Anti-Amerikaanse film verbannen

Niet alleen Brokeback Mountain wordt verbannen in China en Utah (zie post), maar nu ook een Turkse actiefilm en dan nog wel bij onze oosterburen. De Beierse premier Stoiber wil dat de omstreden film Valley of the Wolves: Iraq (2006) onmiddellijk uit de Duitse bioscopen verdwijnt. Volgens de politicus zaait de film haat en wantrouwen tegen het Westen en drijft het de twee culturen nog meer uit elkaar.

De premier roept exploitanten op de “racistische en antiwesterse” film niet meer te tonen. In de actiefilm strijdt de held, een Turkse geheim agent, tegen de Amerikaanse strijdkrachten in Irak die zichzelf tegoed doen aan buitensporige gewelddadigheden. De Amerikaanse marines knallen er toevallige voorbijgangers neer. Bestormen een huwelijksfeest waarbij een jongetje wordt doorzeefd met kogels en de bruidegom wordt afgeslacht met een kogel in het hoofd en waar de overlevenden worden afgescheept naar de beruchte Iraakse gevangenis Abu Ghraib. Daar worden de gedetineerden slachtoffer van een organenhandel, gecontroleerd door een sadistische joodse arts, die de organen afscheept naar rijke landen. Ja, de makers hebben zich niet ingehouden.

Er zijn echter nog geen berichten dat de film in de VS uit roulatie zou gebracht worden. Toch staan diverse filmforums roodgloeiend. Vooral de “collaboratie” van twee Hollywood-acteurs in de film: Billy Zane (40) (Titanic, Dead Calm) en Gary Busey (62) (Point Break, Under Siege), wordt fel bekritiseerd en bespot. Een oproep om de films van de twee acteurs te boycotten duikt geregeld op in de discussies.

Ik ben sowieso tegen elke vorm van filmcensuur. Niets weerhoudt hen om de film een KNT-cachet te geven, maar de film verbieden vind ik al even dom als het verbieden van de Mohammed-cartoons. Kritiek uit Amerikaanse hoek is logisch, maar voor een stuk ook hypocriet wanneer je de talrijke Hollywood-actiefilms bekijkt waarin moslim fanatici ook niet meteen een document van ‘goed gedrag en zeden’ op zak dragen:


Wat betreft de twee acteurs, het zijn niet meteen de meest talentvolle van het vak. Zelfs al zou er geen boycot zijn, kan ik me niet meteen inbeelden dat mensen staan te wachten om hun films te huren. Dit hebben gezegd moet je rekening houden dat Valley of the Wolves pure fictie is en dat de twee mannen een rol vertolken. De film heeft weinig te maken met propaganda zoals die van Leni Riefenstahl met haar documentaires, daarvoor is Valley veel te commercieel en te plat.

Ik vrees toch een beetje voor de toekomst voor beide Amerikaanse acteurs, ook al waren ze de laatste tijd niet echt meer in trek, ze zullen dat waarschijnlijk nu nog minder zijn. Maar het is hun vrije keuze. Busey heeft in zijn carrière al heel wat slechte rollen gespeeld. Voor een keertje doet hij dit nu in een Tukse film, so what?


© Arsenal Pictures

Voor een fragment van de film en een interessante discussie verwijs ik jullie naar het MSNBC-artikel en hier is dan ook de trailer van de film.

Valley of the Wolves: Iraq is de duurste Turkse filmproductie ooit met een productiekost van 10 miljoen dollar (4 keers het budget van De Zaak Alzheimer) en haalde hij er de grootste weekend box-office in Turkije ooit. De film komt in de Belgische zalen vanaf 3 februari 2006.

3 Comments

 1. Ruben

  Ik ken anders nog wel een aantal Amerikaanse filmpjes die niet zo lief waren met de modale moslim extremist. Ik denk dan aan The Siege of Red Eye. De serie 24 doet trouwens ook zijn best op dat vlak. ; ))

  Reply
 2. BlackMoon

  Gezien de commotie met de cartoon-rellen komt de film misschien op een wat ongelukkig moment. Met de inhoud van de film is op zich niet zoveel mis in vergelijkig met westerse actiefilms. Ook daar wordt de vijand zo slecht mogelijk afgebeeld.
  Ik vind overigens dat de ophef over deze film wel mee valt. Idioten als Stoiber zijn er natuurlijk altijd wel te vinden. Zeker in een toch redelijk fascistisch bolwerk als Beieren. In dat gedeelte van Duitsland wonen nog erg veel mensen die het nog steeds niet kunnen verkroppen dat Duitsland WO II verloren heeft.
  :-s

  Reply
 3. Dave

  Rambo op Kanaal 2…
  😀
  Maar het laatste wat die mannen ginder nodig hebben zijn geweldfilms.
  😉

  Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *