Jarhead met Jake Gyllenhaal

We hebben al een paar films gehad over de Irak oorlog, en de vraag blijft voor veel analisten of de Amerikanen die oorlog niet snel willen vergeten. De regisseur, Sam Mendes (American Beauty, Road To Perdition), werp zich in ieder geval met volle overtuiging op de film met een geweldige cast. Jarhead (2005) is een verfilming van de Golfoorlog-memoires van Anthony Swofford. William Broyles, die eerder het script schreef voor Cast Away, putte uit zijn eigen Vietnam-ervaringen en smeedde het geheel tot een filmscript. Om aan dit project mee te kunnen werken heeft Mendes de verfilming van Stephen Sondheims musical Sweeney Todd en die van Khaled Hosseini’s boek The Kite Runner uitgesteld. In Variety zei Mendes:

“This is equal parts black humor, honesty, rage, lyricism, profanity and the mixture of machismo jarhead culture. With the exception of Three Kings (1999), this is a war that has been overlooked but which has a burning relevance to what is happening right now in the Middle East”

Anthony Swofford, of kortweg Swoff (Jake Gyllenhaal), behoort tot een derde generatie van Amerikaanse mariniers, die na zijn militaire opleiding actieve dienst vervult in het Midden-Oosten. Met een scherpschuttergeweer en 50 kilo bepakking op z’n rug trekt hij door de woestijnen zonder enige bescherming tegen de moordende hitte of tegen Iraakse soldaten die elk moment kunnen opduiken. Swoff en z’n maten houden zich op de gloeiende zandvlaktes staande met sardonische kameraadschap en boosaardige humor, en dit allemaal in een land waar ze niks van weten, tegen een vijand waar ze niks van zien en voor een zaak waar ze weinig van snappen. Hier kunnen jullie de nieuwe trailer bekijken met een soundtracknummer van Kanye West (Jesus Walks).

Tijdens de tournage zijn ook brokken gevallen tussen de cast. Acteur Jake Gyllenhaal viel een tegenspeler aan nadat hij gewond was geraakt aan een van zijn tanden en flipte daarna helemaal. Hierop sloeg hij zijn medespeler meerdere malen. Jake zat naar eigen zeggen zo in de scène dat hij zich niet van zijn rol kon distantiëren. Regisseur Sam Mendes legt uit hoe dat komt:

“Je staat midden in de woestijn, het is zowat 40 graden, geen schaduw, je hoort niets door de wind en je bent al weken weg van huis. Ik denk dat Jake door zulke barre omstandigheden vergat dat hij aan het acteren was.”

De titel slaat op de zelfgekozen bijnaam van de Amerikaanse mariniers. In de Andere rollen zien we nog Jamie Foxx(Ray, Collateral), Dennis Haysbert (Heat, “24”), Peter Sarsgaard (Boys Don’t Cry, Shattered Glass) en Chris Cooper (American Beauty, Adaptation.). Ik ben benieuwd of deze film een oscar-contender zal worden of een MTV-popcorn film, de kritieken zijn in ieder geval enorm verdeeld. Jarhead komt bij ons uit op 11 januari 2006.

2 Comments

  1. miiki

    Donnie Darko is aardig gespierd geworden, trailer ziet er goed uit verder.

    Reply
  2. dave

    de echte soldaten ginder zijn wel iets minder sexy, enfin, toch diegene die worden gefilmd. Het is in ieder geval typisch, denk aan Josh Hartnett (Black Hawk Dawn, Pearl Harbour), Charlie Sheen (Platoon), Michael J? Fox (Casualties of War),…

    Reply

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *