George Lucas over Indiana Jones 4 en Red Tails

Het ziet er naar uit dat George Lucas de pedalen aan het verliezen is. Ik heb heel veel respect voor de man. Hij was het brein achter de beste SF films ooit (in het bijzonder Star Wars IV en Star Wars V) en heeft Steven Spielberg goed geholpen bij de creatie van Indiana Jones. Maar George deed zopas aan zeer opmerkelijke uitspraak over Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) – de film die waarschijnlijk nooit het daglicht zal zien. Empire Online komt met het nieuws aandraven:

“We’re basically going to do The Phantom Menace”, says Lucas (stay with him here, he’s making a point). “People’s expectations are way higher than you can deliver. You could just get killed for the whole thing…We would do it for fun and just take the hit with the critics and the fans…But nobody wants to get into it unless they are really happy with it”.

OMG! Heeft hij net gezegd wat ik denk dat hij heeft gezegd? Ik kan het haast niet geloven maar blijkbaar is George niet van plan om critici en publiek te behagen met de beste film die hij zou kunnen maken, maar zal tevreden zijn als ze … “fun” kunnen hebben!?! WTF!? The Phantom Menace (1999) is een vreselijke film te danken aan een middelmatige tot zwakke acteursregie en een verhaal die bestemd was voor een véél te jong publiek. De film bracht geld in het laatje, maar was allesbehalve een geslaagde prent. Dus nu komen zeggen dat het publiek en pers Indy 4 op voorhand zullen afbreken omdat de vorige 3 films uitstekend waren, vind ik gewoon belachelijk. Als Lucas niet in staat is om een film te maken voor zowel critici als het grote publiek zou hij er beter niet aan beginnen. George Lucas en Spielberg zijn twee van de grootste filmmakers in Hollywood. Als zij in 3 jaar tijd niet op een idee kunnen komen voor een geslaagde Indiana film, dan is het misschien beter dat ze het project laten voor wat het was: een mooie droom.

As for timing, Lucas says that filming is scheduled for mid-2007, for a 2008 release but getting the gang back together is a tricky proposition. “Before I was just working with Steven and Harrison. Now everybody’s a superstar, so it’s a little bit more difficult than it was then”. “But there’s a good chance it will happen,” assures Ford. “There are things left for this character to do”.

Dit betekent evenveel als, “we staan nog nergens en we hopen binnenkort een scenario te hebben waarmee we midden 2007 een productie kunnen beginnen”. Ik weet het niet, maar hoe meer ik lees over Indy 4, hoe meer ik denk dat het er nooit van zal komen. Ik kan mis zijn, maar tot nu toe zijn er weinig concrete berichten en de geruchten zijn er al sinds 2004.

Update 06/11/2006: George Lucas zou willen stoppen met het maken van blockbusters. Als reden geeft hij: “Een film is te duur en daardoor te riskant geworden.” De gemiddelde kosten van het maken en promoten van een blockbuster is ongeveer 200 miljoen dollar. Lucas wil zich concentreren op tv-projecten – zoals een ‘Star Wars’ serie – en low-budget films. “Voor hetzelfde bedrag kan ik vijftig tot zestig films maken.” Dit vertelt hij tegen het filmblad Empire.

Lucas denkt ook dat het downloaden op internet de filmindustrie totaal zal veranderen. “Ik denk niet dat mensen in de toekomst nog in een ‘we gaan naar de film’-stemming raken. De keuzemogelijkheid (op internet) gaat volgens mij een revolutie in het medium teweeg brengen.

Voor de liefhebbers van het werk van Lucas is er één troost. Voorlopig houdt hij er nog niet mee op. Hij gaat eerst Red Tails (2008) regisseren. Een low-budget oorlogsdrama over de eerste zwarte Amerikaanse piloten die in Afrika vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog. En dan is er natuurlijk nog het vierde deel uit de ‘Indiana Jones’-reeks waar Lucas (als producent) zijn tanden in gaat zetten.

***Related Posts***
05/10/2008: Indiana Jones 5 met Harrison Ford
14/02/2008: Indiana Jones 4 trailer !
26/06/2007: Eerste foto van Harrison Ford als Indiana Jones
09/03/2007: Shia LaBeouf wordt zoon van Indiana Jones
03/01/2007: Indiana Jones 4 gaat dit jaar in productie
09/11/2006: George Lucas hield Indy 4 tegen
07/06/2006: Virginia Madsen misschien Mrs. Indiana Jones en Natalie Portman zijn dochter
05/04/2006: Indiana Jones in Australië
08/03/2006: Spielberg trekt zich terug in 2006
26/01/2006: Voorlopig geen Jurassic Park IV in zicht
05/10/2005: Lara Dutta én Sean Connery in Indiana Jones 4
31/05/2005: Indiana Jones 4 script wacht op goedkeuring
29/04/2005: Geruchten over Scarlett Johansson in Indiana Jones 4
05/12/2004: Pre-productie Indiana Jones 4 goed op dreef

8 Comments

 1. Jabba

  Met je kritiek op TPM ga ik niet akkoord. Allereerst moet je de film bekijken als het begin van Sidious’plan. Op dat gebied is hij wel mooi opgebouwd. Ewan levert hier ook een goede acteerprestatie.
  Het enige echte minpunt aan deze film is JarJar en zijn moerasvolk. Darth Maul vind ik gewoon briljant.

  Reply
 2. Sander

  Ik ga akkoord met Jabba: Jar Jar en podracing was behoorlijk vervelend, maar de film draaide dan ook rond de jeugd van Anakin.

  Afgezien van dat was het geniaal: de Jedies, de Sith, de gevechten, de cultuur van Naboo. Vooral Liam Neeson en Ewan McGregor gaven een prima idee van Master en Padawan op een gewone dag, iets wat in geen andere film wordt getoond.

  En Darth Maul natuurlijk is evil himself, de perfect Sith apprentice.

  Ep2 vond ik ongeveer even goed, om andere redenen. Ep3 ben ik zowat in slaap gevallen.

  Reply
 3. Jabba

  AOTC vind ik dus de slechtste SW film. De liefde tussen Anankin en Padmé is niet overtuigend, de actie wel. De rest van de film is eigenlijk een aanhangsel aan de laatste 30 minuten. ROTS vind ik dan weer veel beter.

  Reply
 4. Miiki

  Ik hen ook de indruk dat het er niet van zal komen. En dat is jammer want Harrison Ford ziet er nog ‘alive and kicking’ uit. Onlangs Firewall gezien, geen fantastische film, maar Harrison Rules!!! Niets gaat er boven Star Wars mét Harrison Ford.

  Wat betreft zijn uitspraak, Phantom Menace gebruiken om een film te promoten is niet wat ik had gedaan, tenzij je van plan bent ‘Raiders of the Lost Binks’ te maken. 🙂

  Reply
 5. Sander

  Lol, wat gebeurt er ook weer voor de laatste 30 minuten?
  Serieus, ik probeer het me voor de geest te halen…
  Oh ja, Anakin + Padmé. Ik heb de neiging altijd door te spoelen naar de laatste 30 minuten.

  Hoewel, Jango Fett was geniaal, het deed zijn persona alle recht aan (tot hij geguilotined werd): zijn gevechtscenes tegen Obi-Wan bekijk ik ook altijd. Plus ik ben verzot op het water-thema van die planeet.

  Al die Jedi omsingeld door Droids is waarschijnlijk het hoogtepunt; ik vond het alleen spijtig dat ze niet meer van het Clones vs Droids gevecht hebben laten zien (er hing verdorie veel rook).

  Wat mij ook stoort aan de derde: ze beginnen met een ruimtegevecht, en dan kijken we een kwartier naar Anakin en Obi-Wan die hun droids aanmoedigen in het gevecht der kleinsten. Grrr…

  Om die reden ben ik ook verzot op Clone Wars, de tekenfilms: veel meer actie, meer details van het verhaal, en de stukken met Padmé/C3PO is over te slaan met een minimum aan toetsenwerk.

  Ik wacht trouwens vol ongeduld op de Star Wars serie die gaat uitkomen: daily life Jedies, meer vragen we niet.

  Of post SW6, dat zou ook wreed cool zijn, doch moeilijker.

  Reply
 6. dave

  ik weet zelfs niet meer wat er in de eerste 30 min gebeurde. Ik geef je Darth Maul, en de casting van Liam en Ewan, de rest, sorry maar ik vond het te onnozel om los te laten. De derde prequel had zijn momenten, maar ik zat nooit op het puntje van mijn stoel, veel te weinig emotie, veel te weinig humor en alles gemasqueerd met CGI layers.
  Maar we hebben die discussie hier al eens gevoerd denk ik. Meningen zullen nu eenmaal altijd wel verschillen.

  Reply
 7. goldo

  … en avant !!! … Bonjour David :o)

  Reply
 8. Dave

  merci pour la motivation sonore. Esperons que cela motivera aussi les scénaristes de Indy 4. :))

  Reply

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *