Chris Tucker haalt zijn slag thuis met Rush Hour 3

Chris Tucker mag dan ook een acteur zijn wiens carrière zich limiteert tot het spelen van een irritant type’tje in komedie-films zoals in Rush Hour en Jackie Brown, hij weet zijn (voor ons onzichtbare) waarde zeer goed in te schatten. Na de berichten dat Tucker de productie van Rush Hour 3 (2006-2007) wou blokkeren omwille van zijn te grote eisen, krijgt hij nu uiteindelijk toch zijn geld van de studio’s. Goed voor hem! Ik ben niet zeker of dit goed is voor de cinema, maar hij liet zich niet zomaar inpakken en kreeg gelijk.

Let wel, hij krijgt geen “Final Cut” recht – daarmee kan een regisseur, producer of in dit geval een acteur inspraak hebben op de eind-montage van de film. Maar wel 20 miljoen dollar voor zijn rol (net zoveel als dat hij voor Rush Hour 2 (2001) kreeg + 20% van de totale bioscoopwinst in de VS. Dat kan gemakkelijk zijn gage een aantal keer verdubbelen naargelang de film een succes is.

From NO TALENT B-ACTOR with NO MONEY to NO TALENT B-ACTOR with BIG BUCKS. Chris Tucker doet me trouwens denken aan de rapper 50 cent, die evenzeer de vruchten plukt van een geslepen manager. Tucker heeft zijn slag thuis gehaald, nadat hij zijn inspraak op het scenario en de montage liet vallen. Een relatief kleine toegeving in vergelijking met de paycheque. Trouwens iets waar Donald Trump of de Dragons nog zouden kunnen van op kijken.

Je kunt je nu wel afvragen waarom de studio in eerste instantie zo aarzelend was over de 20 miljoen. Wel, de box-office van 2005 is tot nu toe het zwakke broertje van 2004. De cijfers zijn gekelderd en dat heeft volgens mij maar relatief weinig te maken met het piraterij. Illegaal downloaden bestaat al een paar jaartjes en dit kon niet verhinderen dat 2000, 2001 en 2004 grand cru jaren waren voor de box-office, met ongekende hoogtes. Wat is wel belangrijk: 1. de KWALITEIT van de films (scenario/plot, acteurs, regie), 2 de PROMOTIE (affiches, de bekendheid van het project) en 3. het KLIMAAT (politiek, modetrends).

Jackie Chan krijgt “iets” minder, namelijk 15 miljoen dollar + 15 % van de winst. Maar op het einde van de rit zal Jackie Chan wel véél meer verdienen gezien hij ook de distributierechten krijgt voor Hong Kong en China, maar de naam van ‘Jackie Chan’ meer gewicht draagt dan die van Tucker in de States.

Rush Hour 3 ligt goed in de markt. Het bewees een succesvolle formule te hebben en heeft weinig nodig om een nieuw succes te worden. Toch, deze film mag al beginnen met een 35 miljoen dollar weg te geven aan acteurs en dan heb je nog geen halve meter pellicule aangekocht. Om uit de kosten te geraken rekenen de producers op een +100’000 miljoen dollar. Iets wat het waarschijnlijk wel zal halen, maar kom alstublieft niet nadien klagen dat de filmindustrie in geldnood zit, want dit zijn ronduit belachelijke bedragen voor acteurs. Tom Cruise krijgt zelfs geen % van de winst + 20 miljoen dollar.

Wat hen nu nog te doen staat zijn de details, zoals…het geld vinden. Easy. De regisseur wordt opnieuw Brett Ratner en de scenarioschrijver van dienst, Jeff Nathanson. Jeff is momenteel bezig met het scenario van Indiana Jones 4 en is grotendeels verantwoordelijk voor de betere scènes in het scenario van de eerste Rush Hour film (hij staat wel niet op de eindcredits, maar dit is dus wel een feit). Zijn jullie klaar voor Rush Hour 3?

***Related Posts***
12/08/2007: Rush Hour 3 verbannen in China
03/07/2007: Rush Hour 3 poster + trailer
06/02/2007: Chris Tucker gijzelt opnieuw Rush Hour 3
10/07/2006: Jean-Claude Van Damme vs Jackie Chan in Rush Hour 3
07/05/2006: Steven Seagal in Rush Hour 3 ?
12/07/2005: Chris Tucker negotieert voor Rush Hour 3
30/05/2005: Rush Hour 3 op de wachtlijst
27/09/2004: Trilogies aan de kassa

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *