Apple wil $9.99 per film – de filmstudio’s zeggen “Neen”

Ik ben hier nu al 2 jaartjes aan het filmbloggen en de artikels over Hollywood die aan het klagen is dat ze verlies lijdt, kan ik haast niet meer bijhouden. En het schokkende is dat die berichten eigenlijk allemaal gaan over één ding: HEBZUCHT. Hollywood is geen industrie die geld maakt, Hollywood is een industrie die gigantisch veel geld maakt. De winsten die de happy few opstrijken zijn nog nooit zo hoog geweest en de leuze is nog altijd ‘wie rijk is moet nog rijker worden’. Het maakt hen niet veel uit of ze dit moeten doen met platte commerciële films als Deuce Bigelow 3 of een Rush Hour 3, als het maar zijn productiekost minstens 6 keer kan verdubbelen.

Een Ferrari minder kunnen kopen voor de maîtresse is reden genoeg om de popcorn en de cola in de filmzalen nog maar eens op te slaan of het filmticket met 5% duurder te maken. Als de box-office een paar procentjes minder is dan verwacht – deels te wijten aan deze eenzijdige politiek – kunnen ze opnieuw uithalen tegen de internet-piraten en een gezinnetje op straat zetten omdat zoonlief een paar filmpjes naar zijn pc heeft gedownload. Hopelijk wordt dat gezin niet omver gereden door de maîtresse die met haar nieuwe Ferrari – gekocht met hun spaarcenten – een testritje maakt.

Uiteraard wil ik illegaal downloaden niet goed praten, maar er zijn toch grenzen aan het fatsoen. 25 miljoen dollar + 25% van de netto winst geven aan een B-acteur als Chris Tucker voor +/- 50 dagen te paraderen op een filmset (acteren kan ik het niet echt noemen) is gewoon schandalig. Maar toen ik het nieuws vernam dat Hollywood het voorstel van Apple had verworpen om films legaal aan te bieden voor download via iTunes voor $9.99, had ik zo iets van “Welk deel van de hersenen missen die studiobonzen?!”

Het was Steve Jobs die met het voorstel kwam om het downloaden van films te legaliseren en aantrekkelijk te maken via iTunes, net zoals dat nu al gebeurt met de muziek aan 99 dollarcent per melodie, of tv-series aan $1.99 per episode. Het succes van deze downloads is gigantisch groot. Je zou denken, Hollywood zal hiermee een mooie zaak doen. Maar neen, Hollywood wil MEER en volgens Variety vraagt ze $19.99 per download. Dit is gewoon krankzinnig! Volgens een artikel op Slashdot zou de winstmarge voor een download van $9.99 ongeveer 70% (!) bedragen, evenveel als voor de muziek aan 0.99 dollarcent en $1,99 voor episodes. Laat mij dit nog eens herhalen: “70% winst op elke download.”

Dit is gewoon onbegrijpelijk. Je hebt een platform die heel goed functioneert. Je hoort niemand klagen. De muziekstudio’s maken geld. De fans zijn gelukkig. Apple is tevreden…het is een perfecte win-win situatie. Maar neen, de studio’s willen meer, véél méér. Een studio executive zei daarop “We can’t be put in a position where we lose the ability to price our most popular content higher than less popular stuff,” Juist ja, ik zie de mensen al aandringen om een film te downloaden voor $19.99, als je dezelfde film voor $20 kan kopen op dvd mét special features zoals audio-commentaren en beelden van ‘achter de schermen’. De film die je download kan je zelfs niet burnen op dvd om hem dan op een tv-scherm te zien. En hoe lang duurt het trouwens om een High Quality film van 2 uur naar je computer te downloaden?

In plaats van zich zorgen te maken over het mogelijke verlies op de dvd-markt, iets wat ik trouwens sterk betwijfel, zouden ze beter eens zien hoeveel winst ze kunnen maken van mensen die vandaag de dag Bittorrent hebben leren kennen. Zelfs 12.99 zou ik zelf nog betalen, maar wie is er zo gek om een film te downloaden voor $19.99. Het is verbijsterend dat mensen die zo slim zijn, toch zo’n idiote beslissingen kunnen nemen.

***Related Posts***
10/03/2008: Gratis films en tv-series bekijken op QuickSilverScreen
22/06/2006: Apple wil $9.99 per film – de filmstudio’s zeggen “Neen”
12/12/2005: Gratis en Legaal films downloaden
01/11/2005: Nieuwe DVD-schrijven tegen Piraterij
23/09/2005: Hollywood zet offensief in tegen piraterij
22/08/2005: vreemde box-office cijfers
26/05/2005: De Star Wars saga op DivX ?
19/07/2004: Bounty Hunters & Piraten

7 Comments

 1. Borriquito

  hoe meer dollars ze hebben hoe meer ze er nog bij willen hé

  Reply
 2. lord cms

  niet meer van dezen wereld als je zo aan de top van de industrie staat

  Reply
 3. Sander

  kvind het zowiezo geen goed idee: een deftige dvd kunt ge tegenwoordig vinden aan 7 Euro, waarom zou iemand dan 10 Euro betalen + de download kosten (als ge bij telenet zit is dat 4 Euro voor een gigabyte, maar dat is nu eenmaal de oligopolische marktsituatie in België)

  daarbovenop dat ge een film basicly gratis kunt downloaden als ge het op minder dan legale wijze doet (het voordeel van de Belgische situatie: geen haan die er om kraait)

  Reply
 4. Sander

  “dat mensen die zo slim zijn, toch zo’n idiote beslissingen kunnen nemen”

  mijn opleiding die nu naar boven komt, maar hoe meer actoren er bij een beslissing betrokken zijn, hoe onzinniger het compromis

  Reply
 5. Agnus

  daarmee moedigen ze alleen maar het illegaal downloaden. Ik denk trouwens niet dat Hollywood wil samenwerken met hun grootste rivaal, het internet.

  Reply
 6. Dave

  misschien moeten ze de redelijkheid van het voorstel nog even laten bezinken en komen ze binnen x-aantal maanden op hun ‘njet’ terug. Ik hoop het anders gaan ze inderdaad nog meer verlies lijden aan Bittorrent.

  Reply
 7. MeltyMan

  free record shop biedt ook al downloads aan van films.. maar dat is meer dan 10 euro.. weet niet exact hoeveel…

  persoonlijk denk ik wel dat 20 euro (allez dollar) veel te veel is voor een nieuwe film… aangezien je de dvd voor hetzelfde of misschien minder geld hebt… 10 euro voor een download van film… vind het nog een redelijk bedrag…

  en wat de downloadlimiet betreft… in nederland zitten ze met 50 tal gb limiet, sommige providers hier ook al…

  puur geldgewin van de filmstudio’s… achja… ze doen maar… ik blijf wel dvd’s kopen van zodra ze minder geprijsd zijn… 20 euro betalen voor iets dat een dikke maand later ofzo voor 10 euro verkrijgbaar is 🙂 wacht dan wel even!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *