trailer is al even stoer en gewelddadig als de vorige prent van Frank Miller, Sin City (2005) – met dit verschil dat Robert Rodriguez niet met hem achter de camera staat, maar wel Zack Snyder (Dawn of the Dead). En dat zal waarschijnlijk wel impliceren dat de acteursregie anders zal zijn dan in het flamboyante Sin City. Hoe dan ook vind ik de trailer best geslaagd en kijk ik echt uit naar deze prent. Hopelijk zit er naast de coole shots ook wat karakter-opbouw en drama in. Ik ben verzot op virtuele spielerei, maar trop is teveel en het moet gedoseerd zijn met wat inhoud. De film komt bij ons uit op 21 maart 2007.

300 Primeval The Last King of Scotland
Klik op de afbeelding voor de trailer

Een tweede trailer, van een gelijkaardig bloederig karakter, is die van Primeval (2007) van Michael Katleman. Who the hell is Michael Katleman?? Wel, de kans is groot dat je al werk van hem mocht zien, want de man is een doorwinterde tv-regisseur die afleveringen regisseerde uit zowel The X-Files als Smallville, Gilmore Girls, Dark Angel, ER en ga zomaar verder. Primeval is een soort Texas Chain Saw Massacre (1974) meets The Ghost and the Darkness (1996). Een groepje krokodillen-jagers moeten een 7,5 meter lange vleesmolen tot sjakosj verwerken, maar komen in aanvaring met een gedreven seriemoordenaar die al 300 doden op zijn actief heeft staan …and still counting. Wie of wat het is laat de trailer in het midden en dit is misschien wel het enige verkoopsargument van belang. De film lijkt voornamelijk op prefab en de casting is om van te huilen. De film zou in augustus van 2007 bij ons in de zalen moeten verschijnen.

De derde trailer in het rijtje is die van The Last King of Scotland (2006) met een charismatische en wilde Forest Whitaker in de hoofdrol die eerder bekend was voor zijn ingetogen rollen. De film vertelt het verhaal van een Schotse arts die in de jaren ’70 per toeval door Idi Amin, destijds de nieuwe dictator van Uganda, aangesteld als diens persoonlijke arts. Amin had namelijk vroeger bij het Britse leger getraind en een voorkeur ontwikkeld voor Schotten. Hij droeg regelmatig kilts en wilde een leger oprichten om Schotland onafhankelijk te maken. Aanvankelijk is de arts vereerd om deze positie te bekleden, maar al snel komt hij in gewetensnood, vanwege de vele gruwelijkheden die de dictator aanricht. Een film gebaseerd op reële feiten die ons iets meer vertelt van een dictator die zelf werd bestempeld als een kannibaal. De film werd geregisseerd door de Schotse documentarist Kevin Macdonald bekend van de documentaire Touching the Void (2003) en komt op 7 februari 2007 bij ons in de zalen.

***Related Posts***
14/03/2007: Frank Miller wil zijn verhalen zelf verfilmen
11/03/2007: 300 niet zomaar vorm boven inhoud
15/02/2007: Frank Miller’s Ronin verfilmd
10/08/2006: 300 Spartanen trekken ten strijde
25/08/2005: Klacht tegen The Last King of Scotland

2 Comments

 1. caligula

  Over The last king of Scotland ga ik mij niet uitspreken want daar ken ik te weinig over, maar 300 is dat in geen geval. Spartanen waren in geen heteroseksuele krijgers die hebben gevochten voor democratie. Wel integendeel; ze waren niet vies van slavendrijverij en hielden er een aristocratisch leventje op na. Maar goed, de comic book waarop 300 is gebaseerd pretendeert niet historisch accuraat te zijn.

  Reply
 2. dave

  het is een comic book verfilming dus mag je het gerust met een korreltje zout – wat zeg ik – een zoutvatje nemen. Maar zelfs bij drama’s die gebaseerd zijn op waar gebeurde feiten moet je echt wel kritisch blijven want enorm veel scènes worden herschreven omwille van het drama.
  😉

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *