Spike Lee’s L.A. Rodney King Riot & James Brown biopic

Na het commerciële succes van Inside Man (2006), waarvan de sequel in voorbereiding is, gaat regisseur Spike Lee misschien weer iets terug naar zijn roots met een film over de rassenrellen van Los Angeles die in 1992 plaatsvonden. Voorlopig heet het drama simpelweg LA Riots. Het scenario wordt op dit moment afgewerkt door John Ridley, die eerder het script van U-Turn (1997) schreef en momenteel samenwerkt met James Ellroy op The Night Watchman (2008) met Keanu Reeves – een project waarop regisseur Erik Van Looy een optie heeft. De opnames van L.A. RIOT zouden volgend jaar moeten beginnen.

Op 29 april 1992 ontstonden de beruchte rellen in Los Angeles nadat vier politiemannen door een, voornamelijk blanke, jury onschuldig werden bevonden aan de mishandeling van de Afro-Amerikaanse man Rodney King. De afrossing zelf was op video opgenomen en samen met de uitspraak bracht de raciale spanningen in de stad tot een kookpunt. In de eerste dagen na het oordeel ging een deel van Los Angels in vlammen op, werden vele winkels geplunderd, werden onschuldige passanten geslagen en politiemannen beschoten. Binnen een week bekoelden de spanningen. Ongeveer 55 mensen verloren het leven en 3000 gewond. De financiële schade werd geschat tussen de 800 miljoen en één miljard dollar.

Of we een evenwichtig verhaal tezien zullen krijgen valt nog af te wachten. Je kunt de mishandeling tegen Rodney King niet goed praten maar Rodney had zelfs niet echt een blanco strafblad. Hij was eerder al 9 keer gearresteerd voor allerhande zaken. Daarnaast kreeg de massa nooit de eerste 13 seconden van de tape tezien – deze werd eruit geknipt door de nieuwszenders – waar Rodney een charge uitvoerde tegen één van de agenten. Het blijft in ieder geval wel een onderwerp waar Spike Lee al jarenlang ervaring mee heeft en ik ben er zeker van dat hij ook hier een knappe film zal afleveren.

Update 28/12/2006: Regisseur Spike Lee heeft aangekondigd dat hij een biopic zal maken over de onlangs overleden zanger James Brown. Het project werd al jarenlang door Brown zelf ontwikkeld, maar kwam nooit van de grond. De recente scenarioversie van de broers Jez en John Butterworth zal door Spike Lee herschreven worden. Verwacht wordt dat de film in 2008 in productie zal gaan, waardoor de releasedatum ergens in het einde van dat jaar of in 2009 zal zijn. Voor de vertolking circuleert het gerucht dat Usher Raymond in aanmerking zou komen.

Muzieklegende Brown stierf eerste kerstdag op 73-jarige leeftijd aan de gevolgen van een longontsteking. Van gospel naar soul naar funk vervulde Brown een sleutelrol in de zwarte muziek van de jaren ’50 en ’60, en scoorde hij gigantische hits met onder andere Papa’s Got A Brand New Bag en Get Up (I Feel Like A Sex Machine). Na een serie creatieve en persoonlijke dieptepunten werd hij in de jaren ’80 door de hiphopgeneratie ontdekt, die zijn werk gretig sampleden. In 1985 had hij nog een enorme hit met Living in America uit de soundtrack van Rocky IV. Naast die film vervulde Brown tevens gastrollen vervulde in onder andere Rocky IV (1985) en Blues Brothers 2000 (1998).

***Related Posts***
19/01/2007: Kurt Cobain biopic met Ewan McGregor
11/01/2007: The Grandfather of Soul, 3D kortfilm
08/01/2007: Blondie biopic met Kirsten Dunst
25/04/2006: INXS biopic met Johnny Depp

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *