Maria in ‘South Park’ zet kwaad bloed bij katholieken

En de censuur viert hoogtijden de laatste tijd, en na de cartoon is nu ook de tekenfilm aan de beurt. In Nieuw-Zeeland heeft de katholieke kerk woedend gereageerd op het voornemen van tv-zender TV3 om binnenkort een aflevering van South Park uit te zenden waarin Maria wordt bespot. In de gewraakte aflevering met de titel ‘Bloody Mary’, denken de inwoners van South Park dat ze met een groot wonder van doen hebben als een beeld van Maria van onderen blijkt te bloeden. De paus Benedictus XVI-variant van South Park helpt ze uit de droom door te stellen dat Maria gewoon ongesteld is, aldus Comedy Central.


Een zevental Nieuw-Zeelandse bisschoppen vinden de uitzending zo weerzinwekkend dat ze alle rooms-katholieken hebben opgeroepen TV3 en al zijn adverteerders te boycotten. Zelfs minister-president Helen Clark deed een duit in het zakje: ”Ik heb het niet gezien, maar het klinkt misselijkmakend.”

Ondanks de protesten zal TV3 de aflevering gewoon op de buis brengen. ”Mensen die erdoor beledigd kunnen worden, kunnen beter maar niet kijken”, aldus een woordvoerder. Begin deze maand bood de zender overigens wel zijn excuses aan moslims aan, na een uitzending waarin de welbekende Deense spotprenten waren vertoond. Tom Cruise was laatst ook al boos op de makers van South Park, Trey Parker en Matt Stone, en een uitzending over hem en de scientology werd wel verbannen na een telefoontje van Cruise. Maar Cruise heeft iets meer geld en iets meer advocaten om zijn wil door te drukken.

In de Verenigde Staten, waar de South Park-aflevering al is uitgezonden, protesteerden eerder al conservatieve katholieken tegen de ‘ongestelde’ Maria. Fijn. Gaan we nu binnenkort opnieuw Amerikaanse vlaggen mogen verbranden? Dat is blijkbaar ook weer sterk in de mode.

***Related Post***
06/12/2011: Top 10 Beste Sitcom
15/10/2008: Spielberg en Lucas verkrachten Indiana Jones
20/03/2006: Cruise censureert South Park opnieuw !
21/01/2006: Tom Cruise haalt South Park aflevering van de zender
01/08/2004: Team America World Police

6 Comments

 1. BlackMoon

  Ik heb die ep al lang gezien en het is helemaal niet zo erg.
  Daarbij komt, wat die lompe katholieken blijkbaar vergeten, is dat de kracht van South Park ligt in het belachelijk maken van elk geloof, ras en/of overtuiging. De ene week moeten de joden het ontgelden, dan weer de christenen, zwarten, arabieren, scientology, enz.
  En nu het gaat over het katholieke geloof zijn de poppen aan het dansen. Een beetje hypocriet dus.

  Reply
 2. Domilucci

  Die Bloody Mary aflevering was inderdaad briljant. Een beetje goor af en toe maar dat was ook maar alleen om te lachen.

  Er was trouwens niet eens zo heel veel beledigends aan die aflevering. Je hoort wel vaker over bloedende heilige beelden, alleen kwam dat bloed nu uit wat minder zedelijke plaatsen. Het zou zo maar kunnen gebeuren.

  In ieder geval, op 22 maart begint het 10e seizoen in amerika. Ik kijk er al met spanning naar uit. Het zou me niet verbazen als ze het ook echt over die mohammed rel gaan hebben. Als het ergens kan is het wel bij South Park. De makers van south park nemen wel vaker een heel erg verhit en controversieel onderwerp die ze dan vanuit een oogpunt benaderen waarbij vooral de redelijkheid hoogtij viert en waar je de bekvechtende partijen verder dus niet over hoort.

  Ik herinner me bijvoorbeeld die aflevering Best Friends Forever die hele duidelijke verwijzingen had naar die rel om Terri Schiavo, die vrouw die kunstmatig in leven werd gehouden en waar haar man en ouders 7 jaar lang rechtzaak na rechtzaak over uitvochten, en waar uiteindelijk zelfs president Bush zich mee ging bemoeien. Ga er maar aan staan om daar niet een van beide partijen te kiezen. Maar dat is ook een briljante aflevering geworden.

  Reply
 3. Gidsjoris

  Nogal een snelle conclusie van BlackMoon dat alle katholieken lomp zijn. Humor is tof, maar via overdreven spot wordt het kritiek. Het is lomp om niet te beseffen dat kritiek letterlijk moordend kan zijn. Zonder kritiek zou en nooit een oorlog uitbreken! Zij er maar zeker van dat ik me er niet goed bij voel als men spot men mijn diepste gevoelens. Met wraak brengt ge u natuurlijk nog onder het niveau van de spotters. Inderdaad, als je aanvoelt dat het er over is, kijk dan niet.

  Reply
 4. BlackMoon

  Atheisme is ook een geloofsovertuiging die gaat tot het diepste van mijn gevoelens. Er bestaat geen god; dat is ook een overtuiging zoals een ander en dient dus gelijkgesteld te worden aan een andere religie.
  Dus uit naam van het atheisme dingen zeggen zou ook onder vrijheid van geloof moeten vallen.

  En zonder kritiek help je onrechtvaardigheid in stand houden.

  Reply
 5. dave

  beginnen met cartoons en tekenfilmpjes te bannen, dan zijn we volgens mij toch niet echt goed bezig. In tegenstelling tot die Deense cartoons is South Park echt grappig.

  Reply
 6. The (black sheep) Dude

  is levensnoodzakelijk! Zonder kritiek alleen maar eenheidsworst, gevoederd aan een bende volgzame schapen. Ieder heeft het recht om belachelijk gemaakt te worden, ja ook gij daar met uw klein pietje!

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *