Stanley Kubrick vond Eyes Wide Shut slecht

Als jullie zinnens zijn om naar het Festival van Gent af te reizen, vergeet dan niet om een kijkje te gaan nemen naar de retrospectieve over Stanley Kubrick, één van de meest fascinerende en invloedrijke regisseurs uit onze filmgeschiedenis. Technisch gezien zijn de films meesterlijk te noemen. Niet alleen stond hij aan de basis van diverse filmstijlen, gaf hij zijn publiek op inhoudelijk vlak, met zijn doorgedreven pessimistische wereldvisie, zijn zwarte humor en zijn opvallende emotionele afstandelijkheid, vaak een ontnuchterende cinematografische douche.

Over zijn laatste film, Eyes Wide Shut (1999), liggen de meningen echter fel uiteen. Wat Kubrick precies met de film wou vertellen was niet voor iedereen duidelijk. De regisseur kon er zelf niets meer over zeggen want hij was enkele weken daarvoor in maart 1999 in z’n slaap overleden. Als Kubrick langer geleefd had, had hij nog van alles aan de film kunnen veranderen, want Kubrick stond erom bekend op het laatste moment de hele montage van zijn film om te gooien.


eyes_wide_shut_1999_tom_cruise_nicole_kidman.jpg

© Warner Bros – Nicole Kidman & Tom Cruise in Eyes Wide Shut

Maar er is blijkbaar een getuige, acteur en ex-drill instructor R. Lee Ermey (foto), die we nog kennen uit Full Metal Jacket (1987) en die sindsdien in heel wat film geslaagde bijrollen neerzet (Mississippi Burning, Se7en, Texas Chainsaw Massacre remake), die regelmatig met Stanley gesprekken voerde.

Volgens de acteur, die nog een gesprek had met Stanley twee weken voor zijn dood, zou Kubrick in zijn laatste gesprek zijn ongenoegen over zijn laatste film hebben geuit. Daarbij beschuldigde hij vooral de bemoeienissen van zijn hoofdrolspelers Tom Cruise en Nicole Kidman. Hun sterallures zou het project geen goed hebben gedaan. Ermey zei het volgende in een interview op Radar Online ter gelegenheid van zijn vertolking in de nieuwe The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning (2006):

Stanley called me up all the time. He’d call at three o’clock in the morning and say, “Oh, it’s 10 o’clock over here.” [Laughs] “Yeah, well, it’s three o-fucking-clock in the morning here, Stanley. Oh well.” He called me about two weeks before he died, as a matter of fact. We had a long conversation about Eyes Wide Shut. He told me it was a piece of shit and that he was disgusted with it and that the critics were going to have him for lunch. He said Cruise and Kidman had their way with him—exactly the words he used.

He was kind of a shy little timid guy. He wasn’t real forceful. That’s why he didn’t appreciate working with big, high-powered actors. They would have their way with him, he would lose control, and his movie would turn to shit.

In een ander interview weet ik me nog te herinneren dat Kubrick het had over de onmogelijkheid van Cruise om een realistisch portret te geven van iemand die ‘stoned’ was, en dat ze er kilometers pellicule hebben opgebruikt om tot iets bruikbaars te komen. Ook was de relatie tussen Kidman en Cruise niet datgene wat Kubrick voor ogen had. Dat Cruise een rare kwiet was met een bedenkelijke seksuele geaardheid zal bij deze nog maar eens in de verf worden gezet.

1 Comment

  1. Philip

    Weet iemand waarover deze film uiteindelijk ging? Geen wonder dat hij het slecht vond.

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *